Beşiktaş Mogaz ile Alingsas maçı sonrası

Hentbolhaber.Net yazarı Zeynur Pehlivan, Beşiktaş Mogaz – Alingsas maçını yerinden izledi ve düşüncelerini paylaştı.

Zeynur Pehlivan’ın yazısı şöyle:

"Beşiktaş Mogaz Hentbol VELUX EHF Şampiyonlar Ligindeki İlk galibiyetini aldı.

Şampiyonlar Ligi kuraları çekilip grubumuzda FC Barcelona, SG Flensburg-Handewitt, Orlen Wisla Plock, KIF Kolding takımlarını gördüğümüzde “Aman Allahım! Bu ne..” “Şimdi bu takımlar mı gelecek ülkemize!” demiştik. Birde grubumuzda ki diğer rakibi, Alingsas’ı gördüğümüzde de “Alingsas mı!.. Kim bu Alingsas ya!” demiştik. Büyük şampiyonalarda hiç görmemiştik bu takımı.

Büyük takımları ve büyük oyuncuları kendi ülkemizde seyretmek,  bizim için muhteşem bir hentbol sezonu yaşamak demekti. Bu kulüplerde oynayan sporcuları düşünüyorum da.. Fransa deyince Karabatic, İsveç deyince Kim Andersson, Danimarka deyince Mogensen, Makedonya deyince Lazarov, Belarus deyince Rutenka, İzlanda deyince Sigurdsson, İspanya deyince Entrerrios, Tunus deyince Jallouz aklımıza geliyor. Bu isimlerin olmadığı bir milli takım düşünemiyorum bile. Bunları takıma almayacak bir antrenör düşünemiyorum bile.

Bunlar sadece birkaç örnek. Çünkü FC Barcelona 8,  SG Flensburg-Handewitt 14, KIF Kolding 4, Orlen Wisla Plock 9 yabancı oyuncu ile Şampiyonlar Liginde mücadele ediyor. Beşiktaş ise son yaptığı Vedran Zrnıc transferi ile 7 yabancı oyuncuyu kadrosunda bulunduruyor.

Haber
 

Grubumuzda bulunan Alingsas ise, Rus ekibi Chekhovskie Medvedi ve Hırvatistan HC Prvo plinarsko drustvo Zagreb ile birlikte yabancı sporcusu olmayan üç ekipten birisi. Alingsas ve Medvedi, gruplarında sonuncu durumdalar. Ancak  Zagrep için bunu söylemek mümkün değil. Çünkü, THW Kiel ve HC Metalurg gibi takımları evlerine puansız döndürmüş durumda. Asıl başarı bu bence.

1973 yılında kurulan ve tarihinde ikinci kez VELUX EHF Şampiyonlar Liginde mücadele etme hakkı kazanan Alingsas takımının yabancı oyuncusu yok ama hepimiz biliriz ki İsveç, hentbolun en iyi oynandığı ülkelerden birisidir. Dinamik hentbol oynayan,  teknik düzeyleri yüksek, hem kendileri, hem de topu çok iyi koşturan, temel atışları çok iyi uygulayan, her türlü aldatmayı ve atışı iyi uygulayan, hem savunmada hem hücumda sürekli hareket halinde olan  ekiplerdir. Hentbolu, basit ama çok doğru bir şekilde oynayan ülkelerden birisidir İsveç.

Bizim oynadığımız hentbolun aksine yani, aldığımız her topu yere vurduğumuz, yere vurduktan sonra savunmayla boğuştuğumuz, durarak oynadığımız, her defasında savunma oyuncusuna yakalandığımız, topu bir türlü elimizden çıkarmadığımız, üstelik bunları çok yavaş yaptığımız hentboldan çok uzak, çok farklı bir hentbol anlayışına sahiptirler.

Beşiktaş Mogaz Hentbol ile Alingsas karşılaşmasında da bunu net olarak gördük. İki ayrı devre oynadı Beşiktaş-Alingsas maçında. Birinci devrede bir Türk, ikinci yarıda ise bir Avrupa takımı gibi oynadı Beşiktaş.  İlk otuz dakikada, bir şeyler yapmak isteyen, ama hem savunmada, hem hücumda istenileni sahaya yansıtamayan bir Beşiktaş vardı sahada. Beşiktaş savunmasının yavaş kaldığı, toplu oyuncuya çıkmadığı anlarda Alingsas oyuncuları kolay gol pozisyonları yakaladı. Özellikle orta oyun kurucu Konradsson temel atışlarla hemen cezayı kesti. Savunmadaki yapılan hatalara hücumda yapılan basit hatalar, kolay top kayıpları, zamansız, pozisyon olmadan acele hücum etme isteği ve kalede büyük güven duyduğumuz Yunus’un da ilk devrede kendi performansına ulaşamaması nedeniyle Beşiktaş kötü bir ilk devre geçirdi. Bu kötü oyuna rağmen Beşiktaş, bir ara dört fark Alingsas lehine olan skoru iki sayıda tutmayı başardı ve ilk devreyi iki sayıyla geride kapattı. (13-15)

Haberİkinci yarıda ise maç öncesi beklediğimiz oyunu,  görmek istediğimiz mücadeleyi sergileyecek ve bu maçtan galip gelmek isteyen bir Beşiktaş vardı sahada. İkinci devreye öyle tempolu başladı ki, üç dakikada skor bir anda  16-15 Beşiktaş Mogaz lehine oldu.

İstediğimiz ve beklediğimiz Beşiktaş sahadaydı, beklediğimiz Yunus’ta kaledeydi. Yunus’un kurtarışları hem takımı hem seyirciyi hareketlendirdi. Beşiktaş birinci devrenin aksine, daha akıllıca hücum etmeye, daha hareketli oynamaya, çapraz geçişlerle birbirlerine pozisyon yaratmaya ve zamanında topu aktarmaya başladı. Savunmayı daha agresif, daha istekli yapmaya başladı. Şenol ile hücumda değişen Erwin’in savunmadaki isteği, başarısı görülmeye değerdi. Yerleşik savunmada veya  adam adama oynadığı  dönemlerde rakip takımı hataya sürükledi. Pas arası yaptırdı veya top kaybına neden oldu. Nincevic kazanılan yedi metrelerin sadece birini kaçırdı.

Parkeye adım atan her oyuncu görevini iyi yapmaya başladı. Beşiktaş kadro derinliğinin önemini bu maçta çok daha iyi anladı. Oyuna sonradan dahil olan Şenol ve Rasic çok kritik goller atmaya başladı. İbrahim yedi metre çıkararak farkın azalmasına engel oldu. Bu kez dört farkı Beşiktaş yakaladı. (28-24)

Beşiktaş, birçok maçta skorun büyük bölümünü taşıyan Ramazan’ın gününde olmamasına rağmen bu maçtan galip ayrılmasını bildi (28-26) ve ilk kez katıldığı VELUX EHF Şampiyonlar Ligindeki ilk puanını, ilk galibiyetini Alingsas karşısında almış oldu.

 Haber

Beşiktaş Mogaz Hentbol, bu maçın rövanşını 20.11.2014 tarihinde Estrad Alingsas’da oynayacak."

Zeynur PEHLİVAN’ın diğer yazıları için Tıklayınız

http://www.hentbolhaber.net/yazar/zeynur-pehlivan.html

Bakmadan Geçme