Agron HAYRETTİN ‘Bu Final mıydı?’

Dünya Şampiyonası dün oynanan final müsabakası ile sona erdi. Şampiyonayı yerinde izleyen ve yazıları ile 23.Hentbol Erkekler Dünya Şampiyonasını bizlere aktaran Agron HAYRETTİN , final müsabakasını yorumladı.

İspanya, Danimarka’yı finalde ezip ikinci kez 2005 Tunus’tan sonra Dünya Şampiyonu oldu. Kendi seyircisi önünde Valero Riverar’nın takımı muhteşem final maçı oynadı. Fakat hiçbir zaman hentbol tarihinde böyle bir final oynanmadı! Açıkçası finale benzemeyen bir final oynandı! İspanya daha birinci devrenin sonunda büyük bir avantaj yakaladı. Diğer taraftan güçsüz Danimarka sanki sahaya başka bir takımla çıkmıştı ve herkes büyük bir final beklerken, sadece büyük İspanya takımını izleyebildi. Danimarka yine Londro olimpiyatlarında olduğu gibi Hırvatistan’ı 11 farkla yenmişti ve sonunda tam bir fiyasko yaşadı. Zaten maçın skoru herşeyi gösteriyor(35-19).

Tamamen dolu tribünler, Palau Saint Jordi Spor Salounda 16.500 biletli seyircinin önünde İspanya ve Danimarka tarihlerinde ilk kez finalde birbirlerine karşı oynadılar. Herkes büyük maç bekliyordu. Çünkü yarı final müsabakalarında İspanya, Slovenya’yı kolay geçmiş , Danimarka’da Hırvatistan’a hentbol dersi vermişti. İki güçlü takımın büyük karşılaşması bekleniyordu.

İspanya , final yolunda Gruplarda Hırvatistan’a yenilmişti ve ondan sonra sırasıyla Sırbistan’ı, biraz daha zor Almanya’yı ve yarı finalde Slovenya’yı eleyip büyük finale gelmişti. Danimarka ise; lider olarak grup maçlarından çıkmış, elemelerde Tunus , biraz daha zorlanıp Macaristan ve dediğimiz gibi yarı finalde Hırvatistan’ı yenmişti. Finale kaybetmeden gelmeyi başarmıştı.

İlk başta karşılıklı atılan goller ile fialin böyle olacağı beklenmiyordu. Fakat ilk 30 dakikadan sonra artık herşey belli gibiydi. Savunmada Guardiolla – Moros ikilisi Danimarka’nın etkili isimlerini durdurdular. Mikel  Hansen , Mollgard , Markussen , Lindenbergnb sadece birer defa sağlam savunmayı geçebildi. Sağdan Sondengard  3 ve Eggert 2 golle Danimarka’nın en tehlikeli oyuncuları idi. İspanya savunması öyle üstündü ki Valero Rivera‘nın  takımı Danimarka’yı kendi silahları ile vurdu.İspanyollar öyle bir seri yakaladılar ki, ilk devrenin son 10 dakikasında (10-0) herşeyi ortaya koymuştu. İspanyol’lar Cannelas ve Riveran’in golleri ise yüksek avantaj yakaladılar.(18-10)

Maçın devamında başta Danimarka Antrenörü, Landin’in yerine kaleye Greene aldı.Çok oyuncu değiştirerek Urlich Vilbek hemen hemen herşeyi denedi. Ancak İspanyol kalesinde devleşen Arpad Sterbik rakiplerine hiç şans tanımadı. Mikael Hansen ve arkadaşların sahada tamamen yürüyerek oynar gibidiler. İspanyol’lar ise tüm güçlerini kullanarak rakiplerini ezdiler. İspanya’da tüm oyuncular bu zafere katkı koyarken ,Kalede Arpad Sterbik ikinci devrede kurtarışları ile , Juan Cannelas(7/8) , antrenörün oğlu kanat Valero Rivera(6/9) , pivot Julken Aguinagalde(5/7) ve Jorge Maqueda (5/7) golleri ile İspanya’ya altın madalyayı kazandırdılar.

Herkesin ortak yorumu sonunda; "Böyle bir final maçı tarihte oynanmadı! İspanya çok yenilik ile kendi rüyasına ulaştı.Danimarka’lı oyuncular herkesden, kendi yaşlarını saklamak istediler, çünkü çok ağır bir yenilgiyle 23.Hentbol Erkekler Dünya Şampiyonasını sonuçlandırdılar. İspanya hak ederek Şampiyon oldu ve büyük sevinç yaşıyorlar." oldu.

Madalyaları IHF Başkanı Hasan MUSTAFA , Danimarka Prensesi Mary , Barselona Belediye Başkanı Xavier Trias ve İspanya Prensi Felipe dağıttı
.

Agron Hayrettin-İspanya

Bakmadan Geçme