Burak Tezcan tarih yazacak mı?

Plaj Hentbolu, Olimpiyat yolunda ilerlerken, Türkiye’den Serpil İskenderoğlu ve Burak Tezcan bu önemli dönemeçte tarihe şahitlik edecekler.

HENTBOLHABER.NET / ÖZEL HABER – Serpil İskenderoğlu Dünya Karmasında oynayarak yeteneklerini Plaj Hentbolunun görselliği ile Olimpiyat Komitesine gösterecek.

Burak Tezcan’da IHF Kurulunda yer alarak Olimpiyat Komitesine sunum yapacak. Burada en büyük görev Olimpiyat Komitesi’nin ikna edilmesinde. 

Hentbolhaber.Net olarak 16 Temmuz Perşembe(Bugün) gerçekleştirilecek olan sunumdan önce Burak Tezcan’ın düşüncelerini ve yorumlarını siz takipçilerimiz için paylaşmak istedik.

Haber

“Sadece Plaj Hentbolu’nun değil, Olimpiyat Oyunları’nda yer almayan bütün sporların en büyük hayali olimpiyatlar diyor Burak Tezcan ve ekliyor:

“Bizim olimpiyat hayalimiz açıkçası bundan beş, altı yıl önce konuşulmaya başlandı. Zira Olympic Charter’a göre bir branşın olimpik olmaya başvurabilmesi için temel kriter o sporun erkekler tarafından en az dört kıtada ve 75 ülkede, kadınlarda da en az 40 ülkede yapılması gerekiyor. Bu temel kritere ancak birkaç yıl önce ulaşabildik. Bugün Plaj Hentbolu; Avrupa, Asya, Okyanusya, Afrika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’da yaklaşık 80 ülkede oynanıyor. IHF’nin bu sonbahar aylarında başlayacağı yeni projeyle birlikte Okyanusya, Karayipler ile Kuzey ve Orta Afrika’dan yaklaşık 30 ülkeyi kapsayan yeni bir bölgede de çalışmalara başlıyoruz. Dolayısıyla 2016 yılı ortasında plaj hentbolu oynanan ülke sayısı 100’ü bulacak.

Haber

Bir diğer önemli adım da Dünya Oyunları. Dört yılda bir düzenlenen Dünya Oyunları bir anlamda olimpik olmayan sporların olimpiyatı. Bir başka deyişle Yaz Olimpiyatları’ndan önceki son adım. Daha önce iki kez Dünya Oyunları’nda gösteri sporu olarak yer alan Plaj Hentbolu, 2013 yılında Kolombiya, Cali’de ilk kez resmi programa dahil edildi. Final maçları yaklaşık 12 bin kişi tarafından izlenince Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin de (IOC) ciddi bir biçimde dikkatini çektik. O tarihten sonra IHF ile IOC arasındaki temaslar sıklaştı ve plaj Hentbolu’nun olimpik olması ciddi bir biçimde konuşulmaya başlandı. 2015 yılı bu açıdan çok değerli bir yıl. Önce IHF Başkanı Dr. Hassam Moustafa, IOC Başkanı Dr. Thomas Bach ile bir araya geldi ve olimpik olma talebimizi doğrudan Bach’a iletti. Sonra işler gerçekten çok hızlandı. Şubat ayında IOC, Plaj Hentbolu’nu, 2018 yılında Buenos Aires’te yapılacak olan Gençlik Olimpiyatları’nın programına aldı. Bu bizler için tam anlamıyla çok önemli bir adımdı. Çünkü Plaj Hentbolu ilk kez resmi olarak bir IOC organizasyonunda yer alacaktı.

Haber

Sonrasında Mart ayında benim de içinde olduğum bir ekiple İsviçre’nin Lozan kentindeki IOC merkezine davet edildik. Benim de içinde bulunduğum IHF Plaj Hentbolu Çalışma Grubu Başkanı Giampiero Masi, Sasa Kuburovic ve ben, IOC yetkililerine ve IOC Başkanı Dr. Thomas Bach’a Plaj Hentbolu’yla ilgili bir sunum yaptık. Sporun şu anki durumunu, projelerimizi, eğitim çalışmalarımızı ve beş yıllık çalışma planımızı sunduk. Dr. Bach açıkçası beklediğimizin ötesinde bir ilgiyle karşıladı. Burada bir paratez açıp Dr. Bach’ın yaklaşımından bahsetmek gerekiyor. Zira IOC Başkanı genç kitlenin geleneksel sporların dışında yeni sporlara çok daha fazla ilgi duyduğunu ve bu açıdan Olimpiyat Oyunları’nın da kapılarını yeni sporlara açması gerektiğine inanıyor. Bu açıdan da Plaj Hentbolu’na büyük önem veriyor. Bize sporu IOC üyelerine tanıtmak için bir etkinlik yapmamızı önerdi. Bunun üzerine IOC Spor Departmanı ile bir toplantı daha yaptık ve Temmuz ayı içinde Lozan’da bir kadın ve bir erkek iki gösteri maçı yapmaya karar verdik. Yaklaşık dört aydır bu maçın çalışmalarını yapıyoruz. 16 Temmuz’da (bugün),Lozan’da, IOC merkezinin hemen yanında erkekler ve kadınlarda Dünya Karmaları’nın mücadele edeceği iki gösteri maçı düzenliyoruz. Maça 100’ün üzerinde spor adamı, aralarında IOC üyelerinin bulunduğu ve karar verici konumundaki çok önemli isimler davetli olarak katılacaklar ve dünyanın en iyi 36 plaj hentbolcusunu izleyecekler. Bizim için en sevindirici olan bu 32 sporcu arasında Serpil İskenderoğlu’nun da yer alması. Kadroları hazırlarken takıma mutlaka Türkiye’den birini sokmak istedim. Serpil’in ismini önerdiğimde hiç tereddüt etmeden kabul ettiler. Bu aslında Türkiye olarak Plaj Hentbolu’nda ne kadar önemli bir yerimiz olduğunu da gösteriyor. Şu anda gelinen aşamada Lozan’daki maç büyük önem taşıyor. Her ne kadar 2020 Olimpiyat Oyunları’ndan bahsedilse de gerçekçi olmak gerekirse 2024 Olimpiyatları bizim hedefimiz. Zira 2020 için her bir federasyona verilecek sporcu kotaları belirlendi ve bu kotalar dahilinde Plaj Hentbolu’nu programa dahil etmek güç. Ancak Lozan’dan sonra işler değişebilir ve bir sürprizle 2020’ye dahil olabiliriz. Ancak biz hazırlıklarımızı 2024 için yapıyoruz ve büyük bir aksilik olmazsa 2024 yılında Plaj Hentbolu olimpiyat programında olacak.

Haber

 

Biz THF olarak da hedefimizi 2024 olarak belirledik ve o günün milli takımı için çalışmalarımıza üç yıl önce başladık. Bugün ağırlıklı olarak 1994-1996 arası doğumlu sporculardan oluşan bir oyuncu havuzumuz var ve en büyük hedefimiz 2024 yılında bu kadroyla Olimpiyat Oyunları’nda bayrağımızı dalgalandırmak.”

Haber

Bakmadan Geçme