VELUX EHF Erkekler Şampiyonlar Ligine bakış
Eurosport TR Spikeri, Socrates Dergisi Editörü ve dünya hentbolunu yakından takip eden Ozan Can Sülüm, hentbol severler için VELUX EHF Şampiyonlar Ligi son 16 eşleşmelerini kaleme aldı.
Geçtiğimiz sezon hem Barcelona hem de Veszprem'inhentbolseverleri şoka uğrattığı son 16 turunda bu kez çoğunlukla tek taraflı vekağıt üstünde sürprize kapalı eşleşmeler var. Geçen sezonda da olduğu gibiplay-off'tan gelenlerin katiyen kolay lokma olmayacağı, en kaliteli eşleşmeninRNL – Nantes eşleşmesi gibi gözüktüğü son 16 turundaki maçlara detaylıcabakalım.
Sporting – Veszprem (%40 – %60)
Temsilcimiz Beşiktaş Mogaz'ın bulunduğu C Grubu'ndan çıkanSporting, bu turnuvada tarihinde ilk kez son 16'da olacak. Önce CarlosRuesga'nın gelişi, sonrasında da Küba ve Güney Amerika'dan çıkan yeteneklimilli oyuncuları takıma monte ederek, Balkan transferlere çok da fazla girmedenoluşturdukları takımla birlikte adım adım başarıya ulaştı. Veszprem ise sezonunilk yarısındaki korkunç performansın ardından David Davis'in gelmesiyle birazdaha toparlandı. Özellikle iç sahayı yeniden kaleye çevirmeleri, Barça'ya karşıiçeride Kielce ve Vardar'a karşı deplasmanda gelen galibiyetlerle takımınözgüveni geri dönerken, taraftarlar da tam anlamıyla takımın arkasında geçti.
Sporting hızlı kanat oyuncuları ve özellikle fiziksel olarak çok güçlü bek oyuncularına sahip. Oyun kurucularının 9 metre dışından atışları işlerine yarayacaktır, ancak hem bu seviye için tecrübesiz, hem de yetersiz kalabilir. Çizgide ise Luis Frade çok büyük bir yetenek olsa da Terzic ve Nenadiz savunması çok sert kalacak. Veszprem tüm departmanlarda rakibine karşı aşırı güçlü kalıyor. Keyifli iki maç olur ancak Veszprem içeride fişi çeker.
Wisla Plock – PickSzeged (%30 – %70)
Wisla Plock ilk maçını içeride 4 sayıyla kaybettiğiSilkeborg eşleşmesinin ikinci maçında deplasmandaki maçın ikinci yarısındayalnızca 3 gol yedi ve turu efsanevi bir şekilde geçmeyi başardı. Her ne kadarbu bile onları korkutucu bir takım olarak gösteriyor olsa da, bu sezonun eniyilerinden Szeged karşısında şansları gerçekten çok az.
Dan Racotea ve Tomasz Gebala gibi iki dev şutör sahip birtakım olsa da, fizik konusunda hiç aşağı kalmayan bir rakibe karşı sahnealacaklar. Tek tek baktığımızda Pick Szeged'in pivot departmanı da – RenatoSulic'in sertliğini bir kenara bırakacak olursak – kanatları da, gerektiğinderotasyondan gol çıkarma ihitmali de rakibine çok yüksek. Wisla Plock'unrakibini elemesine çok fazla ihtimal vermiyorum.
RK Vardar – PPD Zagreb (%75-%25)
Bir tarafta son 3 yıldaki 6 koçuyla çalışan ve nihayetgruptan çıkmayı başaran Zagreb, diğer tarafta ise son yılların istikrar abidesiVardar. Seçimi çok zor değil benim için.
Raul Gonzalez gibi son yılların en iyi genç antrenörününyerini bana göre çok iyi dolduran ve oyununu giderek yukarı çeken GarciaParrondo gerçekten çok tahmin edilemez bir takım yarattı. Borozan-Dissingerikilisiyle büyük şut tehdidine sahip takım Staş Skube gibi son yılların enhızlı yükselen oyun kurucularından birine topu teslim edip oyunu tamamen onabırakıyor, Dibirov ve Şişkarev gibi iki çok yüzdeli ve sorumluluk alan kanatlaoyuna genişlik kazandırıyor ve gerektiğinde Karaçiç-Kristopans gibi oyunculardanskor çıkarabilme yetisine sahip. Bunun yanında Rogerio Ferreira ve Gleb Kalarash ikilisiyle de savunmasertliğini iyi ayarlıyorlar. Bence takımın en büyük sorunu büyük maçlarda skorüretmekte sorun çeken pivot üçlüsü ve iyi savunulduğunda çözüm üretemeyen oyunkurucular.
Zagreb için bu sezon tek dikkat çeken nokta deplasmandagelen Flensburg galibiyetiydi. Onun dışında aldıkları galibiyetlerin tamamınıiçeride kazanabilecekleri maçlarda aldılar ve bu sayede gruptan çıktılar.Onların üstünlük sağlayabileceği tek nokta ise Buric-Kontreç-Susnja üçlüsündenoluşan pivot, ancak takım olarak kalite eksikleri çok fazla.
Rahat biçimde Vardar.
Meshkov Brest –Flensburg Handewitt (%40 – %60)
Son yılların en acayip son haftasında aldığı skorla geçen sezonun şampiyonunu geçip Şampiyonlar Ligi son 16 turuna kalan Brest de yine en istikrarlı yükseliş gösteren takımlardan. Son yıllarda öne çıkan İspanyollardan bir başkası olan Manolo Cardenas'ın yönettiği – ki buradaki performansı sonrasında Şampiyonlar Ligi'nin büyük bir takımıyla anlaştığına dair iddialar var – takım daha önce Türkiye'de Beşiktaş Mogaz formasını terleten Darko Djukic'in de formasını giydiği Brest, özellikle Rutenka ve Baranau başta olmak üzere Belarus Milli Takımı'nın iskeletinin üzerine çok iyi düşük bütçeli transferler yaptı. Kimsenin ön plana çıkmadığı bir takım Brest. Tek ünite halinde oynuyorlar, fiziklerini iyi kullanıyorlar ve risk almıyorlar. Şöyle bir örnek vermek lazım, takımın en golcü oyuncusu 51 gollü Djukic Şampiyonlar Ligi'nin en fazla gol atan 40. Oyuncu. İlk 50'de iki oyuncusu var Brest'in. Skor paylaşımı da, takım adaleti de çok yüksek. Peki Flensburg'u yenebilirler mi? Mümkün. Peki eleyebilirler mi? Bence hayır.
Özellikle kanatlarının olağanüstü performansıyla veİskandinav çekirdeğiyle bu sezon grup aşamasının en iyi Alman'ı oldu. Enteresanşekilde onlarda da rakipleri Brest gibi bir skor dağılımı mevcut, ancak farkıyaratan kesinlikle kadro derinliği ve kalite farkı. Wanne ve Svan kenarlarda,Glandorf ve Lauge oyun kurucuda ve bireysel olarak da son yılların yükselenyıldızı Magnus Röd'ü düşünecek olursak, Almanlar ağır basıyor.
Motor Zaporizhia –Vive Kielce (%45 – %55)
Bir dönem Beşiktaş Mogaz'la Wildcard maçlarına çıkan Motorartık son 16'da. Tabii büyük ihtimalle bu onların son turu.
Takımı tecrübeli üçlü Pukhouski, Malasinskas ve Packowskitaşıyor. Sezonun en skorer üçlülerinden biri olan bu üçlü takımın Yunost SporSalonu'ndaki oynadığı yedi maçtan sadece birini kaybetmesini sağladı ancaksadece bu değil. Takım kalıplı savunmasıyla gol yeme konusunda da rakiplerinecimri davranıyor. Evet, belki saydığım üçlü dışında çok fazla gol bulan yokancak takım Flensburg'dan sonra A/B gruplarında en az gol yiyen takım 381'le.Ki bu da PSG, Nantes ve Pick Szeged gibi takımların bulunduğu bir grupta maçbaşına 27 gol yemek demek. Kielce'nin başını ağrıtabilirler.
Kielce Kasım sonundan sonra oynadığı 6 maçın yalnızca birinikazanabildi ve onu da gruptan çıkamayan Kristianstad'a karşı bir farklabaşardılar. Düşüşte olan bir takımın zor gol yiyen ve içeride çok iyi oynayanbir takımla eşleşmesi biraz düşündürücü. Sezon başında her iki maçı darahatlıkla alır ve çıkar diyebilirdim Kielce için ama şu an zor. Dushebajevkardeşlerin sakatlıkları onları çok etkiledi, belki babalarını daha çoketkilemiştir tabii ama Aguinagalde, Janc ve özellikle savunmada Jurkewicz'e çokbüyük iş düşecek.
RNL – HBC Nantes (%50 – %50)
Açık ara en yakın eşleşme. Son finalist Nantes ve Alman deviRhein Neckar Löwen karşı karşıya. Şanslar eşit.
Nantes bu sezon Romain Lagarde ve Nicholas Tournat'nıntakımdan ayrılma kararı vermesinin ardından onları daha az kullandığı birsisteme gitti. Tabii ki başka üst düzey pivotları olmadığı için Tournat'yıhücumda kullanmaya devam ediyor Antti ancak Lagarde'ın yerine genellikleLazarov-Gurbindo-Claire-Nyokas dörtlüsünü kullanıyor. Özellikle onlardangelecek düzenli skorun bu eşleşmede etkisi büyük olacaktır. Bununla birliktesavunmada Rock Feliho'nun organizasyonuyla Cyril Dumuolin'nin iyi performansınaihtiyaçları var. Rotasyon çok da geniş değil.
Andy Schmid'in takımı RNL grupta çok dengesizdi. Schmid'indiyorum, çünkü İsviçreli nasıl oynarsa takım da öyle oynuyor birkaç yıldır.Tabii ki çok üst düzey oyunculara, hatta derinlik açısından bakarsak rakipNantes'a kıyasla daha iyi oyunculara ihtiyaç var, ancak iş yine gelip Schmid'etakılıyor. Onun pivot kullanımını durdurabilecek yetenekte ve sertlikte birsavunma yok karşısında ve hem Kohlbacher hem de Nielsen bence Tournat-Felihomerkezine kolay faul aldırabilecek konumdalar. Abutoviç ve Guardiola ikilisininsavunmdaki sertlik dozajını iyi ayarlaması Tollbring ve Grötzki'nin kanatlardanskor bulması gibi etkenler gerçekleşirse, Almanlar bir adım öne çıkıyor. Aynızamanda Fransa Ligi'ne geçen sene EHF klasmanındaki yerini kaybeden Almanyaiçin bu eşleşme 'ülke puanı' açısından da çok önemli.