22.Kadınlar Dünya Şampiyonası ardından

Yazarımız Günal Ensari, Danimarka’da düzenlenen 22.Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda Norveç’in kupaya uzanması ile sona eren hentbol şölenini sizler için kaleme aldı.

22.Kadınlar Dünya Şampiyonası ardından
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Danimarka’da düzenlenen 22. Kadınlar Hentbol Dünya Şampiyonası sona erdi. Şampiyonaya katılan bütün takımların hedefi başarılı olmaktı. Bazı takımlar hedefine ulaşırken, bazı takımlar da umduğunu bulamadı.

Haber

Norveç oya işler gibi, göze hoş görünen, seyirciyi coşturan, hızlı ve her zaman olduğu gibi oynadığı güzel ve modern hentbolla gönüllerde taht kurarak şampiyon oldu. Kalecisinin yanı sıra her pozisyonunda alternatifli güçlü oyuncuları ve bu oyuncularla takım taktiğini son derece doğru uygulayan başarılı antrenörü ile şampiyonluğu gerçekten hakkeden takım oldu ve nasıl TAKIM olunur’un örneğini gösterdi.

Haber

Yıllar önce arkadaşım Ton Van Linder ile görüştüğümüzde Hollanda’da yeni bir yapılanmaya gittiklerini ve uzun vadeli bir programla başarıyı hedeflediklerini anlatmıştı. Bu yatırımlarının karşılığını alabilmek için uzun soluklu çalışmalar sonrası yıldız ve genç milli takımlarında elde ettikleri başarıyı A takımlarına da taşıdılar. Bugünü hedefleyen ve yatırım yapan Hollanda, Dünya 2. si olarak yaptığı doğru yatırımın karşılığını aldı.

Haber

Yaklaşık on senedir eski gücünden uzak olan Romanya yatırımını yaparak yine hentbolda eski başarılı günlerine dönmek için hummalı bir çalışma içinde oldu. Bunu Yıldız ve Genç Milli takımlarında başarıyla uygularken, şimdi de Danimarka’da bu başarıyı A takımına taşıdı. Bu başarıyı tesadüf veya sürpriz olarak değerlendirmemek gerekir. Şampiyonada son derece başarılı bir performans sergileyen Romanya Dünya 3. lüğü elde ederek podyumda yerini aldı ve hentbolda saygı duyulması gereken bir takım olduğunu gösterdi.

Haber

Polonya’ya baktığımızda ülkesinde üst düzeyde sporcuları ve güçlü takımları olduğunu görüyoruz. Yurt dışında oynayan bir çok sporcuya sahip. Her zaman hentboldaki başarıda belli bir çizgisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bayanlarda bu şampiyonada ciddi bir sıçrama yaparak bronz madalya için mücadele eden ve bu maçta da Romanya’ya kaybederek Dünya 4.sü olan Polonya’yı bu başarısından dolayı kutlamak gerek.

Haber

Sıralamada devam ederken Dünya 5. si olan Rusya’yı görüyoruz. Kasım 2015 sonunda Soçi’de düzenlenen IHF Kongresi’nde IHF Başkanı Dr. Hasan Mustafa Rusya’nın eski gücünden uzak olduğunu ve eskisi gibi hentbolda şampiyonluğa oynayan güçlü bir Rusya görmek istediğini ifade etmişti. Rusya’nın da eskisi gibi madalya sahibi olup, podyumdaki yerini alabilmesi için ciddi bir yatırım ve çalışma içinde olduklarını hem Spor Bakanı, hem de yeni seçilen Hentbol Federasyon Başkanı dile getirmişti. Aslında baktığımızda Rusya çeyrek finalde bir farkla kaybettiği maç dışında son derece başarılı bir grafik çizerek elde ettiği başarının yanısıra bundan sonra artık ben varım mesajını da vermiş oldu.

6. Sırada yer alan Danimarka ise bu şampiyonayı hedef almış ve bunun için Dünya Şampiyonasını ülkesinde organize etmek istemişti. Tüm hazırlıklarını başarı endeksli planlayan ve seyircisinin de desteğini arkasına alarak podyumda madalya almak istemişti. Çeyrek finale kadar bunu başarabilen Danimarka daha sonra Romanya’ya kendi seyircisinin önünde bir farkla kaybetti ve yarı final oynama başarısını kaybetti. Ardından sıralama maçında da Arkasında iyi bir kalecisi olan iri ve güçlü Rusya defansı karşısında ilk yarıda 16-12 üstülüğü ile soyunma odasına girdiği maçta, ikinci yarıda 5 gol atabilirken kalesinde 13 gol gördü. Bariz Rusya yenilgisisonrası sıralamada 6. lıkla yetindi. Ancak Dünya şampiyonasında fair-play ödlünü alan Danimarka’yı bu başarısından dolayı ayrıca tebrik etmek gerekir.

Fransa da bu Dünya şampiyonasında farklı hedefi olan ancak umduğunu bulamayan takımlardandı. Fransa çeyrek finalde Hollanda’ya kaybettikten sonra yarı final şansını yitirdi. Ardından Rusya’ya da kaybedince sıralama maçlarında 7.lik 8. lik maçını oynayabildi. Bu son maçta iyi bir performans sergileyen Fransa Montenegro’yu farklı yenerek Dünya 7.si oldu.

Montenegro bu dünya şampiyonasına gelirken ki hedefi son yıllarda arka arkaya elde ettiği başarıları bu şampiyonada da tekrarlamaktı. Bana göre çeyrek finalde Montenegro en zor takım olan Norveç ile eşleşmiş ve bütün konsantrasyonunu ve gücünü bu maçı kazanmaya odaklamıştı. Çok zevkli ve çekişmeli geşen maçı son anda bir farkla da kaybedince, yarı final şansını kaybetmenin yanısıra tüm konsantrasyonunu, gücünü ve motivasyonunu da kaybetti. Bu maçı kaybettikten sonra tecrübeli ve başarılı antrenörlerine rağmen oynadığı her iki maçı da 7- 8 farkla kaybedince Dünya 8. si olarak, umduğunu bulamayan takımlardan biri oldu,

Haber

Daha sonraki sıralama 9. İsveç, 10. Brezilya, 11. Macaristan, 12. İspanya, 13. Almanya, 14. Kore, 15. Sırbistan, 16. Angola, 17. Çin, 18. Arjamtin, 19. Japonya, 20. Portoriko, 21. Tunus, 22. Kazakistan, 23. Küba, 24. Kongo olarak gerçekleşti.




Bakmadan Geçme