Zeynur Pehlivan: 󈫻.Hentbol Heyecanı Başladı”

Zeynur Pehlivan Hırvatistan ve Macaristan’da organize edilecek olan 11. Avrupa Kadınlar Hentbol Şampiyonasını ve ilk heyecanını kaleme aldı. Yazısında ise şöyle diyor

1994 yılından itibaren yapılan Avrupa Kadınlar Hentbol Şampiyonasında Norveç 5, Danimarka 3 kez, Macaristan ve Karadağ birer kez Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazanmışlardı.

Norveç ve Danimarka hentbolun en büyük ülkeleri ve kuşkusuz bu turnuvanında en büyük favorileri..

Ama bir önceki Avrupa Şampiyonasını hatırlıyorsunuz değil mi? Karadağ'ın Norveç'e “Dur! Yeter! Ben şampiyon olmak istiyorum” dediği final maçı.

Ne maçtı değil mi!.. Hiç unutmuyorum bu maçı.. Unutmuyorum, çünkü iki sene önce Sports Tv‘de Eren Çetin bu maçı anlatırken ben de yanındaydım.

2012 Avrupa Şampiyonasında ilk devreyi 11-12 Karadağ önde bitirmişti. Karadağ kalecisi Barjaktarovic'in devleştiği final maçında, son on dakikaya da beraberlikle girilmişti. (21-21)

Son bir dakikada yine beraberlik vardı ve bu kez Karadağ hücumdaydı. Sağ kanattan kat eden Radicevic'in, Knezevic'le yaptığı çapraz sonrası gol bulan Karadağ'da büyük bir sevinç vardı. Norveç, Danimarka ve Macaristan'dan sonra, bu şampiyonaya ismini yazdıracak dördüncü takım olması için sadece otuz saniye yeterliydi.

Hemen Norveç molası geldi. Thorir Hergeırsson, Breivang'a kaleci forması giydirerek yedi kişiyle hücum etmeye başladı. Finalin unutulmaz ismi Ida Alstad o gün tam 11 gol attı, ama bu gollerden en kritik olanı belki de son beş saniye de attığı bu goldu. Son beş saniye de Karadağ gol bulamayınca, maç 24-24 eşitlikle uzatmaya gitmişti.

İlk beş dakikayı iki farkla bitiren Karadağ oldu. (26-24) İkinci beş dakikaya da golle başlayan Karadağ, şampiyonluğa çok yaklaşmıştı. Ehf başkanı dahil tüm salon ayakta izliyordu maçı.. Karadağ takımında sevinç yumakları, Norveç takımında ise, dualar ve topu öpmeler başlamıştı. Ama kupayı kaldırmaya iki dakika on beş saniye ve üç farkla öndeyken Karadağ'lı Bulatovic, orta sahada Norveç hücumunu engellediği için iki dakika cezası aldı.

Bu Karadağ için çok kötü bir haberdi. Knezevic'le adam adama oynayan Norveç, Ida Alstad'la arka arkaya iki gol bularak bu süreyi iyi değerlendirdi. Son yirmi saniyede de Karadağ hücumda top kaybedince, Norveç'in yıldızı Ida Alstad, orta sahadan aldığı topla gidip skoru 28-28'e getirdi. Karadağ, son on üç saniye de gol bulamayınca maç bir kez daha uzatmalara gitti.

İki dakika cezası alarak maçın uzatmalara gitmesine sebep olan Bulatovic bu kez kendini affetttiriyordu. Ama bu beş dakikanın son dakikalarında da top, günün en iyi oyuncusunun elindeydi. Yedi metreyi kullanan Alstad, heyecanı bir kez daha uzatmalara götürdü. (30-30)

Muhteşem bir hentbol finaliydi. İkinci uzatmanın, ikinci beş dakikasının son dakikalarına kadar hiç bitmeyen bir bekleyiş vardı. Karadağ mı, Norveç mi..

Ne olduysa son beş dakikada oldu. Bu kez çanlar Norveç için çalıyordu. Top kaybeden, basit hatalar yapan hep Norveç oldu. Bu dakikalarda Heidi Loke'de iki dakika cezası alınca, Karadağ'ın işi daha da kolaylaştı ve bu devrede bir gol bulan Norveç'in aksine, üç gol bulan Karadağ 2012 Avrupa Şampiyonu olmuştu.

Bugün, (07.12.2014) 2014 Avrupa Kadınlar Hentbol Şampiyonası Macaristan ve Hırvatistan'da start alıyor. Ön Eleme maçları Macaristan'ın Györ ve Debrecen, Hırvatistan'da ise Varazdin ve Osijek kentlerinde oynandıktan sonra, Ana Grup maçları Debrecen ve Zagrep'te oynanacak. Final maçları ise Budapest kentinde oynanacak.

Bu sene Budapest'te de böyle bir final izler miyiz, bilemiyorum.

Çünkü Norveç'te Edin ve Lunde gibi önemli oyuncular yok. Ama her turnuvaya yeni isimlerle gelen Norveç, her zaman favori takımlar arasındadır.

Bir önceki Avrupa Şampiyonasında şampiyon olan Karadağ bir adım daha önde gibi görünse de, Jan Pytlick'li Danimarka ve Lekic'ten yoksun olarak mücadele edecek olan Sırbistan, Polonya ve Fransa'da, dereceye girmesi beklenen diğer takımlar olarak gösteriliyor.

Ev sahibi görevini üstlenen, en büyük yıldızı Görbicz'siz sahaya çıkacak olan Macaristan ve erkek takımlarının yakaladığı başarıyı bu turnuvada yakalamak isteyen Hırvatistan kadın takımı, Şampiyonanın en üst sıralarında yer alması beklenen diğer ülkeler.

16 takımın yer aldığı ve dün İspanya-Polonya maçı ile başlayan Avrupa Kadınlar Hentbol Şampiyonası, 21 Aralık'ta son bulacak.

Bakmadan Geçme