Pascual: En büyük hedefim bir sonraki maç

FC Barcelona Antrenör Xavi Pascual ile çok özel röportaj …

HENTBOLHABER.NET / ÖZEL – FC Barcelona Teknik Direktörü Xavi Pascual Fuertes ile İstanbul’da Beşiktaş Mogaz HT ile oynadıkları Velux EHF Şampiyonlar Ligi B Grubu müsabakası öncesi hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

Başarılı teknik adam ile yapmış olduğumuz söyleşide Barcelona’nın hedefleri, ekonomik krizin hentbol üzerindeki etkisi, Bundesliga ve hentbolun gelişimi gibi çok çeşitli konularda görüşlerini aldık.

Şampiyonlar Ligi dahil olmak üzere yirmiden fazla kupada imzası olan Xavi Pascual, sorularımıza verdiği cevaplarda sadece sporda değil yapılan her işte başarı formülü olarak kullanılabilecek ipuçları verdi.

Hentbolhaber.Net ailesi olarak 8 Mart 1968’de Barcelona’da dünyaya gelen Xavi Pascual Fuertes’in doğum gününü kutluyor, adını hentbol tarihine şimdiden altın harflerle yazdırmış bu nazik ve mütevazi teknik adama iyi dileklerimizi gönderiyoruz.

İŞTE SPOR HAYATI ULAŞILMASI ZOR BAŞARILARLA DOLU XAVI PASCUAL İLE SÖYLEŞİMİZ:

HaberHentbolhaber.Net: Soracak pek çok sorumuz var. Ancak ilki Karabatic neden İstanbul’a gelmedi? Zor bir soru mu oldu?

Xavi Pascual Fuertes: Hayır aslında cevabı basit. Sezon boyunca özellikle yakın zamanda çok fazla maç oynandı. Herkesin performansını aynı seviyede tutmak gerçekten çok zor. Örneğin oyuncularım Niko, Cedric, Raul, Victor (Nikola Karabatić, Cedric Sorhaindo, Raul Entrerrios, Victor Thomas) Katar’daki Dünya Şampiyonası’nda mücadele ettiler, yarı final ve final oynadılar. Katar dönüşü Kral Kupası’nda zorlu bir maç oynadık. Oyuncuların performansının, fiziksel durumlarının sezon sonunda mümkün olan en yüksek seviyede olması bizim için çok çok önemli. Çünkü sezon sonunda çok önemli mücadelelerde yer alacağız. Sezon içerisinde dinlenme imkanı bulamayan oyuncularla en yüksek seviyede mücadele etmeniz imkansızdır, başaramazsınız. Niko’nun kadroya alınmama sebebi budur.

Hentbolhaber.Net: Barcelona muhteşem bir takım. Siz de Barcelona’da oynadınız. Takımınız şimdi olduğu gibi hep çok iyi oyunculara sahip oldu. Böyle bir yıldızlar topluluğunu yönetmek nasıl bir iş, bunu nasıl başarıyorsunuz?

Xavi Pascual Fuertes: Hentbol kollektif bir spordur ve bunun daha iyi anlaşılabilmesi için söz konusu özelliğe uygun kurallar koymanız gerek. Yıldız tabir ettiğiniz oyuncuları bir araya getirmek çok zor çünkü onlar hentbol dâhileri. Hepsi çok özel sporcular. Bence en önemlisi takım olma isteğine sahip olmaları ve onlar için bu ortamı yaratmanız.

Evet, biz iyi bir takımız. Bununla beraber Avrupa’da pek çok iyi takım olduğunun da altını çizmek gerek. İnsanların bizden bahsetmesi, “Barça” isminin telaffuz edilmesi harika ancak Avrupa kupalarındaki maçlar izlendiğinde bizim kadar iyi bazen daha iyi olabilen takımları görebilirsiniz. Kiel, Vezsprem aklıma ilk gelenler. Her mücadeleyi kazanmanız mümkün değildir. Ve ne kadar büyük olursanız olun mağlup olabileceğiniz gerçeğini her zaman aklınızın bir köşesinde tutmalısınız.

Hentbolhaber.Net: Barcelona tüm zamanların favorisi. Ve malumdur ki her zaman en zirveyi hedefler. Ancak geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi’nde hentbol camiasının Köln Mucizesi olarak adlandırdığı sürprizle SG Flensburg-Handewitt şampiyon oldu. Bu yıl da böyle bir sürpriz olabilir mi, bu konudaki görüşleriniz nedir?

Xavi Pascual Fuertes: Kesinlikle olabilir. Almanya’da dörtlü final oynamak çok zor. Özellikle bizim için yarı final, final Almanya’da her zaman çok çok zor oluyor. Ve bu sürprizlere gelirsek… Eğer Bundesliga’nın seviyesini biliyorsanız Alman takımlarının ne kadar güçlü olduğunu da bilirsiniz. SG Flensburg-Handewitt, Rhein Neckar Löwen, THW Kiel, HSV Hamburg… Hepsi birbirinden iyi. Hepsi şampiyon adayı.

Ayrıca benim için Palau’da oynamak çok önemli. Dörtlü finali evimizde Palau Blaugrana’da oynamak isterdim. Kesinlikle avantaj olurdu.

Hentbolhaber.Net: Asobal ile Bundesliga’yı karşılaştırırsak, arada ne kadar fark var sizce?

Xavi Pascual Fuertes: An itibariyle fark büyük diyebilirim. Asobal’daki bütçeler daha küçük. Takımlar istedikleri oyuncuları alamıyor. Ülkemizdeki finansal kriz her şeyi tabii ki sporu da etkiledi. Hentbol da bundan nasibini aldı.

Hentbolhaber.Net: Asobal ve Bundesliga en bilinen hentbol markaları. En üst seviyede hentbol bu liglerde oynanıyor.

Xavi Pascual Fuertes: Şu anda en yüksek seviyede yer alan Bundesliga ve Fransız Ligi. Asobal bir iki adım geride kaldı. Örneğin bu sezon Naturhouse La Rioja ve Barcelona Son 16’ya kaldı. 3 yıl önce Atletico Madrid, Atletico Real harika takımlardı. Bakın bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde yoklar. Ülkemizdeki krizin etkilerini görüyorsunuz…

Haber

Hentbolhaber.Net: Bir hentbol takımı olarak, çok büyük bir kulübe dahil olmanın avantajlarından ne kadar faydalanıyorsunuz?

Xavi Pascual Fuertes: Barcelona çok yönlü bir kulüp. Futbol bizim sponsorumuz. Futbol takımımız, hentbolun olduğu kadar basketbol, salon futbolu ve hokey takımlarımızın da sponsoru. Bu çok yönlülük sayesinde Barça, VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde, Euroleague’de, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde, hokeyde, salon futbolunda ve başka branşlarda şampiyon olabiliyor. Ve taraftarlarımız için her branşta en yüksek seviyede mücadele eden bir kulübün parçası olduklarını hissetmek önemli bir memnuniyet kaynağı. Barcelona her zaman bir kulüpten çok daha fazlasıdır. İşte bizi sevenler için en önemli şey budur.

Hentbolhaber.Net: Türk hentbolu hakkındaki görüşleriniz?

Xavi Pascual Fuertes: Türk hentbolu bir adım attı. Türkiye gibi ülkelerde hentbol çok önemli olmalı, potansiyeliniz var, hentbolda yüksek seviyelere çıkabilirsiniz. Kolay değil biliyorum, ancak basketbol bunu yaptıysa hentbol da yapabilir. Fırsat bulduğumda basketbol maçlarını izliyorum. Basketboldaki tribünler harika. Bu neden hentbolda olmasın diye düşünüyorum. Bence hentbolda kendimizi tanıtmayı, anlatmayı bilmiyoruz. Reklamımızı yapamıyoruz. Hentbolun ne harika bir spor olduğu kitlelere anlatılmalı.

Türk hentboluna gelirsek, dikkatli hareket etmeli adım adım ilerlemelisiniz. Bir anda birden fazla hamle yapabilirsiniz ancak hemen koşmaya başlamamalısınız. İşleri ciddiye almalısınız. Eğer haddinden fazla hızlı koşarsanız birkaç yıl sonra dönüp baktığınızda hentbolun hala olduğu yerde saydığını görebilirsiniz ki istenecek son şey budur. Avrupa takımlarının Türkiye’ye maç yapmaya daha çok gelmeleri, Avrupa’da her geçen gün daha güçlü takımlar görmek hepimiz için çok sevindirici olacaktır.

Beşiktaş’a gelirsek, bu sezon çok iyi maçlar oynadılar. Hep ilerlediler. Gelecek sezon daha güçlü bir Beşiktaş’ın Avrupa’da olacağına inanıyorum.

Hentbolhaber.Net: Mücadele ettiğiniz alanlarda pek çok şampiyonluklara ulaştınız, müzenizde onlarca kupa var. Bundan sonraki hedefiniz?

Xavi Pascual Fuertes: Bir sonraki maç. Benim en büyük mücadelem, bir sonraki hedefim her zaman sadece bir sonraki maç olmuştur. Bu benim için finale ulaşmanın tek yoludur. Adım adım ilerlemenin önemine inanırım. Egemenlerin çoğunun olayın tamamen kazanmak ile ilgili olduğunu söylediklerini duyarsınız. Bizim için önemli olan o son mücadeleye ulaşmaktır. Bizim için final önümüzdeki mücadeledir. Eğer bu şekilde görürseniz zirveye ulaşabilirsiniz. Bizim ve kulübümüzün düşünce tarzı budur.

Taraftarlar gösterinin bir parçası. Konuk takımlar onların baskısını kabullenerek sahaya çıkmalı. Profesyonel hocalar ve oyuncular olarak kazanmak için sahaya çıkıp işimizi yapmalıyız.

Haber

Söyleşi: Fırat Beyde, Zeynur Pehlivan, Altay Atlı

Deşifre ve Türkçe’ye çeviri: Fulya Öktem

Bakmadan Geçme