Doruk Pehlivan Bazı Sahalar’ın konuğu oldu
Ozan Can Sülüm ve Cemal Görkem Erim’in icra ettiği hentbol podcasti’nin konuğu VELUX EHF Şampiyonlar Ligi ekibi PGE Vive Kielce forması giyen Doruk Pehlivan oldu.
HENTBOLHABER.NET – PGE Vive Kielce forması giyen milli oyuncumuz Doruk Pehlivan, Bazı Sahalar’ın sunduğu, hentbolu konu alan, Cemal Görkem Erim ve Ozan Can Sülüm’ün yer aldığı. TATA podcast programının konuğu oldu. Kielce’deki yaşamından Talant Dujshevaev’e, hentbola başlangıcından idolüne pek çok konuda soruları cevaplayan Doruk’un açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:
WOLF İLE 15 GÜN BERABER ANTRENMAN YAPTIK
“2018 yazında Tarragona’da Akdeniz Oyunları’ndaydık. Bizim açımızdan güzel bir turnuva olduğunu düşünüyorum. İspanya ile 3.’lük maçını malesef kaybettik ve oyunları 4. bitirdik. Turnuva benim açımdan iyi geçmişti. Pek çok iyi milli takım tam kadro gelmese bile pek çok iyi oyuncunun olduğu bir organizasyondu ve 4. bitirmek bizim için fena bir başarı değildi diyebilirim. Çünkü yarı finale kadar namağlup gelmiştik. Benim açımdan da iyi geçen bir turnuvaydı ve bronz madalya maçında, yanılmıyorsam, 10 gol atmıştım. Bir süre sonra yine aynı yaz, milli takımla, Karadağ’da u20 B klasmanı turnuvası oynadık. Takım olarak çok iyi bir turnuva geçirmemiştik ama ben turnuvanın en iyi sol oyun kurucusu seçilmiştim. Menajerim Sascha Bratic’le de orada tanıştım. Kendisi aynı zamanda Andreas Wolf, Igor Karačić, Andy Schmid ve Aaron Palmarsson gibi Avrupa’nın en iyi oyuncularından pek çoğunun menajeri. Orada kendisiyle beraber çalışmaya başladık ve ben o sezon Avusturya’da oynamaya başladım. Kendisine daha büyük takımlarda oynama hedefimden bahsetmiştim ve birkaç ay sonra beni arayıp ‘Ben Kielce’deyim, burada seni görüp beğenmişler ve istiyorlar’ dedi. Bu şekilde transferim gerçekleşti.”
Kielce’deki hayatının başlangıcı ile ilgili, “Köln’deki Final Four’da Andreas Wolf ile tanışmıştım ve iki günü beraber geçirdik. Sezonun başlamasından yaklaşık 15 gün önce Kielce’ye gelmiştim, buraya alışmak için. Wolf de yakın tarihlerde buraya geldi ve sezon başlangıcına kadar beraber antrenman yapıp ortama alışma sürecini beraber geçirdik.”
BUGÜNE KADAR BUNUN İÇİN ÇALIŞIYORMUŞUM
Şampiyonlar Ligi’ndeki oynadığı ilk iki maçı ile ilgili; “Aslında öncesinde pek heyecanlanmam diye düşünüyordum. Çevresel faktörleri pek düşünmem pek ama, THW Kiel 2 yıldır Şampiyonlar Ligi oynamıyordu ve iki yılın ardından ilk Şampiyonlar Ligi maçlarıydı ve tahmin ediyorum ki salon tamamen doluydu. Bunun da etkisiyle sahaya giriş anı, isimlerin okunuşu vs çok acayip bir tecrübeydi benim için ve ‘Ben bugüne kadar bunun için çalışıyormuşum’ dedim.”
DAHA DİKKATLİ OLMAM LAZIM
“Sahaya ilk çıktığımda, bütün hentbol takımlarının oynadığı klasik bir set vardır, Igor klasik setimizi işaret etti ama Igor’a o anda sete dair bir detay sordum ve salonun kalabalığından duyuramadım. Bundan dolayı, ilk hücumumda ufak bir karmaşa oldu. Sonrasında savunmada hemen 2 dakika cezası aldım. Çevremden pek çok kişi beni bu konuda uyarmıştı. Genç olmamdan dolayı bu cezaları daha rahat alabileceğimi söyleyip “Bu düdüklere hazır olmalısın” dediler. Benim de daha dikkatli olmam gerekirdi. Sonuçta Kiel deplasmanındayız ve ben de bu seviyede ilk kez oynayan bir oyuncuyum.”
“Şampiyonlar Ligi başlangıcım biraz sert oldu ama benim için güzel oldu. İyi bir başlangıç yapamamamla bu seviye için henüz yeterli olmadığımı gördüm ve daha çok çalışmam gerektiğini fark ettim. Eğer 7-8 gol atarak başlamış olsaydım bu konuda motivasyonum daha az olabilirdi.”
TALANT SÜREKLİ OYUNCUSUYLA TEMAS HALİNDE BİR ANTRENÖR
Koç Talant Dujshebaev ile ilgili ise;
“Takım arkadaşlarım ve Talant, yaptığım hatalarda beni destekliyorlar ve ‘Başını öne eğme aynen devam’ diyorlar. Bundan dolayı çok mutluyum.”
“İnsanlar bana Talant için ‘Çok agresif, sinirli…’ gibi şeyler diyorlar ama aslında öyle değil. Normalde çok tatlı ve hoş sohbet bir insan. Saha içinde sporcusunu sürekli destekleyen ve sporcusuna geri dönüş veren bir antrenör. Sahada bir oyuncu hata yaptığında bençteki aynı mevkideki oyuncuya dönüp işin doğrusunu detaylı olarak açıklıyor ve sürekli sporcuyla temas halinde. Antrenmanlarda bazı temel ve net isteklerinin üzerinde fazlasıyla duruyoruz. Bir oyuncunun karar verme becerisi ve saha içinde nereye gideceğini iyi bilmesi onun için çok önemli. Maç içinde, hafta boyu antrenmanlarda üzerinde fazlasıyla durduğu isteklerinin haricinde bir şey yapıyorsak, işte o zaman insanların bahsettiği sinirli, agresif görüntüsü ortaya çıkıyor.”
Takımda Talant Dujshebaev’in oğlu Alex Dujshebaev’in de bulunduğu ve koçun bu durumu nasıl idare ettiği sorusu üzerine;
“Takımda Talant’ın iki oğlu da var ve ben bu konuda hiçbir oyuncusuna farklı yaklaşımı olduğunu düşünmüyorum. Ben de oğlu gibi sayılırım. Takımın en yenisi ve en genci olduğum için beni sürekli destekliyor. Takımda kimseyi kimseden ayırdığını da düşünmüyorum. Fakat daha tecrübeli ve daha uzun süredir çalıştığı oyunculara karşı uyarıları daha sert olabiliyor. Bununla birlikte, ben takımda koçun oğluna farklı bir tavır sergilediğini asla görmedim ve hissetmedim.”
Takımın Şampiyonlar Ligi’ndeki hedeflerine dair;
“Grubu ne kadar üst sırada bitirecek olursak bizim için o kadar iyi. İç sahadaki maçlarda puan kaybetmeye koçun tahammülü yoktur diye düşünüyorum. Lider olursak eğer, direkt çeyrek finale kalacağız. Diğer gruptan PSG veya Barcelona gibi bir takımla erkenden eşleşmemiz işimizi çok zorlaştırır. Bundan ziyade grubu daha üstte bitirmeyi ve işimizi kolaylaştırmayı tercih ederiz. Şu an için adım adım ilerliyoruz. Ana hedefimiz tabi ki Final4 ama her maça ayrı konsantre olup ayrı hazırlık yaptığımız için hedefimiz ve motivasyonumuz bir sonraki maç oluyor.”
ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE YARIM SANİYE BİLE ÖNEMLİ
“Şampiyonlar Ligi’nde bir hamleyi yapmak için değil bir saniye, yarım saniyelik fark bile çok önemli. Takımın oyun setlerine, sistemine daha iyi adapte olduğumda ve takım arkadaşlarımla uyumum arttığında, Şampiyonlar Ligi’nde daha iyi performans sergileyeceğime inanıyorum.”
“Bizim kadromuz oldukça iyi bir kadro. Geçtiğimiz sezonun gol kralı ve Final4 MVP’si bizim takımımızda. Gruplar arasında karşılaştırma yapamayacağım. Çünkü bu seviyeye gelmiş her takım çok önemlidir ve bu seviyedeki her maç çok önemlidir. Kimin nasıl performans göstereceği belli olmuyor. Geçtiğimiz sene son şampiyon Montpellier 8 takımlı grupta ilk 6’ya kalamadı ve elendi.”
Eski hentbolcu olan annesi ve babası ile ilgili;
“Onlar benim en büyük destekçilerim. Hentbolun içine doğdum diyebilirim. 21 yıldır hentbolun içindeydim ve evde iki antrenörüm olduğunu söyleyebilirim. Beslenme ve uyku saatlerime çocuk yaştayken bile dikkat etmem gerekiyordu. Şu anda burada olmamın sebeplerinden birisi bu. Çalışma alışkanlığımı babamdan kazandım. Babam inanılmaz çalışkan bir adam. Hala işe gitmeden önce 15-20 km koşar ve öyle işe gider. Böyle bir aileden gelip tembel biri olmam neredeyse imkansızdı.”
“2. sınıfta hentbola başladım ve ilk antrenörüm annemdi. Dördüncü sınıfta basketbola yöneldim. Lisenin başlangıcında tekrar hentbola döndüm. İyi ki de dönmüşüm.”
Hentbolcular arasında idolünün olup olmamasına
“Benim en büyük idolüm Nikola Karabatić’le Michal Jurecki’ydi. Buraya Jurecki’nin yerine gelmiş olmamdan dolayı, onunla oynayıp ondan bir şeyler öğrenme fırsatını kaçırdım ama buraya onun yerini doldurma amaçlı gelmem de benim için farklı bir gurur. Tabi ki işimin zor olduğunu söyleyebilirim. İzlemekten keyif aldığım oyunculardan da Andy Schmid’i ve takım arkadaşım Igor Karačić’i söyleyebilirim.”
Milli takımın 2021 Dünya Şampiyonası Elemeleri’ndeki grubuyla ilgili
“Belçika ve Estonya’yla daha önce de karşılaştık. Kazandık, kaybettik… Kendi oyunumuzu oynadığımız sürece bu gruptan çıkacağımıza inanıyorum. Bana göre grubun favorisi biziz.”