Lazarov: Türk hentbolu daha iyisini hak ediyor

Onlar gökteki yıldızlardı… Şimdi gülen yüzleri ile samimi bir sohbet için kapınızdan içeri giriyorlar… Karşınızda Saric, Rutenka ve Lazarov…

HENTBOLHABER.NET / ÖZEL HABER – Spor tarihinin en başarılı takımlarını bünyesinde barındıran, bir kulüpten ötesi olan FC Barcelona’nın yıldız hentbolcuları Kaleci Danijel Saric, Sol Oyun Kurucu Siarhei Rutenka ve Sağ Oyun Kurucu Kiril Lazarov ile yaptığımız söyleşimiz…

Hentbolhaber.Net: Saric, Dünya Şampiyonası’ndaki başarınız için tebrik ederiz. Performansınız harikaydı. Şampiyona hakkında görüşlerinizi merak ediyoruz.

Danijel Saric: Katar’daki şampiyonaya çok iyi hazırlandım. O takımın bir ferdi olmak ve dünya şampiyonası gibi bir mücadelede yer alarak iyi şeyler yapmak benim için çok önemliydi. Takımımızın en üst düzeyde oynayabildiğini gösterdik. Turnuva oyunuma katkıda bulundu, o süreçte kendimi geliştirdim. Sonuçta gümüş madalyayı aldık. Spor kariyerim açısından harika bir deneyimdi.

Haber

Hentbolhaber.Net: Katar’dan bu kadarı beklenmiyordu. Sizin yetenekleriniz ve Antrenör Valero Rivera’nın etkisi tartışılmaz ancak onca güçlü takıma karşı nasıl başardınız Dünya Şampiyonası’nda finale çıkmayı?

Danijel Saric: Öncelikle iyi bir ekibimiz vardı. Tutku ile oynadık. Hocamız Valero Rivera’nın takıma katkısı büyük boyutta oldu. Bizi en iyi şekilde yönlendirdi ve ekibimiz oyunuyla herkese aldığı unvana layık olduğunu gösterdi.

Hentbolhaber.Net: Bu sorumuz hepinize. Tüm zamanların favorisi bir takım olarak geçtiğimiz sezon VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde final oynayamadınız. Bu sezondan beklentileriniz neler?

Danijel Saric: Şampiyonlar Ligi öyle bir yarış ki, bu yarışta asla bir favori olamaz. Örneğin geçtiğimiz yıl bizim mağlup ettiğimiz takım (MKB-MVM Veszprém) bizden daha iyi hazırlanmıştı. İki sene önce HSV Hamburg şampiyon olduğunda herkes şaşırmıştı. Tekrarlıyorum, Şampiyonlar Ligi’nde, özellikle Dörtlü Finalde (VELUX EHF CL F4) favori yok.

Haber

Siarhei Rutenka: Danijel’e katılıyorum. Son yıllarda en çok konuştuğumuz konulardan biri bu. Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali çok özel bir mücadele. Takımlar aşamaları geçmek için tek maç oynuyor. Kaderinizi belirleyecek o bir maçta ne kadar formada olduğunuz önemli. Harika bir performans göstermelisiniz. Geçtiğimiz yıl SG Flensburg-Handewitt takımı çok iyiydi. Stratejileri, taktikleri çok iyiydi ve bizi mağlup ettiler. Bu sezon daha fazlasını başarmayı ümit ediyoruz.

Haber

Kiril Lazarov: Bu sezon daha fazlasını yapacağımıza inanıyorum. Ekibimize güveniyorum. Güçlü duracağız, her zaman hazır olacağız ve birbirimize inanacağız. Şampiyon olmayı hak edeceğiz.

Hentbolhaber.Net: (Aşağıdaki fotoğrafı göstererek) Bu genç bir milli oyuncumuzun fotoğrafı. Adı Kadir Arı. Kendisi gelecek vaat eden bir hentbolcu. Bizce Rutenka’ya çok beziyor. Fark var mı sizce?

Haber

(Fotoğrafı görünce FC Barcelona oyuncuları kahkahaya boğuldular)

Danijel Saric: Belki kardeşidir. (Kahkahalar artıyor)

Kiril Lazarov: İçlerinden biri 5 ya da 6 Şampiyonlar Ligi gördü. Sanırım bu iyi bir fark. (Gülüşmeler)

Hentbolhaber.Net: Rutenka, Kadir size çok benzediği gibi sizin bir hayranınız ve sizin gibi çok iyi bir oyuncu olmak istiyor. Ona bir mesajınız var mı?

Siarhei Rutenka: Bana gerçekten çok benziyor. Ona oyuncu olarak harika bir kariyer dilerim. Sağlık ve şans hep onunla olsun. Şans dedim çünkü her şeyin yanında sporda şans çok önemli. Bu gence en iyi dileklerimi gönderiyorum. (Gülerek) Gerçekten çok hoş bir fotoğraf.

Hentbolhaber.Net: Dünyanın en iyi hentbolcuları ile sohbet ediyoruz. Bu bizim için büyük mutluluk. Aktif spor kariyerinizde bundan sonra neler başarmak istiyorsunuz ve oynamayı bıraktıktan sonraki kariyer hedefleriniz neler?

Danijel Saric: Teşekkürler. Henüz oyunculuk kariyerimi sona erdirdikten sonra ne yapacağıma karar vermiş değilim. Şu an yaptığım işe odaklanıp onun keyfini çıkarmak istiyorum. Takımımızla beraber daha çok yol kat edeceğimize inanıyorum.

Haber

Siarhei Rutenka: Motivasyon ve aktif kariyer açısından  konuşursak ben önde gelen oyunculardan biri olmak istiyorum.  Mesela Şampiyonlar Ligi’nde iz bırakmak istiyorum. Yapmak istediğim şeyi belirledim ve hedefime odaklandım. O yüzden bir motivasyon problemim olmuyor. Ulaşmak istediklerim daha çok  çalışmamı sağlıyor ve aklıma daha ne kadar zamanım kaldı  sorusunu getirmiyorum. Aktif spor kariyerimi  sonlandırdıktan sonra yapacaklarım için şu an bir şey  söyleyemiyorum. Şimdiye kadar öğrendiğim en önemli ders  hayat virajlı bir yol gibidir. Kariyer de bunlardan biri. Şimdilik  hentbol dışında bir şey düşünmüyorum. Ancak her şey mümkün,  hayatta insanın başına her şey gelebilir. Şimdiden gelecekte ne olacağımla ilgili konuşmak zor. O yüzden oyunculuktan sonraki hayatım için hazırlanmaya çalışacak ve neler olacağına bakacağım. Umarım bir oyuncu olarak önümde  uzun yıllar vardır.

Kiril Lazarov: Hentbolu çok seviyorum. Aktif oyunculuk kariyerimi sonlandırdıktan sonra da spor ile ilgili bir iş yapacağım çünkü spor için doğmuşum. Ancak tam olarak ne yapacağıma karar vermiş değilim. Antrenörlük olabilir, hentbol ile ilgili başka bir iş olabilir. Ne olursa olsun emin olduğum tek bir şey var, yapacağım iş hentbol ile ilgili olacak.

Hentbolhaber.Net: Lazarov, siz kariyerinizin başında Şampiyonlar Ligi’nde Çankaya Belediyesi’ne karşı oynadınız. Çok gençtiniz ve savunmacınız sizi neredeyse her pozisyonda engellemeyi başarmıştı. Sizi Ankara’da izlediğimiz o maçtan iki yıl sonra kelimenin tam anlamıyla durdurulamaz hale geldiniz. İlerlemeniz hayranlık vericiydi. Bunu nasıl başardınız?

Haber

 (Tarih 11.10.1996 – Maç Çankaya Belediyesi vs. Badel 1862  Zagreb – Skor 24:27 – Kiril Lazarov o tarihte 16 yaşındaydı.)

Kiril Lazarov: Teşekkür ederim. Genç oyuncular için en  önemli şey iyi kulüplerde oynamaktır. Benim örneğimde de bunu görebilirsiniz. Zagreb benim ilk uluslararası kulübümdü ve Avrupa’da zamanının en önde gelen takımlarından biriydi. Kariyerimde hep iyi takımları seçmeye özen gösterdim; Zagreb, Vezsprem, Ciudad Real ve Barcelona gibi.

Genç bir oyuncu için iyi bir kulübün sporcusu olmak çok önemlidir çünkü iyi kulüplerde iyi oyuncularla beraber iyi oyunculara karşı oynama şansınız olur. Arkadaşlarınız iyi hentbolculardır. Onlardan bir şeyler öğrenirsiniz. Kariyerleriniz birlikte yükselir.

Tekrar edeceğim, genç bir oyuncu için ilk adım iyi bir kulübe girmek olmalı. Bu kulüplerde hep daha fazlasını öğrenme şansınız vardır çünkü bu kulüplerde çok önemli antrenörler bulunur. İyi antrenörlerle çalışmak büyük şanstır, size çok şey öğretirler.

(1996/1997 Sezonunda Çankaya Belediyesi ile oynadığı maçların ardından gruplarda mücadele etmeye başlayan Zagreb, bu aşamadan B Grubu’nun lideri olarak çıktı (16 takım). Çeyrek finalde ABC Braga’yı yarı finalde de THW Kiel’i mağlup eden Hırvat ekibi, o sezon Şampiyonlar Ligi finalini FC Barcelona’ya karşı oynadı.)

Haber

Hentbolhaber.Net: Gelelim klasik soruya. Türk hentbolu  hakkındaki görüşleriniz?

Danijel Saric: Beşiktaş’ı biliyorum ancak Türkiye’deki rekabet  ve milli takım hakkında bilgim olduğunu söyleyemem. 1997 yılında  Yugoslavya Milli Takımı ile Gençler Dünya Şampiyonası için  Türkiye’ye gelmiştim. O zaman Türk hentbolu ile bir temasım  olmuştu ancak uzun zaman oldu.

Siarhei Rutenka: Kariyerimde Türkiye’de ilk defa oynuyorum.  Dürüst olmak gerekirse Türk hentbolu hakkında geniş bilgim yok  ancak buraya gelince anladım ki Türkiye hentbola yatırım  yapmaya hevesli. Bu çok sevindirici çünkü Türkiye’den ne kadar iyi  hentbol takımı çıkarsa bu hentbol için büyük ilerleme olur ve  spo rumuz daha geniş bir coğrafyaya sahip olur. Yatırımlarla Türk  takımlarının ileride çok iyi sonuçlar almasını diliyorum.

Kiril Lazarov: Beşiktaş Şampiyonlar Ligi’nde iyi hentbol olynadı. Beşiktaş’ın sporda iyi bir geleneği olduğunu biliyoruz. Türkiye gibi güçlü bir ülke daha iyi bir hentbolu, daha güçlü bir hentbolu hak ediyor. Söylemeden geçemeyeceğim Türkiye gibi ülkede hentbol neden en favori spor olmaz onu da anlayabilmiş değilim.

Hentbolhaber.Net: Avrupa’daki en iyi ligler ve sizin favoriniz?

Danijel Saric: Bence en iyisi, en amansız mücadelelerin yapıldığı lig: Bundesliga. Fransız liginde de çok iyi maçlar oynanıyor. Ve bizim ligimiz Asobal.

Siarhei Rutenka: En iyi lig İspanyol ligi demek isterdim ama maalesef ekonomik kriz takımları ve sponsorları da etkiledi. Ligimiz düşüşte. Bu yüzden şu anda sportif, ekonomik ve yönetim olarak en iyi lig kesinlikle Bundesliga.

Kiril Lazarov: Benim favori ligim her sene değişiyor. Şu anda Bundesliga. Üç yıl önce Asobal idi.

Hentbolhaber.Net: Bu güzel söyleşi için teşekkür ederiz.

Haber

Söyleşi: Fırat Beyde, Zeynur Pehlivan, Altay Atlı

Deşifre ve Türkçe’ye çeviri: Fulya Öktem




Bakmadan Geçme