Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK Ekranlarındaydı

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK kanalında Spor Borsası programına konuk oldu. Nazlıcan Elestekin'in sorularını yanıtlayan Mesut Çebi, hentbolla tanışma hikayesini ve yöneticiliğe uzanan yolculuğunu paylaştı.

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK kanalında Spor Borsası programına konuk oldu.

Nazlıcan Elestekin’in sorularını yanıtlayan Mesut Çebi, hentbolla tanışma hikayesini ve yöneticiliğe uzanan yolculuğunu paylaştı.

Çebi, Beşiktaş Safi Çimento’nun ekonomik ve sportif başarılarını paylaşırken, Türk hentbolun gelişmesi için yeni neslin önemine de vurgu yaptı. “Bizim çocukların kalbine girmemiz lazım” diyen Çebi, “Benim en çok hoşuma giden durum, en büyük motivasyon kaynağım, küçük çocukların televizyonda hentbol maçı izlerken sevinip eğlenmesi. Onlar bizi yalnız bırakmasın, onları çok seviyoruz, onlar bizim geleceğimiz. İnşallah Türk hentbolunu bir yerlere taşıdığımız zaman bunun taşıyıcısı onlar olacaklar” dedi.

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK Ekranlarındaydı

Mesut Çebi’nin Hentbolla Tanışma Hikayesi

Mesut Çebi: “Benim hentbolla tanışmam lise döneminde olmuştu. Ben eskiden voleybol oynuyordum, yaramaz da bir çocuktum, okuldan takımdan böyle bir atılma durumu olmuştu. Sağ olsun buradan da selam olsun kendisine Günal Hocam beni hentbola başlattı. ‘Gel seni kaleci yapalım’ dedi. Beşiktaş'taki bir A Takım antrenörümüz bir dönem benim beni hentbola başlatan antrenör oydu aslında çok da güzel bir hikaye var orada yani. Benim ilk antrenörüm burada Beşiktaş'ta A Takım antrenörümüz oldu ve beraber namağlup şampiyonluk yaşadık. Çok büyük bir gurur kaynağı benim için.”

Mesut Çebi’nin Hentbol Yöneticiliğine Uzanan Yolculuğu

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK EkranlarındaydıMesut Çebi: “Ahmet Nur Çebi başkanımızın döneminde daha önceden gelen problemler vardı, finansal borç yükü çok fazlaydı Beşiktaş'ın. Bütçe kesintilerine gidiliyordu. Bütçede kesintiye gidilirken kimse başarıdan da vazgeçmek istemiyor. Eski hentbolcu olduğum için, hem iş hayatında tecrübeli hem hentbolu bilen birisi olduğum için Ahmet Başkan bu görevi bize uygun gördü, sağ olsun. Alnımızın akıyla ben de tamamladığımızı düşünüyorum. Hasan Başkan geldi. Geldiği dönemde zaten istifamı vermiştim ben, adettendir. Kendisi devam etmemi istedi, sağ olsun. Sezon sonuna geldik. Hiçbir problem yaşamadan, herkesin gurur duyacağı bir şekilde 3 kupayla sezonu tamamladık.”

‘Hentbol Gelirlerimizi 20 Katına Çıkardık’

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK Ekranlarındaydı

Mesut Çebi: “Göreve geldiğim zaman sadece bir tane sponsorumuz vardı. Bizim şu anda 8 tane sponsorumuz var. İlk şampiyon olduğumuz zaman döviz bazında yarı bütçeyle biz şampiyon olmuştuk. Namağlup şampiyon olduğumuzda büyük bir başarıydı. Önümüzdeki sene Avrupa Kupası hedefi koyduğumuz için eski bütçelere tekrar geri döndük ama bunu tamamen sponsor gelirleriyle götürüyoruz. Ayrıca şimdi sponsorlarımız içinde sadece maddi sponsorluk değil gayri nakdi olan sponsorluklarımız da var. İletişimleri kuvvetlensin diye sporculara dil eğitimi veriyoruz. Otobüs sponsorluğu aldık. Gelirimiz yaklaşık 20 katına çıktı. Bu tamamen bireysel takip ve tabii ki Beşiktaş'ın gücüyle, Beşiktaş'ın markasıyla yapılan bir şey. Beşiktaş markasının olduğu yerde sponsorlar seve seve katılıyor. Ama tabii insanların gönlüne dokunmanız gerekiyor, çünkü sponsorluk ilişkileri biraz da ikili ilişkiye dayanıyor.”

‘İspanyol Ekolünden ve Hocamızın Tecrübesinden Faydalanmak İstedik’

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK Ekranlarındaydı

Çebi: “Sezon başında sistem değişikliğine gittik ve yabancı bir antrenör getirdik. Avrupa'da bir İspanyol ekolü vardır birçok iyi takımın ülke milli takımlarının antrenörlerin tamamı İspanyoldur. Aynı voleyboldaki İtalyan antrenör ekolü gibi hentbolda İspanyol ekolü meşhurdur. Biz de öyle bir değişikliğe gidelim dedik. Hocamız çok tecrübeli. Kendisi 10 seneye yakın Barcelona'da antrenörlük yapmış, altyapılarda başlamış yardımcı antrenör ve antrenörlüğe kadar yükselmiş. Ondan sonra başantrenörlük yapmak için oradan ayrılmış bir hoca. Onun tecrübelerinden faydalanmak istedik.” 

‘Tertemiz Bir Şekilde, Borçsuz, 3 Kupayla Tamamladık’

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK EkranlarındaydıÇebi: “Malum Türk hentbolu, Beşiktaş yıllardır kupa kazanıyor olsa da, hala tam anlamıyla istenilen seviyeye gelmiş değil. Yani Avrupa'yla, iyi ülkelerle mücadele edebilecek seviyede bir Milli takımımız yok şu anda. Bu sistemi oluştururken asıl İspanyol ekolünün Milli takıma nasıl etkisi olur, onu oluşturmaya çalışıyorduk. Çünkü burada topladığımız Türk çocuklarına Avrupa hentbolun nasıl oynandığını öğreterek, onlarla rekabet edebilecek, ondan sonra bu sistemi altyapılara aktararak bundan 10 sene 15 sene sonra o seviyeye gelebilecek sporcular yetiştirmek istiyorduk. Bu şekilde yola çıkmıştık. Tabii bunun akabinde başarı da şart. Çünkü işin şov kısmı A Takım kısmı.  A Takım seviyesinde de sezona Süper Kupa’yla başladık. Türkiye Kupası’nı aldık. Sezon sonunda Süper Lig kupasını aldık. Ligde bir tane mağlubiyetimiz var o da ters bir zamana denk geldi diyelim, 6 tane sakatımız vardı, onun eksikliğini yaşadık. Hentbol şubemizi güzel bir yere getirdik. Şu an hiçbir borcumuz yok. Ben geldiğimde 5 aylık borç ve geçmişten 7-8 senelik de borçlarımız vardı. Şu an hiçbir borç kalmadan tertemiz bir şekilde sezonu tamamladık.”

Beşiktaş’ın Avrupa Kupası Hedefi

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Çebi: “Benim sporcu olduğum dönemde burada Sinan Erdem'de biz Barcelona'ya karşı oynuyorduk, ben kaleciydim. Şampiyonlar Ligi'ne gidip geliyorduk ama tam anlamıyla elde edilebilmiş bir başarı ve bir kupa yoktu. Yani gidip geliyorduk sürekli maalesef. Çünkü bu sadece iyi transfer yapmakla da olmuyor bu bir kültür meselesi. Buna da futboldan örnek vereyim: Paris Saint-Germain maalesef yıllardır hala Şampiyonlar Ligi şampiyonu olabilmiş değil çünkü bu iş sadece iyi transfer yapmakla olmuyor bu bir kültür meselesi. Bizim henüz kültürümüzün buna alışkın olmadığını düşündüğümüz için biz önce bir 3 kupadan başlayalım bu kupayı kazanalım bu kupayı kazandıktan sonra yukarılara gidelim ve hedefi oraya koyalım diye düşündük. Önümüzdeki sene de inşallah onu başaracağız.”

‘Çocukların Kalbine Girmemiz Lazım’

Beşiktaş Hentbol Şube Sorumlusu Mesut Çebi, EKOTÜRK EkranlarındaydıÇebi: “Bu işin kaynağı insan ve insanın kaynağı da çocuk. Bizim çocukların kalbine girmemiz lazım. Son dönemde biz çok ciddi taramalar yapmaya başladık ve bu taramaların sonucunda da hiç hentbolla alakası olmayan bir sürü aileyi yanımıza ortak ettik. Benim en çok hoşuma giden şey en büyük motivasyon kaynağım küçük çocukların televizyonda hentbol maçı izlerken sevinip eğlenmesi. Onlar bizi yalnız bırakmasın, onları çok seviyoruz, onlar bizim geleceğimiz. İnşallah Türk hentbolunu bir yerlere taşıdığımız zaman bunun taşıyıcısı onlar olacaklar.”

‘Çocukları Bizim Hedef Kitlemiz’

Çebi: “Çocukların gelişimini görmek, onlara Avrupa kapısını açmak bizim yerli antrenörlerimize bu işin Avrupa'da nasıl yapıldığını bu kadar yakından takip ettirebilmek ve gösterebilmek en büyük motivasyon kaynağımız. Çocuklar, gençler aslında bizim hedef kitlemiz. Velileri motive etmeye çalışıyoruz. Çocukları motive etmeye çalışıyoruz. Zaten Barcelona'dan gelmiş bir antrenörü duyunca insanlar daha da çok ilgi göstermeye başlıyorlar. Küçüklerde Türkiye şampiyonu olduk, yıldızlar gençler kategorinde final oynadık ama bu uzun soluklu bir süreç. Biz bu süreci düzenli yatırımlar ve doğru kişilerle götürürsek, sonucunu alacağımızı düşünüyorum. Türk milli takımının geleceğini taşıyacak, yani önümüzdeki 10-15 sene Türk Milli Takımı formasını giyeceğini düşündüğümüz oyuncuları da bu sistemin içine katıp onları da aynı şekilde geliştirmek istiyoruz.”

‘Büyük Kulüplerin İşin İçine Girmesi Lazım’

Çebi: “Büyük kulüplerin de bu işin içine girmesi lazım. Beşiktaş dışında Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de bu işe girdiği anda Türk sporunun büyük pazar potansiyelini gösterebiliriz.”

Yorumlar 1
Ali 28 Haziran 2024 17:03

Gerçekten sormak istiyorum. Müfit hocalar ve İlker hocalar başarısız mıydı? Neden görevden aldı onları. Ya da Berk ti galiba menajer. O ne yaptı! Şampiyonlar liginde bu kişiler alkışlanmadı mı? oynadıkları oyunla.

Bakmadan Geçme