Akdeniz Oyunları’na Muhteşem Açılış!

Türkiye’de ikinci kez Mersin’de yapılan 17’inci Akdeniz Oyunları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Ülkemizde ilki İzmir’de 1971 yılında yapılan Akdeniz Oyunları’nın Mersin Stadyumu’ndaki açılış törenine Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra eşiEmine Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor BakanıSuat Kılıç,  Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Milli Eğitim BakanıNabi Avcı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (lOC) Başkanı Jacgues Roggeile birlikte yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde bir konuşma yaptı:

"Çok değerli misafirler, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.Güzel Mersin’imize hoş geldiniz. 17. Akdeniz Oyunları’nın tüm yeryüzüiçin, insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm sporculara,takımlara, ülke temsilcilerine yürekten başarılar diliyorum. Türkiyeolarak bu organizasyona ev sahipliği yapıyor olmanın heyecanınıyaşıyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Umuyorum ki Mersin sporundostluk dilini dünyaya ulaştıracak. Mersin’de biz prova yapıyoruz.Aslında 2020 İstanbul Olimpiyatları’nın hazırlığını gerçekleştiriyoruz.Türkiye’nin misafirperverliğini İstanbul’da doyasıya sergileyelim.Akdeniz bir medeniyetler havzasıdır. Bu havzada bütün renkler, kültürlerilhamını aynı denizden almıştır. Akdeniz tarihi dostluklar tarihidir.Akdeniz büyük ailemizin çatısıdır. Biz Akdeniz’in hep ak kalmasınıyürekten arzu ediyoruz. Tüm sporcularımıza başarılar diliyorum.Mersinlilere ayrıca teşekkür ediyorum. Spor kazansın. Akdeniz kazansın.Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum."
 

Ece Vahapoğlu ile Burak Hakkı’nın Türkçe, İngilizce ve Fransızcaolarak üç dilde sunuculuk yaptığı açılış öncesi Mazhar Alanson mini birkonser verdi.

Karartılan saha içine katılımcı tüm ülkelerin bayrakları yansıtılırken, havai fişeklerin patlamasıyla görsel bir şölen yaşandı.

Alanda oyunların resmi maskotu Carreta-Caretta tablosu çıkarken, arkasındaki güneş fonu Mersin’i simgeledi.

Türk Bayrağı ile Uluslararası Akdeniz Oyunları Bayrağı’nın stadyumagirişinin ardından ise organizasyona katılan ülkelerinin sporcularıgeçiş yaptı.

Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gönderdiği mesaj okundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, konuşmasında organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

AKDENİZ OYUNLARI

Akdeniz Oyunları, branş sayısı bakımından, olimpiyatlardan sonra dünyanın en önemli spor organizasyonu olarak kabul ediliyor.

Akdeniz’e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda birgerçekleştiriliyor. Olimpiyat kurallarının geçerli olduğu organizasyon,ilk defa 1951 yılında Mısır’ın İskenderiye kentinde düzenlendi.

1971 yılında İzmir’de Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapan Türkiye,ikinci kez bu organizasyona ev sahipliği yapıyor. En büyük amacıkatılan ülkeler arasında toplumsal, kültürel ve sosyal yakınlaşmayısağlamak olan oyunların Mersin’den önceki son ev sahibi İtalya’nınPescera kenti olmuştu.

Yunanistan’ın ekonomik ülkede yaşanan ekonomik kriz nedenlerleyükümlülüğünü yerine getirememesi üzerine tekrar yapılan oylamayı Mersinkazanmış, ancak kalan sürenin azlığı nedeniyle hükümet özel kararlarlayatırımları başlatmıştı.

20- 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 17’nci AkdenizOyunları için 6 yıl olarak öngörülen hazırlık, 18 aylık bir maratonlatamamlandı. ‘Türk mucizesi’ olarak ifade edilen yoğun bir çalışmatemposuyla, sadece tesisler için 500 milyon Liralık yatırımla, 11 yenitesis Mersin’e kazandırıldı. Organizasyona 32 branşta yaklaşık 6 binsporcu ve teknik ekip katılıyor.

TESİSLER

Avrupa’nın en büyük olduğu ifade edilenErdemli İlçesi’nde yer alan atış poligonu, 3 bin seyirci kapasitelitenis kompleksi, kapalı yüzme havuzu, 7 bin 500 kişilik Servet TazegülSpor Salonu, 4 bin 500 seyirci kapasiteli Nevin Yanıt AtletizmKompleksi, 4 bin 500 kişilik Olimpikköy, Bocce sahası, 1000 kişilikritmik jimnastik salonunun da aralarında bulunduğu 43 tesis tadilat veyapımı tamamlanarak 9 Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ınkatıldığı toplu açılış töreniyle hizmete açıldı.

SPORCU SAYISINDA TÜRKİYE EN ÖNDE

30 Haziran’akadar sürecek oyunlara kadınlarda ve erkeklerde toplam 3 bin 43 sporcukatılacak. Oyunlarda toplam 24 ülke yer alacak ve bu alanda oyunlarrekoru kırılmış olacak. Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin yanı sıradenizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonyada oyunlarda mücadele edecek. Bu ülkelerden Makedonya ilk kez oyunlardayer alacak. Sporcu sayısında Türkiye toplam 428 kişiyle başı çekiyor.Türkiye’yi, 420 sporcuyla İtalya ikinci, 267 sporcuyla da Fransa üçüncüsıradan takip ediyor.

17. Akdeniz Oyunları’nda sporcular şu branşlarda mücadele edecek:‘Okçuluk, artistik cimnastik, atletizm, badminton, basketbol, plajvoleybolu, bocce, boks, kano, bisiklet, eskrim, futbol, hentbol, judo,karate, ritmik cimnastik, kürek, yelken, atıcılık, yüzme, masa tenisi,tekvando, tenis, voleybol, su topu, su kayağı.’

Bakmadan Geçme