Ali Erbil Altanlar yazdı: “Zaferin hikayesi”

Foto: marca.com
VELUX EHF FINAL4’da şampiyonluğa uzanan THW Kiel, favori gösterilmediği 2020’de (eksik kadrosu) kupayı müzesine götürdü.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – İngilizlerin efsane futbolcusu Gary Lineker’in meşhur sözünü bilirsiniz. “Futbol 11 kişi oynanan ama sonuçta Almanların kazandığı bir spordur” demişti Gary Lineker. Bende Şampiyonlar Ligi EHF Final4 2020’nin ardından bu sözü revize ederek Hentbole uyarlamak istiyorum. Yani Hentbol 7 kişi oynanan Barcelona ve Veszprem’in favori olarak gösterildiği ama eksiklerle geldiği Final 4’da THW Kiel’in şampiyon olduğu bir spordur hentbol.

 Gerçekten her yönüyle olağan dışı bir yıl olan 2020’de Final4 öncesi favoriler arasında adı bile geçmeyen THW Kiel’in şampiyon olması beni pek de şaşırtmadı. Hatta dünkü maçtan sonra yazdığım değerlendirme yazısında Barca’nın büyük favori olduğunu ancak son yıllarda büyük sürprizlerin yaşandığı bu turnuvada Alman takımı için de bir açık kapı bırakmıştım. O açık kapıdan da girmeyi başardı hentbolun ekol takımı THW Kiel. Üzerine filme senaryosu yazılabilecek Telekom Veszprem maçının ardından dünkü Barcelona’yı da izleyip Alman temsilcisine şans vermeyenler, maç başlayınca yanıldıklarını anladılar. Maçı ilk düdükten bitimine dek domine eden kontrolü elinde tutan THW Kiel ilk yarısını da 19-16 önde tamamladığı karşılaşmayı 33-28 kazanarak 4.defa Avrupanın en büyüğü oldu. 8 yıl süren şampiyonluk hasretine son veren Şampiyonlar Ligi’nin efsane oyuncusu Flip Jicha’nın öğrencileri, final maçında kontrolü hep elinde tuttu. Öyle ki Barcelona maç boyunca sadece bir defa öne geçerken (3-2 ) bu tek farklı üstünlüğünü sadece 47 saniye koruyabildi. Bu istatistik bile final karşılaşmasının özeti bana göre.

THW Kiel’de İsveç’li yıldız Niclas Ekberg 8 golle en skorer isim olurken, PSG’den sezon başında Alman takımına transfer olan Sander Sagosen Barca filelerine 7 gol bıraktı. %34:15 kurtarış yüzdesi (14/41) oynayan Danimarkalı kalecei Niklas Landin, Jacobsen de şampiyonluk da önemli pay sahibi oldu. Barcelona da ayakta kalan tek isim olarak göze çarpan Aleix Gomez Abello’nun 10 golü galibiyet için yeterli olmadı.

İki takım arasında oynanan 4. final sonucu, THW Kiel  rakibi karşısında 3.defa gülen taraf oldu. Hatırlanacağı gibi 2010 yılındaki ilk Final4’da Barcelona’yı 36-34 mağlup eden Alman takımı şampiyon olmuştu. Kaybedilen bu finalin ardından Barcelona’nın şampiyonluk hasreti 5 yıla çıktı.

Flip Jicha’da  aynı kulüpte hem oyuncu hem de antrenör olarak şampiyonluk yaşayan ilk isim oldu.

 Bir Final4’u da geride bırakırken umarım 2021 bize yaşadığımız sıkıntıları unutturacak çok güzel ve sağlıklı bir yıl olur.

Bakmadan Geçme