Gürcan Budakçı

Farklı açıdan Süper Kupa

Gürcan Budakçı

İstanbul'da Haldun Alagaş Spor Kompleksi'nde 27 Eylül 2023 Çarşamba günü oynanacak 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Kupa müsabakası heyecanına 24 saatten az bir zaman kaldı. Güzel bir salonda harika bir maç keyfi bizleri bekliyor. Öncelikle sakatlıksız ve centilmence bir müsabaka seyretmeyi diliyorum.

Beykoz Belediyesi ve Beşiktaş Safi Çimento takımlarına mercek tuttuğumuzda neler görüyoruz bir de bunlara irdeleyelim. Beykoz Belediyesi 2022-23 Erkekler Süper ligi Cemal KÜTAHYA sezonunda 39 puan ve 130 gol averajı ile şampiyon olarak tamamladı. Beşiktaş Safi Çimento 31 puan ve 91 gol averajı ile sezonu 3. tamamladı. Aynı sezon HDI sigorta Türkiye Kupası finalinde ise Beşiktaş Safi Çimento (o sezon sponsor ismi Yurtbay Seramik) Beykoz Belediyesi takımını 34-33 skorla geçerek kupanın sahibi olmuştu. 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Kupa müsabakası ise bir önceki sezon iki kupa sahibinin kozlarını paylaşması olacak. Geçen sezon ile bu sezon takımlarda giden ve gelen oldu, hatta bu nedenle hücum ve savunma felsefelerinde farklılıklar oluştu. Bu sezon Erkekler süper liginde de bu yansımalarla oynanan beş maçı baz alarak takımlara bakarsak; Beşiktaş Safi Çimento 10 puan 58 gol averajına, Beykoz Belediyesi 8 puan 43 gol averajına sahip. Beşiktaş Safi Çimento maç başına 38,2 gol atmış, kalesinde 26,6 gol görmüş. Beykoz Belediyesi ise rakip kalelere 37,2 gol atarken, kalesinde 28,6 gol görmüş. Bu açıdan bile maçın ne denli çekişmeli geçeceği gerçeği rahatlıkla görülüyor.

Bir farklı pencere daha açalım. Ülkemiz hentbolunda savunma denildiği zaman 6:0 ana karakter, diğer sistemler (5:1, 3:2:1, 4:2 vs) yardımcı aktör niteliğinde görülüyor. Yüksek yapılan, çizgiden uzaklaşarak gerçekleştirilen savunmaların temelinde bireysel savunma ve bacak kuvvetinin önemi ortaya çıkıyor. Bu iki unsurun sezon başı yapılan 8 ya da 12 haftalık hazırlık antrenmanları ile büyük oranda gelişmesi ise adeta mucize ile eş anlamlı diyebilirim. Ayrıca alt yapıda uygulanan ve bu zaman kadar sporcularda içselleşmiş 6:0 savunma ve getirdiği konforunu yıkmakta bir hayli zor oluyor. “Bu kadar kötü ise neden uyguluyoruz” sorusu gelecektir akabinde, 6:0 savunma kötü değil kaldı ki birçok üst düzey kulüp uyguluyor özellikle İskandinavlar. Ancak mutlaka diğer savunma uygulamasındaki gereksinimlerini de karşılamaktan geri durmuyorlar. Bu savımı Süper kupaya bağlayacak olursam, bağlantı noktam Beşiktaş Safi Çimento oluyor. Beşiktaş Safi Çimento bu sezon Başantrenör Oliver Roy Camino başta olmak üzere, orta oyun kurucu Francisco Javier Castro Pena transferi ve diğer transferler ile en büyük felsefe değişikliğini savunma felsefesinde gerçekleştirdi. Dünya hentbolundaki İspanyol ekolu savunma anlayışı ile belirginleşiyor. İspanyolların arada düşüş yaşasalar da her büyük turnuvada kürsüye ulaştıkları, teknik adamlarının sayılı üst düzey takımların başında oldukları düşünüldüğünde bir farklı anlayış olduğu bilinmelidir. 2005 erkekler Dünya şampiyonu olduklarında antrenör Juan Carlos Gomez bu farklı anlayış oluşmaya başladı. Günümüzde “İmpares” yani top çalma – baskı oluşturma anlayışı artık kabul görmüş durumda. “Öyle ise neden hep İspanya kazanmıyor” çünkü diğer ülkeler ya da takımlarda kendi anlayışlarını oluşturuyor. Örneğin: Fransa Didier Dinart son dokunuşlarıyla savunma anlayışında kendi ekolünü geliştirdi, Fransız 3:2:1. Cloud Onesta baş antrenörken savunmayı Didier Dinart yönetimine bırakmıştı adeta. Ülkeler ya da takımlar başarılı, popüler olan ya da farklılık ortaya koyan anlayışlar için kontra oluşturmak adına yenilikler oluşturuyor. Ar-Ge çalışmaları yapıyor ve stabil kalmıyorlar.

Beşiktaş Safi Çimento İspanyol hocası ile, yeni savunma hücum felsefeleri ile sezona başladı. Çocukluğundan bu zamana kadar maruz kaldığı bu felsefe ile Oliver Roy Camino takımı yönlendirirken, aynı tedrisattan gelen Francisco Javier Castro Pena ise uygulama noktasında etken rol oynuyor. Oluşan bu durum aslında bizim hentbol anlayışımız açısından da olumlu gelişmelere yol açacaktır. Daha fazla araştırma yapılacak ve önlem alabilmek için farklı pratikler geliştirilecektir. Sonuçta bu üretkenlik olursa milli takımlarımıza da sirayet edecektir. Sonuçta karşımızdaki birçok rakip İspanyol felsefesini ya da türevlerini takip etmekte. Örneğin; yükselen Güney Amerika hentbolu bu anlamda dikkat çekmekte.

Sonuç olarak çekişmeli, heyecanı yüksek bir müsabaka bizi bekliyor ama bu günlerde attığımız temeller ile gelecekte bizleri neler bekliyor. Hepimize iyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları