Hentbol Dünya Şampiyonası’nın tarihi
Erkekler Hentbol de tarihin en eski turnuvası Dünya Şampiyonası’nın başlamasına sayılı günler kaldı ve Ali Erbil Altanlar sizler için bu şampiyonayı kaleme alacak.
ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – 13 Ocak Çarşamba günü Kahire’de ev sahibi Mısır ile Şili arasında oynanacak maçla start alacak olan şampiyona 1999’dan sonra ikinci defa Mısır’da organize edilecek. Ayrıca 27.Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası ilk defa 32 takımlı formatla oynanacak.
İLK ŞAMPİYON ALMANYA.
Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası’nın tarihine bakıldığında ilk turnuvanın 1938 yılında Almanya’da yapıldığını görüyoruz. Sadece 4 ülkenin katıldığı organizasyonda ev sahibi Almanya olurken Avusturya, İsveç ve Danimarka diğer katılımcı ülkeler arasında yer aldılar. İlk Dünya Şampiyonası’nın ardından 2.Dünya Şampiyonası için tam 16 yıl beklemek zorunda kaldık.
1954 yılındaki 2.Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası’ndan dünya da değişim rüzgarlarının estiği SSCB ve Yugoslavya’nın bölündüğü 1990 ların başına dek oynanan turnuvalarda Romanya ile İsveç’in domine ettiğini görüyoruz. Bu periyotta oynanan 11 Dünya Şampiyonası’nda Romanya 4 ,İsveç ise 3 defa Altın Madalyaya ulaştı.
Dünya Şampiyonası heyecanı başladı
FRANSA ZAMANI
Daha sonraki yıllarda ise Fransa’nın diğer turnuvalar da olduğu gibi Dünya Şampiyonası’nı da domine ettiğini görüyoruz. Fransa, 1993 yılında İsveç’de organize edilen Dünya Şampiyonası’na kadar bu turnuva da büyük bir başarı elde edememişti. Buna rağmen 1992 Olimpiyat Oyunlarında Bronz Madalya kazanan Fransa ilerleyen yıllarda kazanacağı başarıların adeta sinyalini verdi. Yine 1993 Dünya Şampiyonası’na dönecek olursak rakiplerini geçerek tarihinde ilk defa büyük bir turnuvada final oynayan Fransa, finalde Rusya’ya 28-19 mağlup oldu. Hentbol de adeta devrim yapan Fransa o tarihten günümüze kadar 27 yılda oynanan 3 büyük turnuvada 2 Olimpiyat, 6 Dünya 3 defa da Avrupa Şampiyonu olurken defalarca kürsüye çıktı.
Fransa bu sonuçlarla Dünya Şampiyonluğu en çok kazanan ülke olurken 24 defa katıldığı turnuvanın 11’inde kürsüye çıkmayı başardı.
431.000 seyirci Dünya Şampiyonası’nda bekleniyor
DİĞER ŞAMPİYONLAR
Bugüne kadar oynanan 26 Dünya Şampiyonası’nda 6 defa kürsünün en üst basamağına çıkan Fransa’dan sonra şampiyon olan diğer ülkeler ise şu şekilde sıralandı:
4 ŞAMPİYONLUK
İsveç, Romanya
2 ŞAMPİYONLUK
Almanya, Rusya, İspanya
1 ŞAMPİYONLUK
Hırvatistan, Danimarka, Çekoslovakya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Batı Almanya.
2019 yılında Danimarka ve Almanya’nın düzenlediği son turnuva da ise Norveç’i 31-22 mağlup eden Danimarka tarihinde ilk defa Dünya şampiyonu oldu.
Dünya Şampiyonası’nda finalin adı FRANSA-NORVEÇ
NORVEÇ ERKEKLER DE ÇIKIŞA GEÇTİ
Bu arada Kadınlar Hentbol de büyük bir hakimiyet kuran Norveç’in erkeklerde de son yıllarda yakaladığı çıkış dikkat çekiyor. 2016 yılına kadar erkeklerde hiç başarısı olmayan Norveç son 4 yılda adeta patlama yaptı. İlk olarak 2016 Avrupa Şampiyonası’nda 4. olarak dikkatleri çeken Kuzey ülkesi son 2 Dünya Şampiyonası’nda final oynayarak gümüş madalya da kaldı. Norveç ayrıca 2020 Avrupa Şampiyonası’nda ise Bronz madalya kazandı.
AVRUPA’NIN EZİCİ ÜSTÜNLÜĞÜ
Adı her ne kadar Dünya Şampiyonası olsa da bu turnuva da Avrupa takımlarının dominasyonu fazlasıyla rakamlara yansıyor.Bugüne kadar ki 26 şampiyona da Avrupa ülkelerinin 101 defa ilk 4 sırada yer aldı.Diğer takımların temsilcileri ise sadece 3 kez bu başarıyı elde etti..Mısır 2001, Tunus ise ev sahipliği yaptığı 2005’de Dünya 4 oldu.Avrupa Kıtası dışından Dünya Şampiyonalarında en büyük başarıyı elde eden ülke ise Katar.Körfez ülkesi ev sahipliğini yaptığı 2015’de gümüş madalya kazandı.Ancak Katar bu sonuca ulaşırken kadrosunun önemli bölümünün devşirme oyunculardan oluştuğunu da hatırlatalım.
Hentbol Dünya Şampiyonası grup kuraları çekildi
THIERRY OMERY -CORNEL OTELEA
Dünya Hentbol Şampiyonası denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri de şüphesiz Fransa’nın efsane kalecisi Thierry Omery. Kariyeri çok büyük başarılarla dolu olan Omerry Dünya Şampiyonalarında 5 Altın 2 Bronz olmak üzere toplam 7 madalyayı boynuna taktı. Dünya Şampiyonası’nın en başarılı ülkesi olan Fransa’da Omery’i takım arkadaşları Nikola Karabatiç, Jerome Fernandez, Daniel Narcisse ve Michael Guigou izliyor. Bu isimlerin hepsi 4 defa şampiyonluk sevinci yaşarken 2 turnuva da bronz madalya kazandılar. En çok madalya kazanan Top 10 listesinde Fransız olmayan tek isim ise 1961’den 1974’e kadar bu turnuvaya damgasını vuran Romanya Hetbolu’nün efsane ismi. Cornel Otelea. Otelea 3 Dünya Şampiyonluğun yanı sıra 1 defa da bronz madalyayı boynuna taktı.
Dünya Şampiyonası başlayana kadar devam edecek olan yazı dizimizin bundan sonraki bölümünde grupların tek tek analizini yapacağız.