Hikmet Vurgun: “Uzun vadeli planlara ihtiyaç duyuyoruz”

A Milli Kadın Hentbol Takımı Teknik Direktörü Hikmet Vurgun, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde çok zorlu bir grupta yer aldıklarını ancak inançlarını koruduklarını söyledi.

Tarihinde hiç Avrupa Şampiyonası finallerine katılamayan Kadın Milli Takım’ın teknik direktörü Vurgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elemelerde Danimarka, Rusya ve Portekiz ile 6. Grup’ta bulunduklarını hatırlattı.

Elemelerde bu hafta karşılaşacakları Danimarka ve Rusya’nın dünya sıralamasında ilk 6’da yer aldığına dikkati çeken Vurgun, “Oldukça zorlu bir gruba düştük. Gerçekleri görmemiz lazım. Rusya ve Danimarka, hentbolda bayan ekolünün Avrupa’da önde gelen ülkelerinden ikisi” dedi.

Vurgun, Portekiz’in ise dünya sıralamasında Türkiye’ye yakın olduğunu belirterek, “Biz 19-20’nci sırayı alırken, Portekiz de 24-25’inci sıralar arasında oynuyor. Bunu bilmekle beraber bizim de bazı planlarımız var. Grupta çift devreli 6 maç oynayacağız. Hesaplarımız tutarsa 6 puan almamız halinde, gruptan çıkabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

“İsveç’teki finallere gitmek için üç galibiyete ihtiyacımız var” diyen Vurgun, “Gruptan çıkmamız için 2 galibiyet, 2 beraberlik ya da 2 galibiyet, 1 beraberlik de yetebilir. İç saha maçları çok önemli. Öncelikle Danimarka ve Rusya’dan en az birini evimizde yenmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Portekiz maçlarını hem içeride hem de dışarıda kazanıp, 6 puan toplamak ve gruptaki diğer karşılaşmaların sonucuna göre şansımızı artırmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

– “2 puanla başlamak istiyoruz”
Vurgun, Danimarka ve Rusya maçlardan birini kazanıp, gruba 2 puanla başlamak istediklerini dile getirerek, “Bunu gerçekleştirebilirsek gruptaki şansımızın yüze 50 ve üzerine çıkacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Danimarka ve Rusya’nın teknik direktör değişikliğine gittiğine değinen Vurgun, şunları söyledi:

“Antrenör değişiklikleri oyun felsefelerinde bazı değişikliklere neden olabilir. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Danimarka’nın ofansif savunmaya yönelik bir felsefeyle çalıştıklarını biliyoruz. Son hazırlık maçını incelediğimizde rakibin oyununu bozup, hızlı hücum silahını iyi kullanmaya çalışıyorlar.”

Vurgun, ay-yıldızlı ekibin ise son iki yıldır gençleşme sürecinde olduğuna işaret ederek, “Takımımızın yaş ortalaması yaklaşık 22,5. Bu kadar genç bir takımın daha çok maç yapması lazım. Tecrübe açısından biraz sıkıntımız var” dedi.

– “Uzun vadeli planlara ihtiyaç duyuyoruz”

Türk hentbolunun tarihinde hem erkek hem de kadınlarda Avrupa Şampiyonası’na katılma başarısı gösteremediğine dikkati çeken Vurgun, bunu gerçekleştirmek için uzun vadeli planlara ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Vurgun, Türkiye’nin kadınlarda 2008 Avrupa Şampiyonası’nı gol averajıyla kaçırdığını hatırlatarak, “Tekrar böyle bir jenerasyon ortaya çıkarmak istiyoruz. Mevcut jenerasyon ona yakın ama tecrübe eksikliği var. Dünya sıralamasında ne zaman ilk 16’ya girersek, o zaman şampiyonalara sürekli katılan bir takım olacağız. Öncelikle U17 ve U19 yaş gruplarında Avrupa Şampiyonası’na katılmalıyız. Bunu gerçekleştirebilirsek oradan gelen jenerasyon, A takımlarda da bu başarıyı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

– “Türkiye’deki yetenekleri tarıyoruz”
A Milli Takım Teknik Direktörü Vurgun, son üç yıldır Türkiye’yi taradıklarını ve yetenekli 14-15 yaşındaki çocukları gelişim kampına aldıklarını anlattı.

Vurgun, maç eksikliğini gidermek için bu sporculardan oluşan Hentbol Spor’u kurduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hentbol Spor erkeklerde 1. Lig,  kadınlarda da 1. Lig’de mücadele ediyor. Bunu daha planlı, sağlıklı ve düzenli yapmanın yollarını arıyoruz. Özellikle önümüzdeki sezondan itibaren yeni bir proje planlıyoruz. Federasyon yönetim kurulunun desteği olduğu taktirde bunu yapıp ilk hedefimizin, 2020 Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına katılmak olduğunu ilan edeceğiz. Ancak daha yönetim kurulumuzdan bu projeler geçmedi. Geçtiği taktirde böyle çalışmalarımız da var.”




Bakmadan Geçme