Türk Takımlarını Birbirine Kırdırmadık

TOSF Başkanı Ayhan Pala ile Dünya Liseler Hentbol Şampiyonası’nı ve şampiyona sonrasının yoğun gündemini konuştuk.

FULYA ÖKTEM / HENTBOLHABER.NET
*Trabzon’daki Dünya Hentbol Şampiyonası çok konuşulan bir organizasyon oldu ve muhteşem bir başarı ile sona erdi. Türkiye kız takımı dünya şampiyonu oldu. Şampiyonanın ülkemizde yapılması nasıl sağlandı?

-Şampiyonanın ev sahipliğini son turda Fransa’yı geride bırakarak aldık.

*Organizasyon sürecini anlatır mısınız?

-Şampiyonaya A ve B olmak üzere ikişer kız ve erkek takımıyla katıldık. Bu ülke hentbolumuz için önemli bir karardı. TOSF olarak bunu Uluslararası Okul Sporları Federasyonu’na (ISF) kabul ettirdik. Ayrıca Türk takımlarının kendi gruplarını seçmelerini sağladık.

-Şampiyona finalleri öncesinde her takıma masör, fizyoterapist verildi ve doktor görevlendirdi. Türk kafilelerinin Trabzon’a intikalleri uçakla sağlandı. Kamp kıyafet ve malzemeleri verildi. Takımlarımız şampiyona öncesi kampa alındı ve günde çift antrenman yaparak hazırlanmalarına olanak sağlandı.

*Şampiyona finalleri nasıl geçti, uluslararası standartlara göre sağlık, barınma gibi konularda gereken tedbirlerin alındığını biliyoruz. Bunun dışında finallerde öne çıkan bir konu veya etkinlik oldu mu?

Sporculara kalori hesaplamasının yapıldığı zengin bir açık büfe sunduk. Beden Eğitimi Öğretmeni olan İl Temsilcilerimiz ve gönüllü olarak çalışan üniversite öğrencilerimiz, İngilizce ve Bilgisayar öğretmeni arkadaşlarımız büyük fedakârlık içerisinde hizmet ettiler ve organizasyonun başarısında önemli rol oynadılar; ülkemizin onuru oldular. Kendilerine buradan teşekkür ediyorum. İlk defa polisler üniformayı çıkarıp oyunlar tişörtü giyerek kimseye kendilerini hissettirmeden tedbirlerini aldılar ve organizasyonun güvenliğini sağladılar.

*Halkımızın şampiyonaya ilgisi nasıldı? Trabzon halkının en yakın olduğu salon sporu hentboldur. Bunun şampiyona için Trabzon’un seçilmesinde etkisi oldu mu?

-Trabzon kenti ile kafileler bütünleştirildi. Şehir gezileri yapıldı. Bu sayede dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sporcular aileleri Trabzon insanın misafirperverliği, hoşgörüsü, yardımsever değerlerini tanıdılar. Ayrıca şampiyona için Hatıra Ormanı oluşturuldu. Kültür etkinlikleri gerçekleştirildi. Sümela manastırı gezildi. Özel Şampiyona topu yapıldı.

-Evet Trabzon halkı hentbolu sever. Ben de orada yetişmiş, hayatını hentbolla geçirmiş, üst liglerde top oynamış biri ve bir eğitimci olarak hentbol dünya şampiyonasının Türkiye’de Trabzon’da yapılması için uğraştım. Ülkemin hentbolu ve şahsım adna bunu çok istedim ve istediğimizi elde ettik. 

*Şampiyonada EHF ile işbirliği yapıldı. EHF nasıl katkıda bulundu?

-Organizasyonda Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) hakemleri görev aldı. ISF-EHF işbirliği biz de TOSF-THF işbirliğinde gerçekleştirdik. Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) de şampiyonaya katkıda bulundu.

*Geçtiğimiz gün televizyonda verdiğiniz mülakatta şampiyonda ev sahipliği dışında daha önce başka ülkelerin sahip olmadığı avantajların sağlanmasında federasyonunuzun ISF içindeki etkinliğinin kullandığından bahsettiniz. Haziran ayı başında Fransa’da yapılan ISF Genel Kurulu’nda 11 Delegemiz kurullara seçildi. Bunu nasıl başardık?

Ülkemizin ve Federasyonumuzun ISF’de ciddi bir lobisi oluşmuş ve yaptırım gücü artmıştır. Artık yönetilen ülke konumundan çok yöneten ülke konumuna geçilmiştir. Hakkımızda karar alınırken bizim olmadığımız bir yerde alınan karar tebliğ edilemeyecektir. Bizim de sözümüz olacaktır.

*Bir dünya şampiyonu çıkarmış olsak da, şampiyona sonrasında birtakım eleştiriler gündeme geldi. Kuralların bilinmemesi, statünün değişmesi gibi… Örneğin çeyrek finallerde Türk takımları birbirleriyle karşılaşacaktı, bir gecede statü değişti dendi.  Bu konularda ne söylemek istersiniz?

Bu soruya birkaç başlıkta cevap vereyim:

-Çeyrek finalde Türk takımlarının karşılaşabilecekleri daha önce ilan edilmesine rağmen neden değiştirildi diye çok soruldu. Bizim amacımız Türk takımlarını birbirine kırdırmak yerine dört takımımızın da ilk dörtte yer alması idi. Avusturya-Danimarka’nın yazılı karşı çıkmasına rağmen biz takımlarımızın bir üst turda karşılaşmasını istedik. Ama şansız bir şekilde sadece Üsküdar Doğa Koleji Kız Takımı galip geldi diğer okullarımız final şansını kaybetti. Bu Türkiye’nin adına takımlarımızın önünü açmak içindi.

-Kural Bilgisi eksikliğine gelince; MEB, Spor Genel Müdürlüğü ve Federasyon arasındaki ayrı noktalardaki yapılanmanın dünya şampiyonasına yansıması oldu, bizi mağdur etti. Ankara Genç Osman Anadolu Lisesi maçında birebir atışlara (Shoot Out) kalındı. Çocuklarımız orada kaybettiler.

-ISF kuralları ülkemiz okul sporları kuralları ile farklılık göstermektedir. Bu ciddi sıkıntı olmaktadır. Belki erkeklerde Ankara Genç Osman Anadolu Lisemiz bu sebeple mağdur oldu diyebiliriz. Ancak her teknik adamın bu kuralları bilme zorunluluğu vardır. Burada okumanın önemi ortaya çıkıyor. Buradan çıkan sonuç ülkemizde Lise oyunlarının ISF formatına uygun düzenlemesi gerekliliğidir. Şampiyonayı Okul Sporları Federasyonu düzenliyor ancak şampiyonanın sporcusu olan öğrenci ve antrenörü öğretmen MEB’den geliyor. Tabii bir de Spor Bakanlığı var… Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir koordinasyon eksikliği yıllardır var. Her şeyden önce çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için, sporun gelişimi için bu üç kurumun kurumsal koordinasyonu sağlaması gerekiyor.

-Karşılaşmaların yer ve saatleri konusunda gelirsek; 162 müsabaka 9 ayrı salonda oynandı. Özellikle ilçelerde müsabakalara büyük ilgi gösterildi. Gerektiğinde Türk takımları adına müsabaka saatleri değiştirildi. Örneğin Doğa Koleji’nin Avusturya ile yapacağı maç sabah 09:00’da idi ve grupta bu takıma yenilmiştik. Biz maçı seyirci desteğinin olduğu 14:00’e aldırdık ve takımımız finale kaldı. Bence asıl final maçı bu idi.

-Organizasyon ISF ve EHF yetkilileri tarafından tam not almıştır. Ülkeler organizasyona teşekkür mektubu göndermişlerdir.

*TOSF olarak gelecek hedefleriniz nelerdir?

-ISF İçerisindeki etkin ve aktifliğimizi sürdürmek

-Oryantring Dünya Şampiyonasını yapmak

-Okul Sporları Olimpiyatları’nı (Gymnasiade) gerçekleştirmek

-Güney Doğu Avrupa Birliği Okul sporları Federasyonu’nda lider olmak

-Spor gönüllüleri eğitim programlarını düzenlemek

-ISF’ye bağlı ülke yarışmaların federasyonumuz tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak

*Teşekkür ederiz.

-Ben teşekkür ederim. Şu anda Sırbistan, Brezilya Lüksemburg, Ermenistan, Hırvatistan, İsrail’den gelen teşekkür mektupları önümüzde duruyor. Bu içten teşekkürlerden anlıyoruz ki ülkemizde yapılan bu şampiyona tüm dünya çocukları için barış, kardeşlik ve uyum kaynağı olmuştur. İnsanlar güle bakmasını bilecek önce, güzellikleri görecek. Diken görmek için bakarsanız çirkinlikten başka bir şey göremezsiniz.

***Hentbolhaber.net olarak ISF’de önemli görevlere getirilen değerli spor insanlarımızın isimlerini paylaşmaktan onur duyarız:

Doç. Dr. Bülent BEKTAŞER – ISF Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sağlık ve Doping Başkanlığı

Nihat DOKER – Atletizm Teknik Kurul Asbaşkanlığı,

Ramazan İMAMOĞLU –  Badminton Teknik Kurul Asbaşkanlığı,

Birol VURAL – Tenis Teknik Kurul Asbaşkanlığı,

Levent TANIK – Hentbol Kurul Üyeliği,

Manolya AKIN – Aletli Jimnastik Kurul Üyeliği,

Turgut PAŞALI – Basketbol Kurul Üyeliği,

Pervin AVŞAR – Oryantring Kurul Üyeliği,

Gürbüz BALEMİR – Yüzme Kurul Üyeliği,

Mehmet DEMİRDELEN ­– Voleybol Kurul Üyeliği,

Rıza Savaş YAĞCI – Futbol Teknik Kurul Üyeliği.

 

Bakmadan Geçme