Adnan Öztürk'e göre EHF EURO 2016

Foto Norbert Barczyk / Pressfocus
Erkekler A Milli Takım Teknik Direktörü Adnan Öztürk, Polonya’da devam etmekte olan 12. Erkekler Avrupa Şampiyonası ile ilgili düşüncelerini Hentbolhaber.Net’e aktardı.


HaberÖncelikle bu hentbol şölenini bizlerle buluşturan Sports TV’ye ve haberleri ile Hentbolhaber.Net’e teşekkür etmek istiyorum. Bence Polonya’da  son Dünya ve Avrupa şampiyonalarına göre en kaliteli olanı oynanmakta.

Nedenine gelince, bildiğiniz gibi dünya hentbolu 2000’li yıllarda büyük bir değişim geçirdi. Hentbol hız ve güç sporu haline geldi. Antrenman sistemleri büyük bir değişime uğradı. Daha güçlü, daha hızlı ve daha yetenekli oyuncuların var olabileceği bir spor haline geldi hentbol.  Daha önceki şampiyonalara göre bu değişimin oldukça belirgin görülmesi sayesinde Polonya’ da oldukça keyifli ve hentbol kalitesi yüksek bir şampiyona seyretmekteyiz.

Yarı final sürprizlerle dolu. İspanya dışındaki takımların yarı finale kalması turnuva öncesi düşük bir ihtimal olarak görülüyordu.

Son dünya şampiyonasında Hırvatistan ve Almanya’nın gösterdiği performans pek iç açıcı değildi. Bildiğiniz gibi Norveç turnuvada bile yoktu.

Ulusal ligindeki yabancı oyuncu çokluğunun milli takıma olumsuz yansıması Alman milli takımının büyük şampiyonalardaki büyük handikabı olarak görülmekteydi. Hırvatların son dünya şampiyonasında gösterdiği performansın yanı sıra takımın son yıllarda çizdiği grafik şampiyona için şanslarının oldukça az olduğu düşüncesini yaratmıştı bende.

Burada bir parantez açmak istiyorum Hırvatistan ve Norveç bizim olduğumuz gruptan çıkarak finallere geldiler. Özellikle Norveç ile oynadığımız maçlar çok çekişmeli ve kaliteli bir mücadeleye sahne olmuştu.

Yarı finale kalan takımları teknik açıdan analiz ederek şampiyon kim olabilir tartışmasına geçecek olursak; 

Norveç, 6:0 ofansif savunmayı çok başarılı yapan bir takım olarak görüldü. Savunmada klasik İskandinav sistemini uygulayan takımda, yardımlaşma ve kademe anlayışı üst düzeydeydi. Yaptıkları savunmanın en önemli felsefesi; rakibin etkili hücumcuların kalelerinden uzak tutmak, bununla birlikte maçta rakip hücumun zayıf olduğu bölgeye oyunu yönlendirip, bu bölgelerdeki savunma başarıları, ardından hızlı çıkış, ardından pozisyon var ise kullanmaları, yok ise set oyununa dönüp disiplinli hücum etmeleri diye düşünüyorum.  Hücumda etkili bire birler ve sonrasında yapılan çaprazlarla kullanılan başarı yüzdesi yüksek atışlar ise gözden kaçmaması gereken  başka belirgin özellikleri.

Alman liglerinde oynayan İskandinav oyuncuların ve kuzeyli antrenörünün kişiliğinin takıma yansıdığı çok belirgindi. Uyguladıkları etkili 6:0 savunma başarıların anahtarıydı. Takım genelinin atış yüzdelerinin yüksekliği başarıların başka bir noktasıydı.

Gelelim yarı finali sonuna kadar hak eden iki takımın eşleşmesinden kim galip çıkacak. Benzer savunma ve hücum konseptlerine sahip iki takımdan kimin başarılı olacağını kestirmek oldukça güç diye düşünüyorum.

Norveç’ in etkili hızlı ataklarını durdurabilen, atış yüzdeleri yüksek Norveç oyun kurucularına savunmada iyi kontrol edebilen,  iyi kaleci performansı ve Norveç’ in baskılı savunması karşısında top kayıplarını en aza indirmeyi başarabilen bir Almanya yarı finalin galibi olur.

Norveç rakibe göre sistem kurmayan kendini sistemini rakibe kabul ettirerek rakibin çözümsüzlüğünden yararlanarak sonuca gitmeyi seven bir takım. Bu dinamik oyunu yarı finalde de sergileyecekler. Özetle yarı finalde galibi Almanya’ nın performansı belirleyecek.

Bir Danimarka ve Fransa’nın yanı sıra ev sahibi Polonya’nın yarı finalde olmaması turnuva açısından oldukça keyifsiz bir durum . Bunun yanı sıra oldukça sıkıcı ve rakiplerinin zaaflarından yararlanarak yarı finale çıkan Hırvatistan ve İspanya maçının oldukça kalitesiz geçeceğini tahmin ediyorum. Turnuva genelinde iyi oynamayan özellikle Fransa maçında gösterdikleri performansa baktığımızda Hırvatistan’ın  Polonya’yı farklı yenerek yarıfinale kalması herkes gibi benim de oldukça şaşırmama sebep oldu. Burada şu söylenebilir; Hırvatlar maçta iyi savunma yaptılar ve sonucunda hızlı hücumlarla sonuca gittiler ve maçı farklı kazandılar. Ben de Hırvatların savunmasına karşı Polonya ne üretti sorusunun cevabı maçın sonucunu belirledi diye düşünüyorum.

İspanya maçta favori olarak görülebilir. Son turnuvalardaki başarıları, kadro kaliteleri ve tecrübeleri ile maçı kazabilecek durumdalar. Hırvatlar iyi kademe anlayışı ve iyi yardımlaşma  gereken 3: 2: 1 savunma ile maça başlayabilirler.  İspanyanın bu savunmaya üreteceği çözümler içerisinde pivot ve kanat oyuncularının performansı maçın anahtarı olacak diye düşünüyorum. Eğer ispanya başarılı hücum yüzdesini yükseltir Hırvat hızlı hücumların en aza indirir ise maçta avantajlı konuma geçer. Çünkü set hücumunda Hırvat  oyun kurucular oldukça zorlanmakta. Son olarak kaleciler bu maçta maçın kader adamları olabilirler

Tüm hentbol severler iyi seyirler dilerken bir kez daha teşekkürler Sports tv ve Hentbolhaber.Net




Bakmadan Geçme