Celje'yi beklerken…

Yazarımız Dr. Altay Atlı, Beşiktaş Mogaz’ın Velux EHF Şampiyonlar Ligi A Grubundaki rakibi RK Celje Pivovarna Laško’yu ele aldı. Peki Beşiktaş Mogaz’ın rakibi RK Celje Pivovarna Laško’yu yakından tanımak ister misiniz?

Celje'yi beklerken…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fotoğraflar: http://www.rk-celje.si/

Beşiktaş Mogaz geçtiğimiz sene Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) VELUX Şampiyonlar Ligi serüvenini FC Barcelona maçıyla noktalamıştı. Geçtiğimiz yıl tüm bir sezon boyunca hentbola, hentbolun güzelliklerine doyduk. Sadece dünya devlerini İstanbul’da (ve İzmit’te) izlemek değil, bu büyük isimlere karşı Beşiktaş’ın sergilediği iyi hentbol da biz Türk hentbolseverleri mest etti.

Yeni sezonun fikstürü belli olduğundan beri bu heyecana tekrar kavuşmak için gün sayıyor ve Beşiktaşımızın ilk rakibi olan Celje’yi bekliyoruz. Artık o gün geldi çattı, Beşiktaş Mogaz Slovenya şampiyonu RK Celje Pivovarna Laško karşısına çıkacak. Hakem başlangıç düdüğünü çalıp, Şampiyonlar Ligi’nin büyülü perdesini açana kadar ilk rakibimize yakından bir bakalım.

Celje, Yugoslav hentbol ekolünün en güçlü temsilcilerinden birisi ve ülkesi Slovenya’da da 19 kere şampiyonluğa ulaşmış bir ekip. Slovenya’nın 1991’de bağımsızlığını kazandığını düşünecek olursak, Celje’nin aynı sene başlayan ulusal lige tam anlamıyla ambargo koymuş olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa Kupaları’na en fazla katılan kulüplerden birisi de olan Celje, 2003-2004 sezonunda Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürmeyi başarmıştı.

Haber

Celje, son yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde son onaltının ötesine geçebilmiş değil. Hatta geçtiğimiz yıl grup aşamasında havlu attı. Ancak bu kesinlikle kulübün eski günlerinden uzaklaştığı anlamına gelmiyor. Sloven hentbolu bir yeniden yapılanma içerisinde; bu bağlamda altyapıya ciddi yatırımlar yapılıyor ve gençlere ağırlık veriliyor. Slovenler bu yatırımların meyvelerini almaya başladılar. Geride bıraktığımız Ağustos ayında Rusya’da yapılan Dünya Yıldız Erkekler Hentbol Şampiyonası’nda Slovenya, finale kadar yükselme başarısını gösterdi.

Celje, Sloven hentbolundaki bu gençleşme sürecinin odak noktasını oluşturuyor. Takımın bu sezonki kadrosunun yaş ortalaması sadece 21,6. Sloven hentbolunda yeni parlamaya başlayan genç yıldızlar Celje formasıyla Avrupa arenasına çıkıyorlar. İlk akla gelen isim olarak, Rusya’daki Dünya Yıldız Erkekler Hentbol Şampiyonası’nda 69 gol ile gol kralı olan Blaž Janc, Celje’nin sağ kanat oyuncusu. Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi’nde toplam 44 golü olan Janc, bu sene de rakipleri bir hayli zorlayacak. 23 yaşındaki orta oyun kurucu Miha Zarabec, 1.78 m’lik boyuna rağmen pozisyonunda çok etkili bir oyuncu ve geçen yıl Avrupa’da kaydettiği 54 gol ile takımın skor üretimine katkı sağladı. Dikkat edilmesi gereken diğer bir genç oyuncu da 21 yaşındaki 2.02 m’lik dev pivot Blaž Blagotinšek.

Haber

Celje’nin bu sene en büyük kaybı ise Hırvat Ivan Slišković oldu. 23 yaşındaki Hırvat sol oyun kurucu MKB Veszprem’e transfer oldu. Celje bu sezon Slišković’in eksikliğini hissedeceğe benziyor.

Celje’nin en büyük özelliği tecrübeli oyuncularla gençleri en etkili şekilde harmanlayarak takım oyunu oynayabilmesi. Sol kanattaki 34 yaşındaki Luka Žvižej, on yıl İspanya ve Macaristan’da farklı kulüplerde (FC Barcelona dahil olmak üzere) oynayarak büyük tecrübe edindi. 2010’dan Celje’ye dönen Žvižej takımın beyni konumunda diğer bir tecrübeli isim ise 36 yaşındaki bu sene diğer bir Sloven ekibi olan Gorenje Velenje’den gelen Sırp kaleci Ivan Gajić, ancak halen sakatlığı süren Gajić’in Beşiktaş karşısında forma giyme ihtimali düşük gözüküyor.

Haber

Beşiktaş, Celje karşısında ne yapabilir? Beşiktaş’ın amacı bu grupta ilk altıya girerek Şampiyonlar Ligi’nin son onaltısına kalmak. Gruba baktığımızda dört takımın (Kiel, Flensburg, Veszprem ve Paris) diğer dört takıma göre bir gömlek yukarıda olduğunu görüyoruz. Diğer dört takım arasında beşinci ve altıncı sıralar için kıyasıya bir mücadele olacak. Beşiktaş, geçtiğimiz sene sergilediği hentbolla Şampiyonlar Ligi’ne ait olduğunu ispatladı. Bu sene ise artık bir üst aşamayı hedefliyor ve bu da oldukça gerçekçi bir hedef. Celje genç ve dinamik bir ekip olsa da Beşiktaş’tan üstün bir tarafı olduğunu söyleyemeyiz. Bu maçta alınacak bir galibiyetin, Şampiyonlar Ligi’ne iyi bir başlangıcın sezonunun geri kalanına mutlaka olumlu bir moral etkisi olacaktır. Ivan Ninčević’in sakatlığı şüphesiz ki ciddi bir handikap, ancak Beşiktaş tam performansla oynadığı müddetçe bu maçtan istediğini alacak güce sahip.

Bu arada Celje cephesinde maç öncesinde temkinli bir bekleyiş var. Sarı-mavili ekibin antrenörü Branko Tamše, Slovenya medyasına verdiği bir mülakatta Beşiktaş’ın özellikle kendi sahasında çok etkili bir oyun sergilediğini söyledikten sonra şu ifadeleri kullandı: “Maça bir de (Beşiktaş’ın) futbol takımının taraftarları gelirse işte o zaman tam bir şölen olur.” Beşiktaş ile Celje arasında çok büyük bir güç farkı yok. İşte tam olarak bu yüzden taraftarın varlığı sonuç belirleyici bir etkiye sahip olabilir.

Haber

Celje, Avrupa Kupaları’nda daha önce bir Türk takımı ile karşılaşmıştı. 2000-2001 sezonu Şampiyonlar Ligi’nde gruplara yükselme başarısını gösteren ASKİ, Celje ile aynı gruba düştü. Celje, oynanan iki maçı 32-25 ve 34-31’lik skorlarla kazandı.

Son olarak ufak bir not düşelim. Beşiktaş Mogaz’ın oyun kurucularından Predrag Dačević bir dönem, 2009-2010 sezonunda Celje’nin formasını giymişti. Bu maç Predrag için de oldukça ilginç bir maç olacak. Beşiktaş’a Celje karşısında başarılar diliyoruz ve başlıkta “Celje’yi beklerken” demiştik ya, aslına bakarsınız, bir de iki puan bekliyoruz!

Bakmadan Geçme