- Haberler
- Dünya Hentbolu
- 197 gün öncesini hatırlayalım!
197 gün öncesini hatırlayalım!
Antrenör Gürcan Budakçı, EHF Euro 2022 Eleme grubunda Sırbistan – Türkiye ilk maçının detaylarını ve bugün oynanacak olan müsabaka öncesi avantajları ve dezavantajları kaleme aldı.
GÜRCAN BUDAKÇI – Tarih 06 Ekim 2021, yer Kristalna Dvorana (Sırbistan) ülkemiz EHF Avrupa 2022 elemelerinin ilk maçına çıktı.
Kadromuz: Beyza Karaçam, Merve Özbolluk, Cansu Akalın, Asli İskit, Elif Sıla Aydın, Bilgenur Öztürk, Nurceren Akgün Göktepe, Beyza İrem Türkoğlu, Sibel Kıcıroğlu, Betül Yılmaz, Yasemin Şahin, Ümmügülsüm Bedel, Eda Nur Kılıç, Döne Gül Bozdoğan, Merve Durdu, Sevilay İmamoğlu Öcal’dan oluşmaktaydı.
Sırbistan ise kadroda büyük değişikliğe gitmiş ve sakatlıktan dönen ayrıca Sırplar için efsane olan Andrea Lekic ile ünlü pivot Dragana Cvijic dahi kadroya alınmamıştı. Bu perspektifte bakıldığında maçı bırakmayacağımız, son saniyeye kadar çekişmenin olabileceği aklımızın bir köşesinden bize parlıyordu. Neden olmasın demeden kendimizi alamıyorduk. Ve maç başladı.
Hayalimizdeki oyun, mücadele ne yazık ki reelde oluşmadı. Maçın ilk çeyreğinde 13:6 ile geçerken umutların filizleri kırılıyor ve tekrardan öğrenilmiş çaresizliğin mahkumu oluyorduk. İlk yarı 21:13 Sırbistan lehine biterken, ikinci yarı için bizler farklı bir oyunla ikinci yarı için umut besliyorduk. İkinci yarı başlama düdüğünden sonra değişen bir şey olmadı ve 46. Dakikalarda 13 sayılık farkı 32:19 ile skorboard üzerinde gördük. Sonrasında maçı rölantiye alan Sırbistan 36:27’lik skorla maçı aldı.
*Sırplar maçta toplam 64 hücum yaparken, biz 69 hücum gerçekleştirdik.
*Sırplar 7 top kaybı (pas hatası, teknik hata vs) ile 64 hücum şansından 57’sini şutla bitirirken, bizler de12 top kaybı yaparak 69 hücum şansından 57’sini şutla bitirdik.
*Sırpların 57 şutundan 10 tanesi kaleyi bulmayıp 47’si bizim kalemizi bulmuşken, bizim 57 şutumuzun 14 tanesi kaleyi bulamadı ve Sırp kalesine 43 isabetli top gönderebildik.
*Kaleye isabette 4 şut geride kalmış olduk. Sırp kalecileri toplamda 37% ile oynayıp 16 kurtarış gerçekleştirdi, bizim 43 şutumuz 27 gol değeri kazandı. Bizim kalecilerimiz ise 23% ile 11 kurtarış yaptı ve 47 Sırp atışının 36’sı gol değeri buldu.
*Sırplar 6/6 hızlı hücumla oynarken, biz 6/8 hızlı hücum yapabildik.
*Biz 6:0 savunma sisteminde mücadele etmemize rağmen 6 kez 7 metre ile cezalandırıldık ve Sırplar 100% ile 6 gol buldu.
Kızlarımız 4/5 ile 80% 7 metre başarısı sağladı. Çizgi savunmasını öncelikli düşünmemize rağmen, pivot pozisyonundan 6/8 75% gol/şut oranı görmemiz maçın önemli noktalarından biri oldu. Kalecilerimizin kurtarış yüzdesinin düşük kalmasının bir nedeni de Sırpların 6 metre hücumundan kalecilerimizle çok fazla karşı karşıya kalması oldu. Böylelikle maçı kaybederek öğrenilmiş çaresizlik duvarına bir tuğla daha eklemiş olduk.
Bu duvarı yıkmamız için, galibiyet önemli ama iyi oyun, başa baş oyun, felsefesi olan hücum savunma anlayışları gerekli. Dönütlerin, sonuçların sporcularla, mücadeleyi verenlerle irdelenmesi gerekliliğini de savunmaktayım. Kazanılan İzlanda maçı bu bağlamda çok önemliydi. Şimdi Sırbistan maçı bu duygu ve düşünce durumumuzdan sıyrılmak için güzel bir hamle olacak.
Rakibimizi biraz tanımak gerekirse; Sırp takımının fizik üstünlüğü aşikar, 180 cm üzeri birçok oyuncusu bulunmakta. Özellikle pivot Marija Petrovic, sağ oyun kurucu Jelena Lavko, sol oyun kurucu Jovana Stoiljkovic hem hücumdaki skor yükünü taşırlarken hem de savunmanın yükseklik boyutunu oluşturmaktalar. Orta oyun kurucuda ise Kristina Liscevic oyun kurmadaki tecrübesi ve gol katkısı üst düzey. Sırbistan İsveç karşısında almış olduğu galibiyetle grupta avantaj elde etmiş olsa da bizim evimizde yendiğimiz İzlanda karşısında da mağlubiyet aldı.
Kastamonu’da son saniyeye kadar bitmeyen bir enerji ve istekle, kora kor mücadele isteğimizi yineleyip, kızlarımıza sonuna kadar güvenimizi yineliyoruz. Her ne olursa olsun mücadeleniz isteğiniz unutulmayacak unsur olacaktır. Bugün tüm kalbimizle sizlerin yanındayız.