Dünya Şampiyonasına bakış E ve F grubu

Erkekler Hentbol Dünya Şampiyonasında grupları irdeleyen yazı dizimizde sırada E ve F grubu var.

 ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET –

E Grubu 

 A.B.D’nin Covid 19 vakaları nedeniyle turnuvadan çekilmesi neticesinde İsviçre’nin davet edilmesiyle bu grup tamamen Avrupa takımlarından meydana geldi. Sonucun merakla beklendiği E Grubunda heyecan bugün oynanacak Avusturya-İsviçre  ve Norveç-Fransa maçları start alacak.

Haber

FRANSA

  1990 yılların başında başlattığı çıkışı 2000 yıllarda da üstüne koya koya sürdüren Fransa son 30 yılda büyük turnuvalara adeta damgasını vurdu.Yakaladığı altın jenerasyonla büyük başarılara imza atan Fransa’nın kazandığı madalyalar saymakla bitmiyor. Dünya Hentbol Şampiyonasını 6 defa ile en çok kazanan ülke olan Fransa 3 Büyük turnuvada toplam 20 defa kürsüye (11 Altın,2 Gümüş,7 bronz) çıkarak kırılması güç bir rekora imza attı.Fransa’nın 6 Dünya Şampiyonluğunun yanı sıra 3 Avrupa 2 de Olimpiyat altın madalyası bulunuyor.

 23.defa Dünya Şampiyonasına katılacak olan Fransa bu turnuvada oynadığı 160 maçın 106 sında sahadan galibiyete ayrıldı. Fransızlar bu turnuvada oynadığı son 55 maçta sadece 5 mağlubiyet aldı.

Fransa Milli Takımı ile 2 Dünya Şampiyonluğu yaşayan Jackson Richardson 417 defa Milli formayı giyerek bu alanda rekoru elinde bulunduruyor.Fransa’nın Altın jenerasyonun en önemli isimlerinden biri olan Jerome Fernandez ise Milli maçlarda 1443 gol attı. Fransa’nın en golcü ismi olan Fernandez tam bir madalya koleksiyoncusu. Kariyerine 2 Olimpiyat ,3 Avrupa ve 4 Dünya Şampiyonluğu bulunan Hentbol tarihine adını yazdırdı.38 yaşına kadar Milli Takım forması giyen unutulmaz sol oyun kurucu kariyerine 40 yaşında son verdi.

Daha önceki yazılarımızda da belirtmiştim. Dünya Şampiyonaları tarihine baktığımızda istatistiksel anlamda TOP 10 listesinde yer alan oyuncuların çoğunluğu Fransız Milli Takımı’ndan. Thierry Omeyer, Michael Guigou, Nikola Karabatiç ve Daniel Narcisse Fransa’nın Altın Jenerasyonunun en önemli isimleri arasında yer alıyor.

 2020 Avrupa Şampiyonası’nda 13 .olarak Fransa Milli Takımı yaşadığı geçiş döneminin sancılarını atlatmaya çalışıyor. 

Haber

Copyright
Uros Hocevar

 Nikola Karabatiç sakatlığı sebebiyle Dünya Şampiyonası’nda forma giyemeyecek. PSG’de forma giyen kardeşi Luka Dünya Şampiyonası’nda Karabatiç ailesini temsil edecek. Barcelona’nın golcü ismi 23 yaşındaki Dika Mem bu turnuvada Fransa’nın skor yükünü sırtlanmaya çalışacak. Nedim Remili, Vincent Gerard, Luc Abalo ve tabiki  2002  yılından beri Milli Formayı giyen kariyerinde 6 Dünya Şampiyonası madalyası olan ( 4 Altın, 2 Bronz ) 39 yaşındaki Michael Guigou Fransa Mili Takımının en tecrübeli isimleri. Bu tecrübeli isimlerinin yanı sıra yukarıda da belirttiğim gibi Dika Mem’in yanı sıra Nicholas Tournat, Ludoviç Fabregas gibi genç isimlerde Fransa’nın bu turnuvadaki kozları olacak.

  Didier Dinart’ın  görevden ayrılmasından sonra Milli Takımın başına Guillaume Gille geçti.44 yaşındaki Gille Milli Takım ve Bundesliga’da Hamburg ile önemli başarılara imza atmıştı.

NORVEÇ

Kadınlar da Hentbolun lider ülkesi olan Norveç Erkeklerde de son yıllarda büyük çıkış yakaladı. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda 4.olarak dikkatleri üzerine Norveç son 2 Dünya Şampiyonası’nda ise final oynayarak ivmesini artırdı.2017 ve 2019’da gümüş madalya ile yetinen Kuzey ülkesi bu defa madalyanın rengini altın yapmak için çaba sarf edecek. Kişişel görüşüme Norveç Dünya Şampiyonası’nın önemli favorileri arasında. Madalyanın rengi Altın olur mu bilmiyorum ama en azından yarı final oynayacaklarını düşünüyorum.

 16.defa Dünya Şampiyonasına katılacak Norveç’in en büyük kozu şüphesiz bu sezon transfer olduğu Kiel’de Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu yaşayan 25 yaşındaki Sander Sagosen.2020 Avrupa Şampiyonası’nın da Gol Kralı olan Sagosen şu ana kadar Milli formayla 521 gol kaydederken bu oyuncunun Roger Kjendalen’in 930 gollük rekorunu kırmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.262 defa Milli formayı giyen Norveç’in şu andaki kaleci antrenörü Steinar Ege ise bu alanda listenin ilk sırasında yer alıyor.

Haber

 Dünya Şampiyonları tarihinde 94 maç oynayan Norveç bu karşılaşmaların 47 tanesini kazanarak % 50’lik galibiyet oranı yakaladı. Norveç bu 47 galibiyetin 15’ini son final oynadığı son 2 turnuvada elde ederken diğer 13 Dünya Şampiyonasında 32 galibiyet aldı. Bu istatiğinde Norveç’in son yıllardaki çıkışını göstermesi açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.

 Oynadığı 244 Milli maçta 766 gol kaydeden 38 yaşındaki Takım Kaptanı Bjarte Myrhol, Kent Robbin Tonnesen, Espen Christensen, Magnus Jondal, Harald Reinkind Norveç’in kadrosunda yer alan diğer önemli isimler.

2014 yılından beri Norveç’in başında olan eski Milli oyuncu Christian Berge ülkesinde Erkek Hentbol de son yıllarda yakalanan başarılarda şüphesiz önemli pay sahibi.Berge Norveç Milli Takımına son 4 yılda 2 defa Dünya 2.yaşatırken takımı ile 2020 Avrupa Şampiyonası’nda Bronz madalya kazandı.

AVUSTURYA

Dünya Şampiyonası’nda en zor gruplardan biri olan E grubunun diğer bir ülkesi ise Avusturya. 7 defa Dünya Şampiyonasına katılan Avusturya geçmiş yıllarda bu turnuvada pek varlık gösteremedi. Avusturya sadece 4 ülkenin katıldığı 1938 Dünya Şampiyonası’nda 2.sırada yer almıştı.O yıllardaki koşulları ve katılımcı sayısını göz önüne alarak bu dereceyi bir kenara bırakacak olursak Avusturya’nın en büyük başarısını 2015 ‘de elde ettiğini görüyoruz.Katar’da yapılan bu turnuvada Avusturya 13.olmuştu.

Avusturya Dünya Şampiyonalarında bugüne kadar 29 maça çıkarken bu karşılaşmalarda 10 galibiyet aldı. Slovenyalı eski milli oyuncu Ales Pajoviç’in çalıştırdığı Avusturya’nın kadrosundaki oyuncuların çoğunluğu kendi liginde oynuyor. Avusturya, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Kiel’de forma giyen Nikola Bilyk’den ise sakatlığı sebebiyle bu turnuvada faydalanamayacak. Porto’nun kalecisi Thomas Bauer’in yanı sıra Janko Bozoviç, Boris Zivkoviç ve Tobias Wagner Avusturya’nın en önemli oyuncuları  arasında yer alıyor.

Patrick Fölser 218 defa Avusturya’nın en çok milli olan oyuncusu.Kiel’in sportif direktörü Viktor Szilagyİ ise  898 golle Avusturya Hentbol tarihinin  en skorer ismi.

Hentbol Dünya Şampiyonası nereden izlenebilecek?

İSVİÇRE

Dünya Şampiyonası’nın başlamasına sayılı saatler kala Covid-19 vakalarının çokluğu sebebiyle turnuvaya katılmayacağını açıklayan ABD ‘nin yerine İsviçre dahil edilmişti.Bu beklenmeyen netice sonrasında Mısır’a gelen İsviçre’yi 11.defa Dünya Şampiyonası’nda izleyeceğiz.

İsviçre daha önce iştirak ettiği 10 Dünya Şampiyonası’nda 2 defa 4.sırada (1954-1993) Garip bir tesadüf eseri İsviçre’nin Dünya 4.olduğu bu iki turnuvada İsveç’de yapılmıştı. İsviçre 1995’den sonra 26 yıllık aradan sonra bu büyük organizasyonda boy gösterecek. Beklenmedik bir sebeplede olsa yıllardır süren Dünya Şampiyonası hasretine son veren İsviçre bu turnuva da oynadığı 45 maçta 15 galibiyet elde etti.

Max Schar 278 defa İle İsviçre’nin en çok Milli Formayı giyen oyuncusu. Marc Baumgartner ise Milli maçlarda rakip fileleri 1093 defa havalandırarak en golcü isim oldu.

İsviçre’yi 2016 yılından beri  Milli Takımın eski oyuncusu Michael Sutter çalıştırıyor. Andy Schmid, Lucas Meister, Lenny Rubin, Nicholas Raemy İsviçre kadrosunda yer alan en önemli isimler.

E GRUBU  SIRALAMA TAHMİNİM

1) Norveç 2 ) Fransa 3) Avusturya 4 ) İsviçre

Haber

F GRUBU

F grubun da mücadele yine bugün oynanacak İzlanda-Portekiz ve Cezayir-Fas maçlarıyla başlayacak.Hatırlanacağı İzlanda ve Portekiz 2022 Avrupa Şampiyonası elemeleri kapsamında geçen hafta karşılaşmış .Portekiz evinde İzlanda’yı 26-24 mağlup ederken İzlanda’daki rövanş özelikle 2.yarıdaki etkili oyunu ile 32-23 ev sahibi takımın lehine tamamlanmıştı.

İZLANDA

 İzlanda 21.defa Dünya Hentbol Şampiyonası’na katılıyor. Kuzey ülkesi daha önce katıldığı  20 şampiyonada en iyi derecesini 5.olduğu 1997’de elde etti.2008 Pekin Olimpiyatlarında 2.olarak Gümüş Madalya kazanan İzlanda ,2010 Avrupa Şampiyonası’nda kürsünün 3.basamağına çıkmıştı.

  Dünya Şampiyonalarında bugüne dek 120 maça çıkan İzlanda bu karşılaşmalarda 51 galibiyet elde etti.1986-2005 yıllarında yer aldığı İzlanda Milli Takım kadrosunda 406 maça çıkan Gudmundur Hrafnkelsson bu alanda ilk sırada yer alan isim.Oyunculuk kariyerine geçen sene  son veren Gudjon Valur Sigurdsson Milli formayla Dünya da en çok gol atan oyuncu ünvanını taşıyor.Son olarak PSG forması giyen Sigurdsson 363 Milli maçta 1871 gol kaydetti.

 İzlanda Milli Takımı ile 3.dönemini yaşayan Gudmundur Gudmundsson 2008 Olimpiyatlarında Gümüş Madalya kazanan takımın başındaki isimdi .Gudmundsson ayrıca Danimarka Milli Takımı ile 2016 Rio Olimpiyatlarında şampiyonluk yaşadı. Bundesliga’da Rhein Neckar Löwen forması giyen 40 yaşındaki Alexander Petersson İzlanda’nın en tecrübeli oyuncu defalarca büyük turnuva heyecanı yaşayan aslen Letonya asıllı olan Alexander Petersson Milli maçlarda 717 gol kaydetti. Barcelona’nın yıldızı Aron Palmarsson İzlanda’nın saha içindeki lideri. Olafur Gudmundsson, Gisli Hallgrimsson, Örn Gislason, Thorgeir Kristjansson İzlanda kadrosunu oluşturan en önemli isimler arasında yer alıyor.

PORTEKİZ

 Avrupa Hentbolunun yükselen yıldızlarından biri de şüphesiz Portekiz. Ülkenin en önemli 3 kulübü Sporting Lizbon, Porto ve Benfica son yıllarda hentbole önemli yatırımlar yaparken Portekiz Milli Takımının iskeletini de bu kulübün oyuncuları teşkil ediyor. 4.defa Dünya Şampiyonası’na katılacak olan Portekiz 2003’de  12.olarak en iyi derecesini elde etti.

 Portekiz hatırlanacağı 2020 Avrupa Şampiyonası’nda 6.olarak dikkatleri çekmiş ve bu başarısı ile Dünya Şampiyonası bileti almıştı. Katıldığı 3 Dünya Şampiyonası’nda 18 maç oynayan Portekiz 7 galibiyet elde etti.

 Porto ve Portekiz Milli Takımının unutulmaz isi Carlos Resende aynı zamanda ülkesinin formasını en çok giyen (250) ve en çok gol atan (1444) ismi.

 Paulo Pereira’nın çalıştırdığı Portekiz’in yurt dışında oynayan az sayıda oyuncularından biri de Nantes de forma giyen 24 yaşındaki genç yetenek Alexandre Cavalcanti. Bu oyuncunun dışında Küba asıllı kaleci Alfredo Quintana, Pedro Portela sezon başında Barcelona’ya transfer olan genç yetenek Luis Frade, Thiago Rocha ve Fabio Magalhaes Portekiz kadrosunda yer alan önemli oyuncular. Ayrıca 43 yaşında ki yedek kaleci Humberto Gomes Portekiz ve turnuvanın en tecrübeli isimlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Portekiz de maçlarda zaman zaman 3-2-1 veya 3-3 yüksek savunma yapması ile dikkat çekiyor. Nitekim geçen hafta bu savunmanın da etkisiyle İzlandayı mağlup etmişlerdi.

CEZAYİR

Afrika’nın hentbol de güçlü ülkelerinden biri olan Cezayir 15.defa Dünya Şampiyonası’nda yer alacak.Bu turnuvadaki en iyi derecesi 2001’de elde ettiği 13.olan Cezayir Afrika Şampiyonalarında ise önemli başarılar elde etti.

7 defa Afrika Kıtası Şampiyonu olan Cezayir 6 yıl aradan sonra  Dünya Şampiyonası’na katılacak .Kuzey Afrika ülkesi bu turnuvada daha önce oynadığı 85 maçta 17 galibiyet elde etti. Cezayir 2020 Afrika Şampiyonası’nda Bronz Madalya alarak Mısır vizesi almıştı.

 2019 yılından beri Fransız Antrenör Alain Portes’in  çalıştırdığı Cezayir de oyuncuların bir çoğu kendi liginde forma giyiyor. Cezayir’in yurt dışında oynayan en önemli oyuncusu sezon başında Vardar’dan Ademar Leon’a transfer olan 22 yaşındaki  Kaleci  Khalifa Ghedbane, Mustafa Hadj Sadok , Messaoud Berkous, Abdi Ayoub Cezayir’in diğer önemli oyuncuları arasında yer alıyor.

FAS

Dünya Hentbol Şampiyonası’nda Afrika’yı temsil edecek ülkelerden biri de Fas.  14 yıl aradan sonra 7.defa Dünya Şampiyonasına katılacak olan Fas’ın 17.olduğu 1999 ‘daki turnuvanın dışında önemli bir başarısı yok.

 Mısır, Tunus ve Cezayir’in aksine Fas’ın Afrika Şampiyonası’nda elde ettiği şampiyonluk yok. Fas sadece 2006’da ki Afrika Şampiyonası’nda 3.olmuştu.

 Noureddine Bouhaddioui’nin çalıştırdığı Fas’da Fransa Ligi Takımlarından Tremblay da  forma giyen Reida Rezzouki ve Ryad Lakbi  en önemli isimler.

 Bouhaddioui her fırsatta gruptaki en önemli maçın Cezayir ile oynayacakları karşılaşma olduğunu dile getiriyor. Yani bir anlamda Cezayir ve Fas aralarındaki oynayacağı karşılaşmayı kazanarak üst tura kalan taraf olmak istiyor.

F GRUBU SIRALAMA TAHMİNİM

1) İzlanda 2) Portekiz 3) Cezayir 4) Fas

Bakmadan Geçme