Bir Efsane Daha Açıkladı: '2024-25 Sezonu Sonunda Bırakıyorum'

Hentbol Ailesi son yıllara damga vurmuş bir çok oyuncunun veda açıklamalarına şahit oluyor. Yolu Türkiye'den geçen kadın hentbolunun efsane oyuncularından Jovanka Radicevic, 2024-25 sezonu sonunda kariyerine nokta koyacağını açıkladı.

EHF / Courtney Gahan - Karadağ kadın hentbol takımının sembolü ve sağ kanat pozisyonunun en önemli temsilcisi Jovanka Radicevic. Kadın hentbol tarihinin en iyi sağ kanadı olarak tanımlanan Radicevic, 2024/25 sezonunun ardından kariyerini noktalayacak. Radicevic, bu sezonla birlikte EHF Şampiyonlar Ligi'nde 21. sezonunu oynayacak. Şu ana kadar üst düzey ligde toplam 1.141 gol kaydeden ve tüm zamanların en çok gol atan oyuncusu olan Radicevic, 1.000 gol barajını aşan dört oyuncudan biri olarak tarihe geçti. Bir sezondaki en yüksek performansını ise 2019/20 sezonunda attığı 97 golle sergileyerek Şampiyonlar Ligi gol kraliçesi unvanını kazandı.

Her zaman ön planda olan bir golcü olarak, pozisyon şutlarında ve yedi metre atışlarında yüksek bir isabet oranına sahip olan Radicevic, 2018/19 sezonundan bu yana Şampiyonlar Ligi'nde her sezon 70'ten fazla gol attı. 2013 yılında Györ ile şampiyonluk yaşarken, üç kez final oynadı ve EHF FINAL4'a üç kez daha katıldı. 2013/14 sezonunda Vardar ile EHF FINAL4'un ilk versiyonunda sahaya çıktı ve bu takımla iki kez final maçına çıktı. Diğer final katılımı ise Györ ile 2011/12 sezonunda gerçekleşti. “Joka” lakaplı Radicevic, EHF Şampiyonlar Ligi Kadınlar tarihinin şüphesiz en önemli isimlerinden biri. Gol sayıları, kazandığı unvanlar ve EHF FINAL4'daki başarılarının yanı sıra, dört kez All-Star Takımı'na seçildi (2013/14, 2015/16, 2018/19 ve 2019/20).

Joka'nın Şampiyonlar Ligi kariyeri, memleketi Karadağ'da, Buducnost'ta başladı. 2004/05 sezonunda üst düzey ligde ilk maçına çıktı ve ilk gollerini 2005/06 sezonunda attı. Buducnost'tan sonra 2011/12 sezonunda Györ'e, 2013/14 sezonunda Vardar'a, 2018/19 sezonunda CSM Bucuresti'ye, 2019/20 sezonunda tekrar Buducnost'a, 2021/22 sezonunda Kastamonu Belediyespor'a ve son olarak 2022/23 sezonunda Krim'e transfer oldu. Radicevic, kariyerinin son sezonunu rekor Sloven şampiyonu Krim'de geçirecek. 2024/25 sezonu, Radicevic için tamamen kulüp hentboluna odaklanacağı bir dönem olacak, zira milli takımdan 2022 EHF Avrupa Şampiyonası'nın ardından emekli oldu. Karadağ, Kuzey Makedonya ve Slovenya'nın ortaklaşa düzenlediği turnuva, adeta “Joka'nın Avrupa Şampiyonası”ydı. Takım kaptanı olarak Radicevic, Karadağ'ı kusursuz bir ön eleme turu kampanyasıyla yönetti ve ikonik Moraca Arena'da duygusal bir veda yaptı. Ana turda yarı final biletini alan takım, son olarak uzatmalarda Fransa'ya karşı aldığı zaferle bronz madalyanın sahibi oldu.

Radicevic, bu EHF Avrupa Şampiyonası'nda All-Star Takımı'na seçildi, bu da kıta şampiyonasında üçüncü kez bu onura layık görülmesiydi. 2015 ve 2019 Dünya Şampiyonaları'nda da All-Star Takımı'na seçilen Radicevic, EHF EURO All-Star Takımı'na ilk kez 2012'de, Karadağ'ın şampiyon olduğu turnuvada girmişti. O turnuvada Joka, 40 golle takıma önemli katkıda bulunmuştu. Ayrıca, Karadağ'ın tüm spor dallarında kazandığı tek Olimpiyat madalyası olan 2012 Londra Olimpiyatları'ndaki gümüş madalyada da kilit rol oynadı. Joka'nın mirası, attığı muazzam gol sayıları, üst düzey turnuvaların final aşamalarındaki varlığı ve hem kendi ülkesinde hem de hentbolseverler arasında bir efsane olarak kabul edilmesiyle kanıtlanıyor. Ancak onu kadın hentbolunun en dikkat çekici oyuncularından biri yapan bir başka faktör daha var: Sahadaki tutku ve gücü. Bu özellikleriyle sadece takımlarını büyük başarılara taşımakla kalmadı, aynı zamanda izleyicileri de defalarca sahaya davet ederek oyunu onlarla birlikte yaşamalarını sağladı.

Joka'nın hentbol ayakkabılarını asma zamanı geldiğinde onu çok özleyeceğimiz kesin, ancak şimdilik karizmatik sağ kanat oyuncusunu bir sezon daha izleyebilir ve onun inanılmaz Şampiyonlar Ligi gol sayısının daha da artışına tanık olabiliriz.

Foto: © Krim Mercator Ljubljana, Uros Hocevar / kolektiff, EHF archive

Bakmadan Geçme