Dünya Şampiyonası A ve B Gruplarına bakış

13 Ocak 2021 Çarşamba günü başlayacak olan 27.Erkekler Hentbol Şampiyonasına artık sayılı saatler kaldı. Hentbolhaber.Net ekibinde Ali Erbil Altanlar, grupları sizler için ele aldı.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Mısır’da yapılacak olan bu büyük organizasyonda toplam 32 ülkenin Milli Takımı 4’erli 8 grupta mücadele edecek.

İlk aşamada ki maçların ardından gruplarında ilk 3 sırayı alan ülkeler ( 24 ülke)  üst tura kalarak 4’erli 6 gruba ayrılacak. Bu aşamada da ilk 2 sırayı alacak toplam 8 ülkenin Milli Takımı çeyrek final bileti alacak. Çeyrek finalden itibaren eleme yöntemi oynanacak karşılaşmaların ardın Dünya Şampiyonu belli olacak.

Bugünkü yazımda A ve B grubundaki ülkeler hakkında turnuva geçmişleriyle ilgili bilgiler vermek istiyorum.

Haber

A GRUBU 

A Grubunda maçlar 15 Ocak Cuma günü oynanacak Almanya-Uruguay ve Macaristan-Yeşil Burun Adaları ( Cape Verde) karşılaşmalarıyla başlayacak.

MACARİSTAN

HaberMacaristan Dünya Şampiyonlarının gedikli ülkelerinden biri. Bugüne kadar 20 defa Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonasına katılan Macaristan en büyük başarısını 1986 da elde etti. İsviçre’de yapılan turnuvanın final maçında Yugoslavya’ya 24-22 mağlup olan Macarlar gümüş madalya ile yetinmek zorunda kalmıştı. Avrupa Hentbol Şampiyonlarında da 6.sıradan öteye çıkamayan Macaristan Olimpiyat Oyunlarında ilginç bir istatistiğe imza etti. En sonuncusu 2012 Londra Olimpiyatları olmak üzere Macaristan 5 defa Olimpiyatlarda 4.oldu. Yani Macarlara Bronz madalya müsabakaları pek yaramıyor.

İstvan Gulyas’ın çalıştırdığı Macaristan’ın Milli Takımını çoğunlukla kendi ülkelerinde oynayan isimler oluşturuyor. Dominik Mathe ( Elverum Handball Norveç) ve Zoltan Szita ( Wisla Plock -Polonya ) Macaristan’ın lejyoner oyuncuları.

Ülkemizde de görev yapan Peter Kovacs Macaristan tarihinin en çok Milli olan (323) ve en çok gol atan oyuncusu (1797) .

 

ALMANYA

1938’de düzenlenen ilk Dünya Şampiyonası’nın ev sahibi olan Almanya sadece 4 ülkenin katıldığı bu turnuvada ilk sırada yer almıştı. Almanya en sonuncusu 2007’de yine kendi ülkesinde düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda olmak üzere toplam da 3 defa zirvede yer aldı. Bu arada 1978 Dünya Şampiyonluğunu kazandığında ülkenin  adının Batı Almanya olduğunu hatırlatalım. 2 Avrupa ( 2014,2016) 1 Olimpiyat (1936) şampiyonluğu bulunan Almanya aynı zamanda Dünya Şampiyonasına en çok katılan ülke olma ünvanını da elinde tutuyor. Almanya bugüne kadar sadece 1990 Dünya Şampiyonası’nı kaçırırken 3 Altın madalyanın yanı sıra 2 Gümüş ve 1 Bronz madalya elde ederek 5 defa kürsüye çıktı. Dünya Şampiyonalarında 153 maça çıkan Almanya bu karşılaşmalarda 104 defa sahadan galibiyet ile ayrıldı..

Almanya’nın da 2 oyuncusu dışında bütün isimler kendi liginde forma giyiyor. Polonya’nın Kielce takımında oynayan Andreas Wolf ve Kuzey Makedonya Ligi’nde Vardar’da forma giyen Christian Dissinger Alman Milli Takımının lejyoner isimleri.

Haber

Almanya’nın başında ki isim ise İzlandalı coach Alfred Gislason.Gislason 2014-2017 yılları arasında Alman Milli Takımını çalıştıran Dagur Sigurdsson’dan  sonra ki 2.İzlandalı coach. Frank Michael Wahl 344 defa en çok Almanya Milli Takımının formasını giyen isim olurken aynı 1412 golle bu alandaki rekoru da elinde tutuyor.

URUGUAY

Dünya Şampiyonasında Güney Amerikayı temsil edecek olan Uruguay ilk defa böyle büyük bir  turnuvada boy gösterecek. Tam anlamıyla kapalı bir kutu olan Uruguay en büyük başarısını 2007 ve 2015 Pan American oyunlarında  4.olarak elde etti. Aynı grupta yer aldığı Yeşil Burun Adalarını geçerek bir üst gruba adını yazdırmayı hedefleyen Uruguay’ı Jorge Botejara çalıştırıyor.

Haber

YEŞİL BURUN ADALARI

Afrika Şampiyonası’nda 5 sırada yer alarak ilk defa Dünya Şampiyonası bileti alan Yeşil Burun Adaları da turnuvanın kapalı kutularından biri.Eski bir Portekiz sömürgesi olan bu küçük ada ülkesinde sporun her dalında olduğu gibi Hentbolde de Portekiz  esintileri olduğunu söyleyebiliriz. Bir üst tura çıkacak olan 3.takımı belirleme açısından Yeşil Burun Adalarının Uruguay ile oynayacağı maç önem taşıyor.

TAHMİNİ A GRUBU SIRALAMAM

1) Almanya 2) Macaristan 3) Uruguay 4) Yeşil Burun Adaları

Haber

B GRUBU

Turnuvanın sonucu merakla beklenen ve bana sonucu merakla beklenen gruplarından biri de B Grubu.B grubunda maçlar 15 Ocak günü başlayacak. İlk gün İspanya Tunus ile karşılaşırken Polonya da Brezilya ile mücadele edecek.

İSPANYA

Haber

Hentbolda en önde gelen ekol ülkelerinden biri olan İspanya 2020’de Avrupa Şampiyonu olarak 21.defa Dünya Şampiyonasına katılma hakkı elde etti. İspanya’nın tarihi sporun birçok dalında olduğu gibi hentbolde de başarılarla dolu. Dünya Şampiyonası’nda oynadığı 2 final maçını da kazanan İspanya (2005-2013) 2011’de de Dünya 3. oldu. Son 2 Avrupa Şampiyonası’nda kürsünün en üst basamağına çıkan İspanya’nın 3 adet de Olimpiyat  Bronz Madalyası bulunuyor .

Daha önce Arjantin ve Brezilya Milli Takımlarını da çalıştıran  Jordi Ribera 2016 yılından  İspanya’nın başındaki isim. İspanya Ribera ile 2018 ve 2020’de Avrupa Şampiyonlukları yaşarken aynı süre zarfında Dünya Şampiyonalarında 5.sıradan öteye gidemedi.

 

Dünya Şampiyonası’nın en büyük favorilerinden olan İspanya adeta bir yıldızlar topluluğu. Gonzalo Perez de Vargas, Angel Fernandez,Alex Dujshebaev,Virran Morro, Jorge Maqueda  ve Aitor Arino İspanya’nın akla ilk gelen en önemli starları.

İspanya ve Barcelona’nın efsane ismi David Barrufet 280 defa Milli formayı giyerek bu alanda rekoru elinde bulunduruyor.Juanin Garcia ise 822 golle Milli Takım forması altında en çok gol atan isim.

 

POLONYA

IHF’nin verdiği ” Wild Card” sayesinde Polonya 16.defa Dünya Şampiyonası’na katılma hakkını elde etti. Polonya bu turnuvada 2007 yılında  final oynarken Almanya’ya 29-24 mağlup olarak Gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldı. Polonya’nın 1982,2009 ve 2015’de Dünya, 1976’da ise Olimpiyat 3.’üğü bulunuyor.

37 yaşındaki Patryk Rombel’in çalıştırdığı Polonya’nın kadrosunu oluşturan isimlerin birçoğu ülkesinde Kielce ve Gornik Zabre başta olmak üzere diğer takımlarda forma giyiyor.Polonya’nın yurt dışında oynayan en önemli oyuncusu  ise PSG’de kadrosunda yer alan Kamil Syprzak

Polonya hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta Milli Takımımızla oynadığı Euro 2022 elemeleri çerçevesindeki 2 maçı da kazanmıştı. Polonya

Ülkesinin  unutulmaz kalecilerden Slawomir Szmal 298 defa ile en çok Milli olan oyuncu.Szmal şu anda Polonya Milli Takımında kaleci antrenörlüğü yapıyor.1972 ve 1987 yılları arasında Polonya Milli Takımında 224 maça çıkan Jerzy Klimpel bu süre zarfında rakip filelere 1170 gol bırakarak ülkesinin en golcü oyuncu ünvanını elinde tutuyor.

BREZİLYA

Avrupa’nın  çok büyük üstünlüğünün bulunduğu hentbol de bu kıtanın dışındaki Milli Takımları düşününce akla gelen ilk ülkelerden biri de şüphesiz Brezilya..Güney Amerika Şampiyonası 2.olarak Mısır bileti alan Brezilya 15.defa Dünya Şampiyonası’na katılıyor..İlk defa 1958 yılında Dünya Şampiyonasına gelen  Brezilya’yı 3ılmak is7 yıl bu turnuva da göremedik. Brezilya 1995’den hiç fire vermeden bu organizasyonda yer aldı.

Katıldığı 14 Dünya Şampiyonası’nda oynadığı 82 maçın 24’ünü kazanan Brezilya en büyük başarısını 2019’da elde etti.Güney Amerika ülkesi bu turnuvada 9 sırada kendine yer buldu. Pan American oyunlarında 3 şampiyonluğu bulunan Brezilya, 2016 yılındaki kendi evindeki Olimpiyatlarda ise 7 .oldu.

Brezilya’nın bir çok oyuncusu Avrupa’nın çeşitli liglerinde forma giyiyorlar. Bunlar arasında yer alan Cleryston Novais’i geçtiğimiz yıllarda Beykoz forması ile izlemiştik.

Barcelona ‘da oynayan Haniel Langaro ve Thiags Dos Santos Brezilya kadrosunda yer alan en önemli oyuncuların başında geliyor

 

Haber

TUNUS

Afrika Kıtasının en önemli hentbol ekollerinden olan Tunus ülkesinde yapılan kıta şampiyonasında 2.sırada yer olarak Dünya Şampiyonası’na katılma hakkını elde etti. İlk olarak 1967 yılında Dünya Şampiyonalarında  boy gösteren Kuzey Afrika ülkesi daha sonra ara verdiği bu organizasyona katılmak için 28 yıl bekledi. Brezilya ile bu yönü ile benzerlik gösteren Tunus 1995’den sonra her turnuvada yer aldı.

Tunus için 2005 Dünya Şampiyonasının yer şüphesiz çok farklı .Kendi evinde düzenlediği bu turnuvada yarı finale kadar kalma başarısı gösteren Afrika ülkesi Fransa’ya 26-25 mağlup olarak 4.olmuştu.Bu derece Avrupa Kıtası dışında bir ülkenin Dünya Şampiyonalarında elde ettiği en büyük başarılardan biri olarak tarihe geçti.

Hırvatistan hatta daha önce Yugoslavya ekolünün dünyaya armağan ettiği yüksek savunmanın 3-2-1 zaman zaman da 3-3 versiyonun uygulayıcılarından olan Tunus her zaman sürpriz yapmaya aday bir ülke. Dünya Şampiyonalarında bugüne kadar oynadığı 90 maçın 33’ünü kazanan Afrika ülkesi kendi kıta turnuvalarında her zaman kürsüye çıkmayı ( 10 Altın, 8 Gümüş ,6 Bronz) başardı.

Sami Saidi’nin çalıştırdığı  Tunus’un en önemli oyuncusu Dinamo Bükreş’de forma giyen Amine Bannour. Issam Tej ise Tunus’un en çok Milli formayı giyen ( 316) e aynı zamanda en çok gol atan ( 816) oyuncu

TAHMİNİ B GRUBU SIRALAMAM

1) İspanya 2) Brezilya 3) Polonya 4 ) Tunus

 

Bakmadan Geçme