Altın serinin sonu… mu?

Rio 2016’da üst üste 3. Olimpiyat Altın Madalyasını kazanma şansını kaybeden Fransa Erkek Hentbol Takımımın altın çağı sona mı eriyor?

HENTBOLHABER.NET – Dünya ve Avrupa şampiyonalarında madalyaları olan Danimarka ilk Olimpiyat finalinde altın madalyayı kazandı.

İzlandalı Teknik Direktör Gudmundur Gudmundsson yönetiminde Danimarka, yarı finalde Talant Dujshebaev’in Polonya’sını uzatmalarda mağlup etti. Finalde karşılaştığı Fransa ise son Olimpiyat ve Dünya şampiyonluğunu elinde bulunduruyordu.

İlk Olimpiyat şampiyonluğunu Fransa’yı devirerek alan kırmızı beyazlıların ne kadar büyük bir iş başardığını bu yazıyı okuyunca daha iyi anlayacaksınız.

Haber

23 YILLIK ŞAMPİYONLUK SERİSİNE SON

21 Ağustos Pazar günü Brezilya’daki Olimpiyat finalinde Danimarka ile karşılaşana kadar Fransa, 23 yıldır çıktığı final maçlarının hiçbirini kaybetmedi.

Handball Planet’ın derlediği bilgilere göre Fransa 1993’de İsveç’te oynanan Dünya Şampiyonası finalinde Rusya’ya 28:19 boyun eğdikten sonra oynadığı her final maçından altın madalya ile ayrıldı.

11. FİNAL

İki Avrupa şampiyonluğu bulunan Danimarka, 23 yıl sonra ‘Uzmanlar’ın (Les Experts) altın serisine son veren takım oldu. Kuzeyliler Fransa’nın üst üste 3. Olimpiyat altın madalyasını almasını da engellemiş oldu.
Rio’daki mücadele Fransa’nın 1993’ten bu yana oynadığı 11. finaldi. Dünyanın en popüler hentbolcusu Nikola Karabatic’in ise 9. finali…

Haber

Mavililerin altın serisi 1995’de İzlanda’da başladı. Fransa, Hırvatistan’ı 23:19 mağlup ederek ilk Dünya şampiyonluğuna uzandı.

Galibiyet serisi 2001’deki Fransa’daki Dünya Şampiyonasında da devam etti. Ev sahibi ile İsve arasındaki final 27:23 sona erdi.

Ancak ‘cezalandırıcı’ların muhteşem çağı artık bir hentbol ikonu olan Nikola Karabatic’in milli takımda parlamasıyla başladı. 22 yaşındaki Hırvat-Sırp asıllı oyuncu İspanya’yı finalde 31:23 mağlup ettikleri 2006’daki Avrupa Şampiyonasında (EHF EURO 2006) tüm dikkatleri üzerine çekti. İki yıl sonra ise Pekin 2008 Olimpiyat Oyunlarında İzlanda’yı mağlup eden Fransa ilk defa Olimpiyat şampiyonu oluyordu.

2009’da Hırvatistan’daki Dünya Şampiyonasında Hırvatları 24:19 deviren Fransa, 12 ay sonra Avusturya’daki Avrupa Şampiyonası (EHF EURO 2010) finalinde Hırvatları bir daha mağlup ediyordu.

2011’de İsveç’teki Dünya Şampiyonasında Danimarka’yı 37:35 mağlup etti. Final maçında Nikola Karabatic ve Mikkel Hansen 10’ar gol atmıştı. Karabatic En Değerli Oyuncu (MVP) seçilmiş, Hansen ise gol kralı olmuştu. 2014’de Danimarka’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası (EHF EURO 2014) finalinde Fransa, ev sahibi Danimarka’yı 41:32 mağlup ediyor ve şampiyonanın En Değerli Oyuncusu yine Nikola Karabatic seçiliyordu.

Fransa’nın ikinci altın madalyayı eve götürdükleri Londra 2012 Olimpiyat Oyunlarında ise ‘Uzmanlar’ın karşısında İsveç vardı.

Katar’daki 2015 Dünya şampiyonasında Fransa Valero Rivera yönetimindeki Katar’ı mağlup ederek mutlu sona ulaştı.

Haber

10 DAKİKA ARA…

23 yıl içinde Fransa sadece şu şampiyonalarda final oynayamadı: Avrupa Şampiyonası 2008 (Şampiyon Danimarka), 2012 (Şampiyon Danimarka), 2016 (Şampiyon Almanya) ile Dünya Şampiyonası 2007 (Şampiyon Almanya) ve 2013 (Şampiyon İspanya). 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Fransa’nın altın çağı, hentbolda daha önce görülmemiş bir dönemdi. Fransa nam-ı diğer Mavililer nam-ı diğer ‘Uzmanlar’ nam-ı diğer ‘Cezalandırıcılar’ bir sonraki altın için şimdiden çalışmaya başladı bile. Fransa 2017’de altın seri tekrar başlayabilir…

Bakmadan Geçme