Beşiktaş'ın Zagreb galibiyeti ile kazandıkları

Beşiktaş Mogaz, Hırvat ekibi RK Prvo Plinarsko Društvo Zagreb'i 32-30 mağlup ederek VELUX EHF Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk galibiyetini aldı. Yazarımız Dr. Altay Atlı, siyah-beyazlıların bu galibiyetle iki puandan fazlasını kazandığını düşünüyor.

Beşiktaş'ın Zagreb galibiyeti ile kazandıkları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Beşiktaş bunu er ya da geç yapacaktı, biliyorduk. Sadece bunun bize denk geleceğini düşünemedik.” Bu sözler Beşiktaş’ın VELUX EHF Şampiyonlar Ligi Grup A maçında mağlup ettiği RK Prvo Plinarsko Društvo Zagreb’in antrenörü Veselin Vujović’e ait. Maçtan sonra gerçekleştirilen basın toplantısında Vujović bu ifadeleri kullanırken, Beşiktaş’a gönül verenler ve tüm Türk hentbolseverler büyük bir sevinç içerisindeydi. Ancak Vujović’in dediği gibi, hepimiz bu galibiyetin mutlaka bir gün geleceğini biliyorduk. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk beş maçını kaybetmiş olsa da her maçta en azından maçın bir bölümünde güçlü rakiplerine karşı eşit bir mücadele sergilemeyi başarmıştı. Hele deplasmandaki son SG Flensburg-Handewitt maçını hatırlayacak olursak, maçın son dakikalarına kadar ev sahibe sahayı dar eden bir Beşiktaş vardı. Siyah-beyazlılar bugüne kadar galibiyet alamasalar da bu diğer yedi takımdan geri kalır bir tarafları olmadıklarını, bu ligin takımı olduklarını ortaya koymuşlardı. Eksik kalan bir galibiyetti, onu da almayı başardılar.

 Beşiktaş Mogaz ile PPD Zagreb basın toplantısı detayları için tıklayınız)

Beşiktaş, Zagreb galibiyeti ile iki puandan fazlasını kazandı. Öncelikle psikolojik bir eşik geçilmiş oldu.  Beşiktaş, Zagreb’i tüm sakatlıklara ve olumsuzluklara rağmen başarılı bir takım oyunu sergileyerek yendi. Bundan sonra Beşiktaşlı oyuncular her maça daha farklı bir havayla, psikolojik olarak çok daha güçlü bir şekilde çıkacaklar. Zaten bugüne kadar sergiledikleri oyunla, diğer takımlara denk güçte olduklarını göstermişlerdi, Zagreb galibiyetle bunu somut olarak teyit ettiler. Artık rakip takımlar da Beşiktaş maçına daha değişik bir hava içerisinde çıkacaklar. Vujović’in söylediği gibi Beşiktaş’ın ne “yapabileceği” zaten biliniyordu; artık Beşiktaş’ın ne “yaptığı” da biliniyor. Uzun lafın kısası, bu galibiyetle birlikte Beşiktaş, VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde farklı bir safhaya geçti. Artık sahada daha fazla kendisine güvenen, her maçta sahaya galibiyet için çıkmakla kalmayıp bunu gerçekten de başarabileceğini çok iyi bilen bir Beşiktaş göreceğiz. Rakip takımlar ise artık Beşiktaş’ın grubun zayıf halkası, rahat bir maç oynayacakları bir rakip olarak göremeyecekler. Zagreb’in başına gelenin gruptaki diğer altı takımın da başına gelebileceğini çok iyi biliyorlar.

Haber

Beşiktaş Zagreb karşısında maç boyunca gerek savunma gerek hücumda başarılı bir takım oyunu ortaya koyduğu ve galibiyeti hak etti. Maçın ilk dakikalarında  geriye düşsen Beşiktaş, 8. dakikada 4-3 öne geçtikten sonra tüm maç boyunca skor üstünlüğünü korudu. İlk yarıda Zagreb, 17. dakikada aldığı bir moladan sonra biraz durumu toparlayabilip skoru 20. dakikada 10-10’a taşıdıysa da, ilk yarının geriye kalan kısımlarında Beşiktaş tekrar öne geçti, devreyi 17-13’le önde kapattı. Karşılaşmanın ikinci yarısında kimi zamanlar farkı 5’e kadar çıkaran Beşiktaş maçı sürekli önde götürdü. Son dakikalarda Zagreb farkı azaltmayı başardı, hatta son 30 saniyeye girildiğinde Beşiktaş sadece tek farklı öndeydi. Ancak kalan saniyelerde Beşiktaş, rakibinin daha fazlasını yapmasına izin vermedi ve bir gol daha kaydeederek sahadan iki farkla, 32-30 galip ayrıldı.

Maç boyunca Zagreb’in hücumda Beşiktaş savunması karşısında zorlandığını gördük. Özellikle ilk yarıda etkili hücum akışları oluşturamayan Zagrebli oyuncular, girdikleri pozisyonların önemli bir kısmında da zorlama atışlarla hedefi tutturamadılar, birçok şutları auta gitti. Beşiktaş ise maç boyunca geniş boşluklar veren Zagreb savunmasını rahat deldi. Ramazan Döne sağdan aldığı toplarla hareketlenerek, her seferinde boşlukları kullanarak kaleciyle karşı karşıya kalmayı başardı ve neredeyse hiç dışarıdan şut kullanmak zorunda kalmadı. Ramazan’ın 10 golü var ve bunu toplam 11 atışla elde etti. Sadece bir kere kalecinin bacağının altında sektirerek şutunda top şanssız bir şekilde üst direkten döndü. Pivota indirilen toplarda Tolga Özbahar her seferinde golü buldu. Tolga’nın 5 golü ve yüzde 100’lük bir gol oranı var. Yedi atışta 5 gol üreten Predrag Dačević ile beş atıştan 4 gol çıkartan Nemanja Pribak, Beşiktaş’ın skor yükünü üstlenen diğer isimler oldular.

Haber

İlginç bir istatistiğe dikkatinizi çekmek isterim. Maç boyunca Zagreb’den 11 oyuncu gol atmayı başardı, Beşiktaş’ta ise gol atan oyuncuların sayısı 8, ancak 32 golün 28’i beş oyuncudan geldi. Maç boyunca Zagreb kötü gidişi durdurup maçı çevirmek için sürekli rotasyona gitti ve Zagreb bu nedenle birçok farklı oyuncuyla gol bulabildi. Beşiktaş ise sakatlıklar nedeniyle yeterince rotasyon yapamadı, ama sahada yer alan oyuncuların yüksek skor yüzdelerin galibiyetin gelmesini sağladı. Zagreb maçından önceki beş maçta Beşiktaş’ın skor yüzdesi ortalaması yüzde 55,2’ydi; Beşiktaş bu maçta ise yüzde 70’i buldu. Yine ilk maçta rakip takımların Beşiktaş’a karşı skor yüzdesi ortalamaları yüzde 68 iken, Beşiktaş Zagreb’i yüzde 60’da tuttu. Sanıyorum bu rakamlar galibiyetin nasıl geldiğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Beşiktaş’ın kalesine gelen şutların gol olma oranını bu maçta aşağıya çektiğini belirttik. Bu noktada şüphesiz ki başarılı savunmanın altını çizmemiz lazım, ancak bir isim için de özel bir parantez açmamız gerekiyor: İbrahim Demir… Yunus Özmusul’un Bundesliga’ya transferinden sonra transfer edilen ve Beşiktaş’ın kaledeki ilk tercihi olan Miroslav Kocić’in sakatlığında kaleyi tecrübeli isim, Beşiktaş’ın kaptanı, İbrahim Demir korudu. İbrahim’in en kritik anlarda yaptığı kurtarışlar, Beşiktaş’ın skor avantajını sürekli olarak koruyabilmesinde, zaman zaman takımın gücünde düşüşler olduğunda Zagreb’e skoru dengeleme şansı verilmeyişinde önemli bir etken oldu. İyi bir savunma, savunma ile kaleci arasında iyi koordinasyon ve kurtarışlarıyla tüm takıma moral gücü veren bir kaleci… Yüksek skor performansıyla birlikte savunmadaki bu başarılı oyun da Zagreb karşısında galibiyeti getiren bir etken oldu.

Zagreb’in tecrübeli antrenörü Veselin Vujović, skoru takımının lehine çevirmek için her şeyi denedi. Sayıca eksik oldukları bölümlerde hücumu tam sayıyla yapabilmek için kaleciyi çıkartıp, kaleci formasıyla bir saha oyuncusunu hücumda kullanmayı da denedi, maçın son on dakikasında büyük riskler alarak adam adama savunmayı da denedi. Maçın son kısımlarında alınan riskler kısmen sonuç da verdi aslında ve Zagreb farkı bire kadar indirdi. Ancak günün iyi oynayanı Beşiktaş’tı ve bitiş düdüğü çaldığında skorborda yansıyan da bu durum oldu.

 Haber

Beşiktaş Mogaz gerçekten de bu maçta iki puandan fazlasını kazandı ve Şampiyonlar Ligi’nde rakipleri ile eşit güçte bir takım olduğunu ispatladı. Bundan sonra maçlar daha çetin geçecek, çünkü rakipler Beşiktaş’ın hataları ve rehaveti affetmeyeceğini çok iyi biliyorlar.

Yazımızı Ramazan Döne’nin maç sonunda verdiği röportajdaki sözleri ile bitirelim. “Biz bu gruptan çıkacak güçteyiz” diye konuştu Ramazan ve ekledi “ancak taraftarımıza bir sitemim olacak, bugün yanımızda olmalarını isterdik, daha fazla desteklerine ihtiyacımız var.” Ramazan’ın ilk söylediğine yürekten katılıyorum, çünkü Beşiktaş’ın neler yapabileceğini kendi gözlerimle gördüm. Siz de katılıyor musunuz? O halde Ramazan’ın diğer söylediklerine de kulak veriniz. Beşiktaş’ın bundan sonra sahasında oynayacağı dört maçta tribünler tüm Beşiktaşlıları ve hentbolseverleri bekliyor olacak.

(Ramazan Döne’den Beşiktaş taraftarına sitem ) açıklamaları okumak için tıklayınız

 

 

 

Bakmadan Geçme