Gürcan Budakçı

80 gündeki devinim

Gürcan Budakçı

Bir Erkekler Süper Kupa müsabakasını daha geride bıraktık. Kupanın galibi Beşiktaş Safi Çimento takımını kutluyorum. Maçı baştan sona önde götürüp, 60 dakika sonunda da 39-31 gibi net bir skorla galip gelerek süper kupayı gururla kaldırdılar. Beykoz Belediyesi takımı da sonuna kadar mücadeleyi bırakmadan elinden gelenin en iyisini ortaya koydu. Centilmence ve mücadeleci müsabaka için her iki takıma da bize sağladıkları güzel zaman için teşekkür ediyorum.

MEHMET EMRE DİKKAT ÇEKİYOR

Biraz müsabaka galibini irdelemek gerekirse dikkat çeken ilk oyuncu Beşiktaş Safi Çimento kalecisi ve maçın oyuncusu seçilen Mehmet Emre dikkat çekiyor. Bu başarı temelinde iyi hazırlık ve istatistik bilgilerinin pratiğe geçirilmesinin olduğu da aşikar durumda. Oyuncular ise hücumda topla ya da topsuz oyunlarda durağan olmayıp, top aktarımını savunmanın boşluklarına süratle gerçekleştirerek pozisyon zenginliği yarattılar.

KUPANIN KAZANILMASINDAKİ ANA NEDEN: SAVUNMA ANLAYIŞI

Gelelim kupanın kazanılmasındaki ana nedene, savunma anlayışına. Mehmet Emre’nin oyunu üst düzeydi tartışılmaz ama burada takım arkadaşlarının yaptığı savunma da büyük etkendi. Yüksek ve baskılı bir savunma ile pas arası yaparak, bu tehdit ile rakibin hücum genişliğini azaltarak Avrupa’daki maçlarında izlediğimiz düzeyde savunma gerçekleştirdiler. Savunmanın üç önemli faktörü olan derinlik, yükseklik ve genişlik Beşiktaş Safi Çimento takımında görülmekte.

Zaman zaman 14-15 metrelere kadar yükselerek savunma derinliği arttırıldı, topsuz bölgelerdeki baskılar ile hücum alanı daraltıldı, bazen küçük nüanslara dikkat edilerek iki hücum oyuncusuna bir oyuncu savunma tehdidi oluşturdu. Bu esnada kademe ve pivot paylaşımları arka bölgede gerçekleştirildi. Grup savunması yanında bireysel savunmada da yerinde müdahaleler ile atış tehdidi bertaraf edildi. Tabi ki bunları %100 doğrulukla yapamadıkları anlar veya Beykoz Belediyesi takımının çözüm bulduğu anlar da oldu. Kaldı ki Dünyada %100 oranında planlarını uygulayabilen takım bulunmamakta çünkü hentbol hatalar oyunu fakat oyuncular bir sonraki düelloda yaptıkları hataları telafi ettiler. 

İLERİYE DOĞRU DEVİNİM HİSSEDİLİYOR

Uygulayıcı olarak oyuncuların emekleri yadsınamaz ancak bu noktada teknik yönetime de değinmemek büyük haksızlık olur. Bu sistemin, mantalitenin oluşturulması ve sahada uygulanıp sonuç alınması kronolojisinde sekseninci gündeyiz. 

Bu zaman içerisinde, bu kadar parçanın birleştirilip sağlam bir konstrüksiyon oluşmasının ardında Oliver Roy Camino, Hikmet Vurgun, İbrahim Demir ve Bülent Erkol hocalardan oluşan bir teknik heyet bulunmakta. Teknik yönetimin yansıması sahada oyuncular üzerinde ve işleyen sistemde rahatlıkla görülmekte. Başlıkta da belirttiğim gibi 80 günde mantalitede, uygulamada ileriye doğru bir devinim açıkça hissedilmekte. Bu olumlu koşullar muhafaza edildiği takdirde, gün geçtikçe ileriye doğru gelişim çok daha büyüyecektir. Böylece ülke hentbolu adına kadın veya erkek fark etmeksizin kazanımlarımız olacaktır. 

BU SİSTEM KAZANIM VE DEĞİŞİM SAĞLAR!

Beşiktaş Safi Çimento rakiplerinin bu sisteme karşı oluşturacakları gelişimlerle mantalitemizde, sistemimizde belki de antrenman planlamalarından tutun içeriklerine kadar kazanım ve değişim sağlayacağız. Çok ütopik düşünüyorsun diyebilirsiniz ama yıllar önce Hollanda, yakın zamanda Arjantin, Portekiz, Kuzey Afrika ülkeleri ve hatta Amerika Birleşik Devletleri çeşitli hamlelerle (proje grubu, milli takımlarda üst sıralardaki ülkelerin üst düzey antrenörleri, uzun vadede ikili temas, bilgi paylaşımı v.s) ile bu gelişimi gösterdi ya da göstermekteler. 80 günde oluşturulan devinimin bir kılavuz olarak hentbolun dehlizlerinde bize yeni kapılar açmasını dilerim. 

SONU AVRUPA KUPASI OLUR MU? UMUTLUYUM.

Biraz diğer hayalim Avrupa kupasından bahsedecek olursak, Beşiktaş Safi Çimento takımından umutluyum, nereye kadar ilerler sonu kupa olur mu? Bilemem. Çünkü burada kura, sporcuların riskleri en büyük etken ama kadınlarda Konyaaltı Belediyesi takımımızın aldığı şampiyonluğu erkeklerde de başarsak ülkemiz adına çok güzel olmaz mı? Neden olmasın.

Yazarın Diğer Yazıları