Şampiyonlar Ligi’nde deplasman takımlarının haftası

Beşiktaş’ın FC Barcelona ile maçı ile veda ettiği VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde Son 16 Mücadelesinin ilk maçları oynandı. Ağırlıklı olarak deplasman takımlarının kazandığı maçlar büyük çekişmeye sahne oldu.

HENTBOLHABER.NET / FULYA ÖKTEM – VELUX EHF Şampiyonlar Ligi (VELUX EHF CL) Son 16 mücadelesinde ilk maçlar dün akşam oynanan SG Flensburg-Handwitt ile THW Kiel arasında oynanan karşılaşma ile tamamlandı.

Eleme usulü oynanan Son 16 aşamasında 13 Mart-15 Mart tarihleri arasında oynanan ilk maçlar ağırlıklı olarak deplasman takımlarının galibiyeti ile sona erdi. Evinde kazanan takımlar ise Beşiktaş’ın da bulunduğu B Grubu’nda Beşiktaş ile birlikte FC Barcelona ve son şampiyon Flensburg’u mağlup eden, Danimarka şampiyonu ile de berabere kalan Orlen Wisla Plock ile hentbolun ekol takımlarından HC PPD Zagreb oldu.

1. BOĞALARDAN ASLANLARA ŞOK
Rhein-Neckar Löwen  – MOL-Pick Szeged  30:34 (17:16)

VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Son 16 mücadelesi açılış maçında “Aslan”lar Mannheim’da büyük bir şok yaşadı. Cuma günü oynanan karşılaşmada Rhein-Neckar Löwen evinde Macar MOL-Pick Szeged’e mağlup oldu.

İki takımın da kadrosunda önemli birer eksik vardı: Szeged’de Pivot Vladimir Vranjes cezası, Löwen’de ise İspanyol Pivot Gedeon Guardiola Villaplana ise sakatlığı nedeniyle mücadelede yer alamadı.

Mücadeleye hızlı başlayan Macar ekibi olsa da ev sahibi Alman rakibi ilk yarıda oyunu kontrol altında tutmayı başardı ve soyunma odasına da 17:16 önde gitti.

Karşılaşmadan önce MOL-Pick Szeged Kaptanı Attila Vadkerti birbirinden çok farklı maçlar oynayabilen Alman ekibine karşı hazırlanmanın zor olduğunu, Son 16 kurasında kaçınmak istedikleri takımlardan biri olan Rhein-Neckar Löwen karşısında elllerinden geleni yapmaya çalışacaklarını söylemişti. Maçtan önceki istatistiklere göre Almanların gol yüzdesi daha yüksekken Macarların savunması nispeten daha iyiydi.

Juan Carlos Pastor yönetimindeki MOL-Pick Szeged oyuncuları ikinci yarıya oyun planına ciddi şekilde odaklanmış olarak çıktı ve Alman savunmasında buldukları açıkları çok iyi değerlendirdi. Alman Aslanları, Sloven Orta Oyun Kurucu Dean Bombac ve Macar Sağ Oyun Kurucu Zsolt Balogh’un gol yağmuruna engel olamadı. Sağ Kanat Roberto Garcia Parrondo Karşılaşmada kazandıkları 9 adet 7 Metre atışını da gole çevirince Löwen’in çabaları sonuçsuz kaldı. Löwen Kaptanı Sol Kanat Uwe Gensheimer ise 8 golle takımının en skorer ismi oldu.

2. VESZPREM ÇEYREK FİNAL YOLUNU YARILADI
Naturhouse La Rioja – MKB-MVM Veszprem 23:31 (10:15)

VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Son 16 mücadelesindeki diğer Macar takımı da evine galibiyetle döndü. Cumartesi günü oynanan maçta son üç yıldır dörtlü finalin değişmez ismi olan MKB-MVM Veszprem Logrono’da oynanan maçta Naturhouse La Rioja’yı farklı mağlup etti.

La Rioja Veszprem’in savunma duvarını aşmakta güçlük çekerken Macar oyun kurucuların gollerine engel olamadı. Sol Oyun Kurucu Momir Ilic ve Pivot Renato Sulic 9’ar golle Macar ekibinin skor yükünü sırtlarken Sol Kanat Angel Fernandez Perez 6 golle İspanyol ekibinin en skorer ismi oldu.

3. BİR HENTBOL KLASİĞİ
HC PPD Zagreb – KIF Kolding Kobenhavn 22:17 (15:8)

HC PPD Zagreb ile KIF Kolding Kobenhavn arasındaki maç VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Son 16 mücadelesinin merakla beklenen karşılaşmalarından biriydi. Hentbolun iki ekol ülkesinin şampiyonları arasındaki mücadelede şık goller, harika kurtarışlar ve teknik direktörlerin stratejik hamleleri izleyenlere bol heyecanlı ve keyifli dakikalar yaşattı.

Cumartesi günü oynanan maçın ilk sekiz dakikasında Zagreb savunması Danimarka şampiyonuna gol şansı tanımazken muhteşem Hırvatlar Sağ Kanat Luka Stepancic ve Hırvat ekibinde 13. Sezonunu yaşayan Sağ Kanat Zlatko Horvat, Kobenhavn savunmasını hallaç pamuğu gibi attı.

Kasper Hvidt yerini Marcus Cleverly’ye bıraktı ancak bu değişiklik Danimarka ekibine pahalıya patladı. Zagreb kalecisi Filip Ivic muhteşem bir performans sergilerken, ikinci yarıda hentbol tarihinin en meşhur kalecilerinden biri olan Hvidt durumu toparlamak için yine sahneye çıktı.

14 bin 500 hentbol severin tribünlerde yerini aldığı karşılaşmanın son 10 dakikasına Veselin Vujovic’in yönetimindeki ev sahibi 21:12 önde girdi.

Kobenhavn aiçin umutların tükendiği düşünülen anda İzlandalı Teknik Direktör Aron Kristjansson, vatandaşı Olafur Stefansson’u sahaya sürdü. 41 yaşındaki efsanevi Sağ Kanat bir yıldan uzun zamandır omuzundaki ciddi sakatlık ile mücadele eden Sağ Kanat Kim Andersson’un tam performans ile oynayamaması nedeniyle grup maçlarının ardından kadroya katılmıştı. Stefansson’un engin tecrübesi ve efsane olmasını sağlayan yetenekleri son dakikalarda Danimarka ekibinin farkı azaltmasında ve ikinci maç için umut kazanmasında etkili oldu.

Luka Stepancic 7 gol ile karşılaşmanın en skorer ismi olurken onu konuk ekipten 6 gol ile Magnus Landen Jacobsen takip etti.

4. FRANSIZ DERBİSİNDE HEYECAN DORUKTA
Dunkerque HB Grand Littoral – Paris Saint-Germain Handball 21:23 (13:12)

Hentbolun en güzel oynandığı liglerden biri olan Fransa’nın VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’ndeki iki temsilcisinin ismi Son 16 kurasında yan yana yazıldığında favori belirtilmeyen tek eşleşme olmuştu.

Dunkerque HB Grand Littoral ile Paris Saint-Germain Handball arasında Cumartesi günü oynanan maçın her dakikası tansiyonu yüksek başa baş bir mücadele ile geçti. 14 tane 2 Dakika Cezası’nın verildiği karşılaşmada PSG’de Danimarkalı Oyun Kurucu Mikkel Hansen 11 gol kaydetti. Ev sahibinde ise en skorer isim 6 gol ile Macar Sol Oyun Kurucu Kornel Nagy oldu.

Evinde oynayan Dunkerque son 16 dakikada sadece iki gol kaydedebildi.

PSG Teknik Direktörü Philippe Gardent basın toplantısında ilk yarıyı çetin bir çarpışma ikinci yarıyı ise bir hentbol savaşı olarak yorumladı.

5. 2015’İN SÜRPRİZİ ORLEN WISLA PLOCK
Orlen Wisla Plock – HC Vardar 32:26 (14:12)

Polonya ve Makedonya hentbolunun çarpıştığı mücadelede diğer deplasman takımlarının aksine HC Vardar eve mağlubiyetle döndü.

Kadrosunda 2005’de yılın hentbolcusu seçilen Arpad Sterbik Capar, Sağ Oyun Kurucu Alex Dujshebaev Dovichebaeva ve Sol Kanat Timur Dibirov olan Makedon ekibi karşılaşmaya hzılı başlayarak 0:3 öne geçse de bu durum kısa sürdü. Plock kalecileri Rodrigo Corrales ve Marcin Wichary’nin harika performansları ve sahadaki her oyuncunun skora katkıda bulunmasıyla ev sahibi Polonya ekibi ibreyi kendisinden yana çevirdi. Grup maçlarında en çok göze çarpan oyunculardan biri olan Kaleci Rodrigo Corrales Vardar ataklarını art arda durdururken ateşli Plock taraftarları da rakip ataklarında çıkardıkları sağı edici gürültü ile Vardar üzerinde büyük baskı kurdu.Orlen Wisla Plock’un ikinci kalecisi Marcin Wichary ise üç 7 Metre atışında Makedon ekibine geçit vermedi. Plock ise kazandığı beş 7 Metre atışının tamamını gole çevirmeyi başardı.

İkinci yarıda sahneye çıkan Pivot Kamil Syprzak’ın da etkisiyle skoru 31:22’ye getiren Plock farkı bu seviyede koruyamadı. 1992 doğumlu İspanyol solak Alex Dujshebaev 10 gol atarak hem takımının skor yükünü üstlendi hem de Vardar’a evinde oynayacağı maçta tur atlamak için bir şans tanımış oldu.

Sırp Sol Kanat Ivan Nikcevic 6 gol ile Wisla Polck’un en skorer ismi olurken onu Romen Valentin Ghionea 5, Michal Daszek, Mariusz Jurkiewicz ve Kamil Syprzak 4’er golle takip etti.

HC Vardar’da ise 10 gol atan Dujshebaev dışında Rus Sol Kanat Timur Dibirov 5 gol kaydetti.

6. AALBORG’A BARCELONA ÇARPTI
Aalborg Handball – FC Barcelona 11:31 (5:16)

VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Son 16 mücadelesinde Pazar günü oynanan ilk maçta FC Barcelona Danimarkalı rakibi Aalborg Handball’u 20 sayı farkla mağlup etti.

Ev sahibi Aalborg, maçtaki ilk golünü Sağ Oyun Kurucu Martin Larsen ile 10:48’de kaydederek skoru 1:6’ya getirdi.

Aalborg Teknik Direktörü Jesper Jensen hücuma 7 kişi ile çıkmayı bile denedi. Ancak denediği her şey gibi bu taktik de işe yaramadı hatta Barça’nın genç kalecisi Moreno Perez de Vargas’a kendi kale sahasından takımının 12. Golünü atma şansı verdi (12:3). Vargas maçı 70 üzerinde kurtarış yüzdesi ile bitirdi.

Danimarka ekibinin son viteste oynadığı maçta Barça Teknik Direktörü Xavier Pascual, daha az süre alan genç oyuncularını sahaya sürdü.

Bu skorla tüm zamanların favorisi FC Barcelona, VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finali’ne yükselmeyi neredeyse garanti etti.

Barcelona’nın Danimarkalı Orta Oyun Kurucusu Jesper Brian Noddesbo, Danimarka televizyonuna yaptığı açıklamada maçı ilk 15 dakikada bitirdiklerini söyledi. Aalborg Teknik Direktörü Jesper Jensen ise “Barcelona’nın çok altında bir seviyedeyiz. Bu maçtan sonra pek çok oyuncumun şapkalarını önlerine koyarak düşünmelerini istiyorum” dedi.

7. KIELCE NAMAĞLUP
Montpellier Agglomeration HB – KS Vive Tauron Kielce 25:29 (13:16)

KS Vive Tauron Kielce’nin deplasmanda aldığı sonuçla VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Son 16 mücadelesinde yer alan Polonya takımları haftayı galibiyetle kapattı.

Pazar günü oynanan maçta ev sahibi Montpellier Agglomeration HB ilk yarıda soyunma odasına 3 sayı farkla geride giderken karşılaşmayı da 6 bin taraftarı önünde 4 sayı farkla kaybetti.

Montpellier’de Sağ Oyun Kurucu Vid Kavticnik 8 gol ile karşılaşmanın en skorer ismi olurken, Fransız ekip kazandığı dört 7 Metre atışının üçünü gole çevirdi. Kielce lehine 7 Metre çalınmadı. Polonyalı Sol Oyun Kurucu Karol Bielecki ilk yarıda kaydettiği 6 gol ile takımının en skorer ismi oldu.

Gruplarda oynadığı 10 maçı da kazanarak 20 puan ile Son 16’ya yükselen tek takım olan KS Vive Tauron Kielce Fransa’da aldığı bu galibiyetle evine tur için avantajlı konumda döndü.

8. SON ŞAMPİYONUN KARA GÜNÜ
SG Flensburg-Handewitt – THW Kiel 21:30 (9:16)

Geçtiğimiz yıl VELUX EHF Şampiyonlar Ligi finalini oynayan takımlar arasındaki Kuzey Almanya derbisinde gülen taraf THW Kiel oldu.

SG Flensburg-Handewitt ile THW Kiel arasında oynanan haftanın maçı ayrıca değerlendirilecektir.

Bakmadan Geçme