Antrenörlerin psikolojik destek görmesi şart

Londra Olimpiyatları’nda Türk kafilesinde yer alan sporcu psikologu…

 

Londra Olimpiyatları’nda Türk kafilesinde yer alan sporcu psikologuYrd. Doç. Dr. Ziya Koruç, olimpiyat sırasında sporcular gibiantrenörlerin de çok yoğun stres yaşadığını belirterek, antrenörlerin depsikolojik destek görmesini gerektiğini belirtti.
 

HaberLondra Olimpiyatları’nda Türk kafilesinde yer alan sporcu psikologuYrd. Doç. Dr. Ziya Koruç, olimpiyat sırasında sporcular gibiantrenörlerin de çok yoğun stres yaşadığını belirterek, "Antrenörlerinde mutlaka uzun süreli psikolojik destek görmesi şart" dedi.

Ziya Koruç, antrenörlerin tutumlarının sporcuları doğrudan etkilediğini ve sporcuların hocalarını rol model aldığını söyledi.

Antrenörlerin doğru olduğuna inandığı bazı davranışların bilimindoğrularıyla örtüşmediğini belirten Koruç, bunların düzeltilmesi içinantrenörlerle de özel çalışılması gerektiğini ifade etti.

Koruç, antrenörlerin olimpiyat sırasında hem ülkenin hem desporcuların sorumluluklarını taşıdığına dikkati çekerek, Londra’da 6antrenörün kendisinden görüşme talebinde bulunduğunu ve bu antrenörlerinyoğun stres altında olduğunu gözlemlediğini anlattı.
 

Antrenörlerin de sporcular gibi önceden müsabakalara psikolojikolarak hazırlanması gerektiğini vurgulayan Koruç, "Antrenörlerin, stresedayanıklı hale getirilmeleri gerekiyor. Bunun için, antrenörlerin demutlaka uzun süreli psikolojik destek görmeleri şart" diye konuştu.

"2016 OLİMPİYATLARI İÇİN ÖNERİLERİMİ SUNACAĞIM"Haber
LondraOlimpiyatları sırasında yaptıklarının yanı sıra, 2016 içindeönerilerinin bulunduğu bir rapor hazırladığını belirten Koruç, raporuSpor Genel Müdürlüğü Sağlık Daire Başkanlığı’na teslim edeceğinisöyledi.

İngiltere’nin 2008 Pekin Olimpiyatları öncesi kapsamlı bir şekildehazırlık sürecine girdiğini anlatan Koruç, "İngiltere, Pekin öncesindenbaşlayarak çok ciddi çalışmalar yaptı. Londra’da da istedikleri yereoturdular ve madalya sıralamasında 3’üncülüğü elde ettiler. Bizim deistenilen yere gelmemiz için antrenman bilimi, organizasyon yönetimi,sağlık ve psikoloji gibi tüm alanlarda ciddi ön hazırlığa ihtiyacımızvar. ABD ve Çin’de çok sayıda olimpik hazırlık merkezi var. Türkiye’ninde farklı bölgelerine bir an önce bu merkezlerden kurulmalı ve sporcularburalarda kampa alınarak uzun süreli ön hazırlıktan geçirilmeli" dedi.

"PSİKOLOG, SPORCUYLA UZUN SÜRE BİRLİKTE OLMALI"
Koruç,ABD atlet takımının psikologunun 1982 yılında göreve geldiğini ve 2008Pekin Olimpiyatları’na kadar görevinin başında bulunduğunu söyledi.Türkiye’de ki psikologlarında uzun süreli görevinin başında kalmasıgerektiği önerisini yapan Koruç, "Olimpiyatlarda başarılı olanülkelerdeki psikologlar, uzun süre kamplarda sporcuyla birlikte oluyor.Gevşeme çalışmasından, motivasyona kadar öğretilmesi gereken ne varsasporculara öğretiyor. Başantrenör ve antrenörlerle müsabaka döneminekadar mutlaka düzenli olarak değerlendirme toplantısı yapıyor.Müsabakalar sırasında da sporcularla ve antrenörlerle olan bu yakıntemas devam ediyor. Bizim de buna göre bir çalışma yapmamız vepsikologun sporcuyla uzun süre birlikte olması gerekiyor. Bunun için deGençlik ve Spor Bakanlığı ciddi organizasyon yapmalı" ifadelerinikullandı.

"TOPLUM OLARAK STRESİ YÖNETMESİNİ BİLMİYORUZ"
Koruç,sporcuların olimpiyatlar sırasındaki en çok şikayetlerinin "stres"olduğuna işaret ederek, "Bu sadece sporcularımızın bir sorunu değil.Toplum olarak stresi yönetmeyi bilmiyoruz" dedi.

İlkokuldan itibaren okullarda stres eğitimi verilmesi gerektiğinikaydeden Koruç, bu eğitimin erken yaşta verilmesinin çok önemli olduğudeğerlendirmesini yaptı.

Koruç, diğer ülke sporcularının da aynı stresi yaşadıklarını, ancakbu sporcuların aldıkları eğitimin neticesinde stresle baş etme konusundabaşarılı olduklarını ifade etti.

"MADALYANIN GEÇ GELMESİ DE BASKI OLUŞTURMUŞ OLABİLİR"
Koruç,"Olimpiyatlar en büyük organizasyon olduğu için sporcu istemese deoraya gergin gelebiliyor. Bir de medyanın, antrenörlerin, ailelerin veçevrelerin neden olduğu baskı var. ‘Senden altın madalya bekliyoruz’söylemleri sporcuda stresi daha fazla tetikliyor. Madalyanın geç gelmesive ilk kez olimpiyatlarda bu kadar yüksek sayıyla yer almamız da baskıoluşturmuş olabilir. Arkadaşının madalya alamaması da mutlaka sporcuyudaha fazla germiştir" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak : NTVSPOR

Bakmadan Geçme