Çabuk olma panik olma nüansı, planlı olmaktan geçer

DELO EHF Şampiyonlar Ligi 3.hafta maçında Kastamonu Belediyesi GSK, Krim Mercator’u konuk etti. Bu müsabakayı antrenör ve yorumcu Gürcan Budakçı kaleme aldı. İşte müsabaka yorumu:

Çabuk olma panik olma nüansı, planlı olmaktan geçer
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DELO EHF Şampiyonlar Ligi’nin üçüncü maçında ikinci kez ev sahipliği yapacağı maçta, Kastamonu Belediyesi GSK takımımızın performansı büyük merak oluşturuyordu. Rakip Slovenya takımı Krim Mercator, takımımızda bulunan Nina Zuliç’in geldiği takım.

Krim Mercator 2021-22 sezonunda önemli transferlere imza attı.  Son olimpiyat altın madalyası sahibi olan Allison Pineau, en iyi orta oyun kurucular arasında gösterilen Andrea Lekic, Fransız milli takımının sağ oyun kurucusu Avrupa ikincisi Oceana Sercien Ugolin, en iyi pivotlar arasında olan Dragana Cvijic, olimpiyatlarda Brezilya kalesinde olan Barbara Arenhart gibi isimleri barındıran bir rakip vardı karşımızda. Bizim kadromuzda dış atış performansı beklediğimiz yeni transferimiz Neslihan Çalışkan’da ilk maçına çıkıyordu. Tüm bu parametreler ışığında heyecanla beklerken birde sabah son dakika ile maçı seyredememe durumu ile karşı karşıya kalmamız, heyecan yerini öfkeye bıraktı bende. Sonra ki açıklamalarla en azından bilgisayar ekranından da izleme olanağı bulabildik.

Maç için genel anlamda salonda seyredenlere yada ekran karşısından izleyenlere soru yöneltsek “maç nasıldı sizce?” şeklinde, gelen cevap “çok heyecanlıydı”, “çok güzeldi”, “az daha yeniyorduk” gibi olacak mutlaka. Hepsine evet, evet, evet.

Takımımız maça hazırlanmış, ligdeki kaybın mental olarak olumsuzlukları telafi edilmiş, kısaca maç için tüm isteğiyle salondaydı.

Maç başladığında başa baş bir mücadele ile ilk golü bulan taraf biz olduk ama rakip hemen karşılık vererek öne geçmesini bildi. Maç saatinin 12:01 gösterdiği zaman ile 55:35 ve 56:54 gibi zamanlarda üç kez beraberlik skor tabelasına yansıdı. Bu zamanlar harici sürekli takip eden pozisyondaydı takımımız. En son beraberlikle şimdi vites arttırma, öne geçme, gaza basma zamanı dediğim anda gelen bireysel hatalar, karşı karşıya kaçan şutlar, hücum fauller gibi hatalarla öne geçme, psikolojik üstünlüğü ele geçirme avantajından uzak kaldık.

İşte o anlar kırılma anıydı, özellikle hatanın telafisi çok zor olan son beş dakika içindeki yaptıklarımız, bizi bu gün puanlardan mahrum etti. Karşımızdaki rakip, hücumlarını daha durağan yapan, ikili yada üçlü küçük setlerle (kombinasyonlarla) sonuca gitmek isteyen bir takım, bu doğrultuda savunmamız büyük ölçüde iyi oldu. Kalecimiz yerinde toplar çıkardı, hızlı hücum attı, hatta gol attı. Peki pas arası yaptığımız hızlı hücuma gittiğimiz topu ne yaptık? Kaleden dönen topla hızlı hücuma gidişte ne yaptık? Karşı savunmayı dengesiz yakaladığımız anda uygun pozisyondaki arkadaşımıza pas yerine hangi seçeneği değerlendirdik? Rakip kaleci ile karşı karşıya kaldığımız 6 metre hücumlarında ne yaptık? Çabuk oynamak, beraberlik sonra da öne geçmek için elimizden geleni yaptık ama çabuk oynayalım derken fırsatları panikleyip kaçırdık.

Marina Rajcic 8/31 kurtarış / şut  oranı ile % 26 performansı bizleri çok heyecanlandırdı. Rakibin planı doğrultusunda kanatlarımızı oynatmamasına karşın oyun kurucularımızın maçta daha etkin olmaları sevindiriciydi. Ancak mutlaka pivotlarımızın bu durumda da skor katkısı olarak yada oyun kuruculara yardım açısından aktif olmaları gerekmekte. Savunmada da tekrar söylemem gerekirse; biz bu şekilde yüze vurmaya devam edersek mutlaka kırmızı kartlar gelecektir. Biz beş 2 dakika cezası alırken rakip iki tane 2 dakika cezasıyla oynamış. Bu durum bile rakipten 6 dakika daha fazla eksik oynamış olduğumuzu söylüyor. Böylesi bir maçta istenmeyecek bir durum ve bunlardan bazıları yüze vurmaktan kaynaklanmakta.

DELO EHF Şampiyonlar Ligi başarının ayrıntıda, mücadelede, planlamada ve çalışmada olduğunu unutmamak gerekir.

Öyle ki bugün Rusların önde takımı Rostov–Don evinde FTC Rail Cargo takımına 19:20 skoruyla 1 sayı ile yenilmesi bunun en güzel örneğini oluşturuyor.

Düşünün Rostov – Don’da olimpiyat birincisi ve ikincisi kaç sporcu var yada bütçesi ne kadar?

Yeter ki isteyelim, planlayalım, senaryolar oluşturup darbeyi vuracak anlarımızda panik yapmadan çabuk olalım.   

Dün oyun ve heyecan için teşekkürler.

Siz başaracaksınız buna inanıyoruz, yeter ki sizde inanın.

Maçın Özeti

Bakmadan Geçme