8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisidaha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında grevebaşladı. Grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikayakilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında,işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğukadın 129 işçi can verdi.

Bu olaydan 53 sene sonra, 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nınKopenhag kentinde düzenlenen 2. Enternasyonale bağlı kadınlartoplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden ClaraZetkin, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadınişçiler anısına 8 Mart’ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılmasıönerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak anılması, tam olarak1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası KadınlarKonferansı’nda gerçekleşti.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılmasıyasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda AmerikaBirleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekildegündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977tarihinde 8 Mart’ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde,kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

TÜRKİYE’DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "EmekçiKadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyenyıllarda daha yaygın kutlandı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı"programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonradört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren heryıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmayadevam ediliyor.

Bakmadan Geçme