4 Şubat 1976 THF’nin Kuruluşu

Yazarımız Günal Ensari, Türkiye Hentbol Federasyonun kuruluşunu ve anısını siz hentbol severler ile paylaşıyor.

1974-1975 Öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğrenci iken hentbol ile tanışmıştım. Bir süre derslerde hentbol eğitimi aldıktan sonra sınıfta kendi aramızda  ve sınıflar arası maçlar yapmaya başlamıştık. Bugün gibi hatırlıyorum. İlk sorduğumuz sorulardan biri, "hocam kafa ile gol atabilir miyiz?" idi. "Evet" cevabını almıştık. Hepimiz şenlenmiştik. Kafa ile gol atmaya çalışmıştık. Daha önce hepimiz biraz da olsa futbol oynuyorduk ve bunu hentbola uyarlıyarak kafa ile gol atmak bize nedense çok cazip gelmişti.

Aradan bir yıl geçti. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra 4 Şubat 1976 günü resmen Türkiye Hentbol Federasyonu Kuruldu ve İlk Federasyon Başkanı da hocamız sayın Yaşar Sevim oldu.

Tabii hentbol eğitimimiz okulda  ve antrenör kurslarında devam etmişti. Rahmetli Yaşar Hocam bize siz hentbolun ilklerisiniz, Sizler mezun olduktan sonra görev yapacağınız okullardaki ilk branşınız hentbol olacak, Sizleri takip edeceğim derdi.  Hocamız buna bizi öyle inandırmıştı ki, hepimiz gerçekten de hentbolu çok sevmiş ve görev yaptığımız yerlerde hentbolu ilk branş haline getirmiştik.

Okullarla iddialı başlayan hentbol, kulüplerle devam etti, daha iddialı hale geldi ve sonrasında da milli takımlarla uluslar arası arenaya açıldı. Sporcusu, Antrenörü, Hakemi, Gözlemcisi, İdarecisi, Masörü, Basını, seyircisi ile büyük bir aile haline geldi.

HaberTürkiye’de Hentbol adlı kitabımda Hentbolun tarihçesini yazdım. Bunu yazmam için nur içinde yatsın, Sevgili Hocam Yaşar Sevim hocamın büyük teşvikleri oldu.

Bu vesile ile Kuruluşundan bugüne başta Merhum Hocam Sayın Prof. Dr. Yaşar Sevim olmak üzere, hentbola gönül vermiş ve emeği geçen her ferde teşekkür ediyorum.

Bakmadan Geçme