Avrupa Şampiyonası’nın ardından Günal Ensari’nin yorumu

2018 Erkekler Avrupa Şampiyonası, İspanya’nın altında madalya uzanması ile son buldu.

Avrupa Şampiyonası’nın ardından Günal Ensari’nin yorumu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HENTBOLHABER.NET – Avrupa Şampiyonasını yerinde takip eden Günal Ensari 3-4’lük maçı ve final maçını sizler için kaleme aldı.

Fransa – Danimarka maçı üzerine;

Hentbol Avrupa Şampiyonasında favori olarak görülen ve otoritelerin final oynayacağı konuşulan, ancak ikisi de yarı finalde kaybeden Fransa ve Danimarka 3.4.lük maçında karşı karşıya geldi. Her ili takım da en azından ülkelerine bronz madalya ile dönmek arzusundaydı.

Maç başladığı andan itibaren oynanan hentbolda biri birini yoklayan bir tavır vardı. Yavaş oynanan maçta oyuncuların Şampiyonadaki yorgunluğu her hallerinden belli oluyordu.

25. dakikaya kadar başa baş geçen maçta denge vardı. 25.dakikaya girerken Fransa’nın biraz daha üstünlüğü görülmeye başlandı. Ardından dakikalar 27’yi gösterirken Fransa 15:12 öne geçti. Birinci devreyi de Fransa 17:14 önde kapattı.

Haber

Copyright
Uros Hocevar

İkinci devreye başlarken yine aynı şekilde üç, dört farkla Fransa maçı önde götürdü ve bir ara farkı beşe kadar çıkardı. ikinci yarının onuncu dakikasında skor 23:19 Fransa’nın lehineydi.  45. Dakikada Fransa 25:22 öndeydi.

Final için motivasyonunu kaybeden Fransa ve Danimarka’nın tek tesellisi bronz madalyayı kazanabilmek olacaktı. Her iki takımda son bir çabayla madalya sahibi olmak istiyordu.

52. dakikada Fransa arka arkaya hücumda iki pas hatası yaptı ve Danimarka bunu iyi değerlendirerek hızlı hücumla iki gol elde etti ve farkı ikiye düşürerek skoru 28:26’ya getirdi. Fransa dinlenmeye aldığı Karabatic’i tekrar hemen oyunu aldı. Karabatic de arka arkaya iki gol kaydetti. Kendisinin de bu maçta 9. golü oldu. 57.dakikada Danimarka mücadeleyi bırakmamak için çaba gösterdi.  Ancak Fransız Abalo’dan kanattan gelen gol ile skor 31:27 oldu. Danimarka’ dan gelen gol, skoru 32:28 yaptı. Dakikalar 57:50 yi gösterirken Danimarka mola aldı ve ardından adam adama oynamaya başladı. Bu arada Danimarka kaptığı iki topu hücumda kullanırken Fransa Kalecisi  gole izin vermedi.

Maçı da 32:29 kazanan Fransa, bronz madalyanın sahibi olurken, Karabatic de maçın en iyi oyuncusu ödülünü aldı.

Haber

Maçtan sonra sohbet ettiğimiz Fransa’nın eski ünlü antrenörü Claude Onesta, bu Şampiyonada tek mağlubiyetli Fransa’nın Bronz, dört mağlubiyetli İsveç gümüş, iki mağlubiyetli İspanya’nın ise altın madalya kazandığını söyledi. Bunun adil olmadığını ve sistemin değişmesi gerektiğine dair  değerlendirmede bulundu.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ İSPANYA

İspanya ile İsveç arasında oynanan Avrupa Şampiyonasının Final maçında ilk beş dakika başa baş geçti . 

Onuncu dakikaya doğru maç biraz daha hareketli ve daha hızlı oynanmaya başladı. Bu dakikalarda İsveç’in üstünlüğü arttı ve bunu skoru da yansıtarak 7:4 öne geçti. Bu dakikalarda İsveç Kalecisi Appelgren iyi oynadı. 15. dakikası 7:5, 20. dakikası 10:7 ve 25. dakikasını 12:10 önde geçen İsveç, ilk yarıyı da 14:12 önde bitirdi.

Haber

during the EHF EURO Croatia 2018 – Final Weekend – gold medal match – Spain vs Sweden in Arena Zagreb, Zagreb, Croatia, 28.1.2018, Mandatory Credit © EHF / Jure Erzen

İsveç’i iyi analiz eden tecrübeli  İspanyol Antrenör takım savunmasını değiştirdi.  İspanya yüksek ve baskılı savunmaya başladı. İşte ne olduysa ikinci yarıda uygulanan bu savunma sonrası oldu. 

Bu savunmaya karşı İsveç hücumu bocaladı. İkinci yarıya savunma sonrası hızlı hücumlarını da ekleyen İspanya arka arkaya bulduğu gollerle önce 14:14 eşitliği sağladı, sonra da 16:14 öne geçti.

Maçın 39. dakikasında  bankta fırsat kollayan İspanyol Arno sahaya girerken topu kaptı ve direk kaleye gönderdiği topla skoru 18:15 yaptı. Bununla İspanya’nın coşkusu İsveç’in ise şaşkınlığı arttı.

Bu dakikalarda hızlı oynayan İspanya’yı bu gol daha da coşturdu. 41.Dakika da skor 19:15 oldu.

İsveç, İspanya nın 13, 15 hatta zaman zaman 20 metre de yaptığı savunmayı çözemedi. Bazen bulduğu pozisyonlarda da kaleci Sterbik’ geçmekte zorlandı.  45. dakika 21:16 İspanya’nın üstünlüğü ile geçti. İyi oynayan 37 yaşındaki tecrübeli Sterbiki arkasına alan İspanya ikinci yarıda başka bir İspanya olarak oynadı. 50.dakika dolarken çözüm üretemeyen İsveç hala İspanya’nın yüksek savunmasına hücum etmekte zorlanıyor, Sterbik top çıkarıyor İspanyol oyuncular hücumda gol buluyor ve fark açılıyordu.

Haber

during the EHF EURO Croatia 2018 – Final Weekend – gold medal match – Spain vs Sweden in Arena Zagreb, Zagreb, Croatia, 28.1.2018, Mandatory Credit © EHF / Uros Hocevar

Tribülerdeki taraftarlar Sterbik Sterbik diye tempo tutuyordu. Normalde Sterbik 37 yaşında olması nedeniyle milli takım kadrosuna alınmamış ve İspanya genç kalecileri getirmişti. Ancak kalecilerden biri sakatlanınca, İspanya tecrübeli Starbek’i Fransa ile oynayacağı yarı final maçına 7-8 saat kala Zagreb’e getirtti. Fransa maçında 3 adet 7 metre çıkarmış ve İspanya’nın finale çıkmasında rol oynamıştı. Bu maçtaki performansı ile de İspanya’nın Şampiyon olmasında büyük rol oynadı.

Haber

during the EHF EURO Croatia 2018 – Final Weekend – Medal Ceremony – in Arena Zagreb, Zagreb, Croatia, 28.1.2018, Mandatory Credit © EHF / Stanko Gruden

55.Dakikada İspanya farkı arttırarak 26:20 öne geçti. Aynı tempoda devam eden maçta İspanya, İsveç’i 29:23 yenerek tarihinde ilk Avrupa Şampiyonluğunu elde ederken Kaleci Sterbik de maçın en iyi oyuncu ödülünü aldı.

 

Bakmadan Geçme