Dünya şampiyonasına bakış G ve H grupları

Erkekler Hentbol Dünya Şampiyonasında grupları irdeleyen yazı dizimizde sırada G ve H grubu var.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – 

G Grubu

Ev sahibi Mısır, Çekya’nın Covid-19 vakaları sebebiyle çekilmesi sonucu Dünya Şampiyonası’na davet edilen Kuzey Makedonya, bu turnuvanın gediklisi İsveç ve Güney Amerika temsilcisi Şili G grubunu oluşturan ülkeler..

İSVEÇ

 Fransa’dan sonra 4.defa ile en çok Dünya Şampiyonu olan İsveç 1999 yılından beri bu turnuva da Altın madalyaya hasret.2001’de Dünya 2.olarak son defa kürsüye çıkan İsveç 20 yıldır madalya ya hasret kaldı.  Bu turnuvada elde ettiği 11 Madalya ( 4 Altın,3 Gümüş,4 Bronz) ile Fransa ile birlikte en başarılı ülke olan İskandinav ülkesi her ne kadar eski günlerinden uzak gözükse de her zaman dikkat edilmesi gereken bir takım..

 Köklü bir hentbol ekolü olan İsveç bugüne kadaR organize edilen 26 Dünya Şampiyonasının sadece ikisine (2007 ve 2013) katılamadı. Dünya Hentbol Şampiyonası’nda 169 karşılaşma ile en çok maça çıkan İsveç 116 defa sahadan galibiyet ile ayrıldı. İsveç ayrıcak ilk 5 Avrupa Şampiyonası’nda 4 Altın madalya kazandı. İsveç Olimpiyat Oyunlarında 4 defa (1992,1996,2000,2012)  final oynamasına rağmen her seferinde sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

 İsveç de Hentbolun efsane ismi Magnus Wislander 386 defa milli maça çıkarken bu karşılaşmalarda 1196 gol atan Wislander her iki kategoride ilk sırada yer alıyor.

  Norveçli Teknik Adam Glenn Solberg’in çalıştırdığı İsveç’in kadrosunda yer alan oyuncuların çoğunluğu ülke dışında forma giyiyor. Andreas Nilsson, Andreas Palicka, Jim Gottfridsson, Frederic Pettersson İsveç’in kadrosunda yer alan alan önemli isimler.

  İsveç Milli Takımı’nın Antrenörü Glenn Solberg yaptığı açıklama da ,”Bütün Dünya zor bir süreçten geçiyor. Bizim de oyuncularımız için de zorlu bir hazırlık dönemi geçirdik. Bu hastalığın bizi yenmesine izin vermeyeceğiz. İsveç’i tekrar zirveye taşımak için savaşacağız.” dedi.

Haber

KUZEY MAKEDONYA

 Çekya’nın çekilmesi neticesinde sürpriz bir şekilde Dünya Şampiyonası’na davet edilen Kuzey Makedonya önemli Hentbol ekollerinden biri. 7 .defa bu büyük organizasyonda boy gösterecek olan Kuzey Makedonya 2013’den beri düzenli olarak Dünya Şampiyonası’nda yer alıyor. Kuzey Makedonya’nın Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği en iyi derece 2015’de kazandığı 9.culuk.

 Kuzey Makedonya Dünya Şampiyonalarında bugüne kadar oynadığı 41 maçta 17 galibiyet elde etti. Yugoslavya’nın bölünmesinin ardından hentbolda ki geleneğini sürdüren Kuzey Makedonya büyük turnuvalardaki en büyük başarıyı 2012 Avrupa Şampiyonası’nda 5. olarak elde etti. Kuzey Makedonya’nın efsane oyuncusu 40 yaşında Kiril Lazarov 2021 Dünya Şampiyonası’nda da izleme fırsatı yakalayacağız .Kuzey Makedonya Milli Takımı ile en çok gol atan (1143 gol) isim olan Lazarov Şampiyonlar Lig tarihinin de en skorer hentbolcusu. Kariyeri sayısız başarılarla dolu olan Kuzey Makedonya Milli Takımı kaptanı Kiril Lazarov 2009 Dünya Dünya Şampiyonası’nda da 92 golle rekor kırarak Gol Kralı olmuştu. 207 defa Milli olan Lazarov 245 kere Milli maça çıkarak listenin başında olan Stevce Alusevski’yi geçecek gibi görünüyor.

 Avrupa’nın en önemli kulüplerinden Rk Vardar ülke hentbolunun lokomotifi  durumunda. Milli Takımın önemli oyuncuları da bu kulüpte forma giyiyor..Stojanche Stoilov,Flip Taleski’nin yanı sıra Porto’da oynayan Nikola Mitrevski de Kuzey Makedonya’nın dikkat çeken diğer oyuncuları arasında yer alıyor.

 Kısaca söylemek gerekirse Kuzey Makedonya Lazarov liderliğinde genelde genç oyunculardan oluşan her zaman göz ardı edilmemesi gereken bir takım.

MISIR

  Dünya Şampiyonası’nın ev sahibi ülkesi olan takım 1999’dan sonra  2.defa bu turnuvayı organize edecek.Afrika kıtasının en önemli hentbol ekollerinden olan Mısır 16.defa Dünya Şampiyonası’nda yer alıyor.2001 deki turnuva da 4 .olan Mısır Avrupa kıtası dışından bu turnuvada yarı final oynayan ilk ülke olmuştu. 

  Klasik 6-0 ya da 5-1 savunma yerine maçlarda zaman zaman 3-2-1 ya da 3-3 savunma ile de oynayan Mısır kendi evindeki bu organizasyonda üst sıralarda yer almak istiyor. Kuzey Afrika ülkesi Dünya Şampiyonası’nın açılış maçında Şili’yi mağlup ederek üst tura çıkma yönünde önemli bir avantaj elde etti.

 Bugüne kadar katıldığı 15 turnuva da 107 maça çıkan Mısır 45 karşılaşmadan galibiyetle ayrıldı. Mısır son Dünya Şampiyonası’nda da 8 olmuştu.Afrika Şampiyonası’nda da Mısır’ın 7 şampiyonluğu bulunuyor.

 İspanya Milli Takımı’nın eski oyuncusu Roberto Garcia Parrondo’nun çalıştırdığı Mısır da geçtiğimiz yıllarda ülkemiz de Beşiktaş forması giyen kalecisi Kerim Hendawy, Yehia El Deraa, Mohammad Sanad ve Akram Yousri dikkat çeken isimler.

Haber

 

ŞİLİ

 2011’den bu yana bütün Dünya Şampiyonalarına katılan Şili 6.defa bu büyük turnuva da yer alacak. Güney Amerika ülkesi 2019 Dünya Şampiyonası’nda 16 olarak bu organizasyonda en büyük başarısını elde etti. Şili Dünya Şampiyonası’nda bugüne kadar oynadığı 35 maçta 8 galibiyet elde etti.Güney Amerika ülkesi Pan American oyunlarında da şampiyon olmasa da kürsünün diğer basamaklarına çıkmayı başardı.

 2016 yılından beri Şili’nin başındaki isim ise defalarca İspanya Milli Takımının formasını giyen Mateo Garralda.İspanya Asobal Ligi takımlarından Rodrigo ve Esteban Salinas kardeşler ile Avrupa’nın önemli liglerinde oynayan Erwin, Harald ve Emil Feuchtmann kardeşler Şili’nin en önemli kozları arasında yer alıyor.

 Dünya Şampiyonası’nın açılış maçında Mısır’a mağlup olan Şili üst tura kalma yönünde dezavantajlı duruma düştü.

G GRUBU SIRALAMA TAHMİNİM

1) İsveç 2) Kuzey Makedonya 3) Mısır 4 ) Şili

 

Haber

H GRUBU

Belarus,Slovenya,Rusya ve Güney Kore’nin yer aldığı H Grubu güç dengesinin en yakın olduğu gruplardan biri olarak gözüküyor.

RUSYA HENTBOL FEDERASYONU TAKIMI

 Uluslararası Doping Ajansı WADA ‘nın “Devlet Destekli Doping” gerekçesine dayandırarak Rus sporculara verdiği ceza sebebiyle Rusya ,Dünya Şampiyonası’nda ülke bayrağı ve formasını kullanamayacak.Rusya bu nedenle turnuvada “Rusya Hentbol Federasyonu Federasyonu ” adı ile boy gösterecek.

 Rusya Dünya Şampiyonası elemeleri play off eşleşmesinde  Milli Takımımızla oynaması gerekiyordu.Ancak Pandemi sebebiyle play off maçları iptal olunca IHF’nin verdiği Wild Card ile Rusya Dünya Şampiyonası bileti aldı.

 Rusya ,SSCB’nin dağılmasının ardından 14.defa Dünya Şampiyonası’nda yer alacak.Avrupa’nın güçlü hentbol ülkelerinden biri olan Rusya iştirak ettiği 13 turnuvada 2 defa kürsünün en üst basamağına (1993,1997) çıkmıştı. Rusya 1999 yılında yine Mısır’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda ise Gümüş madalya kazanmıştı.2000 Sydney Olimpiyatlarında da şampiyon olan Rusya 1996 Avrupa Şampiyonası’nda da kürsünün en üst basamağına çıktı.Rusya 1993’den beri 28 yılda katıldığı 3 büyük turnuva da 8 madalya ( 4 Altın, 3 Gümüş ve 1 Bronz) elde etti.

 Ülkesinde “Yüzyılın Hentbolcusu ” seçilen şu anda da Milli Takımda yöneticilik yapan  Andrey Lavrov 320 defa en çok Milli olan isim.1110 gol atan Eduard Koksharov da Rusya tarihinin en golcü hentbolcusu.

 64 yaşındaki tecrübeli coach Velimir Petkoviç’in çalıştırdığı Rusya’nın kadrosunda yer alan oyuncuların çoğunluğu  yerel ligde forma giyiyor.Dmitrii Zhitnikov Rusya Milli Takımının ülke dışında (Macaristan Szeged) oynayan en önemli oyuncuları .Rusya’nın da kilit oyuncusu olan Zhitnikov bugüne kadar milli maçlarda 342 gol kaydetti..Vardar ile Şampiyon Ligi de şampiyonluğu yaşayan sezon başında ise Telekom Veszpreme  transfer olan Daniil Shishkaryov da Rusya Mili Takımının önemli silahları  arasında bulunuyor..

 Igor Soroka,Viktor Kireyev ve Dmitrii Kiselev de Rusya’nın kadrosunda bulunan önemli isimler.

Haber

SLOVENYA

  Yugoslavya’nın 1991 yılında dağılmasının köklü spor kültürünü ve ekolünü sürdüren ülkelerden biri de Slovenya 9.defa Dünya Şampiyonası’nda boy gösterecek. Bu turnuva da 2013 yılında yarı finalde kaçırdığı bronz madalyayı 2017’de boynuna takmayı başardı. Slovenya daha önce katıldığı 8 Dünya Şampiyonası’nda oynadığı 61 maçta 30 galibiyet alırken % 50 ye yakın bir başarı elde etti. Slovenya ayrıca 2004 yılında kendi ülkesinde organize ettiği Avrupa Şampiyonası’nda finale kadar gelme başarısını elde ederken Almanya’ya 30-25 mağlup olarak gümüş madalya ile yetinmek zorunda kalmıştı.

  225 defa Milli Formayı giyen Uros Zorman bu en çok Milli maça Slovenyalı hentbolcu. Luka Zvizej ise 702 golle Milli Takımın en skorer oyuncuları listesinde ilk sırada yer alıyor..

  Sırp kökenli İsveçli Teknik Adam Ljubomir Vranjes 2019 yılından beri Slovenya’yı çalıştırıyor. Vranjes oyunculuk kariyerinde İsveç Milli Takımı ile önemli başarılara imza atarken 2014 yılında ise Flensburg Handewitt’i Şampiyonlar Ligi  Şampiyonu yaptı. Vranjes aynı yıl Dünyada Yılın Teknik Direktörü seçildi.

  2022 Avrupa Şampiyonası elemelerinde aynı grupta olduğumuz Slovenya geçen hafta  deplasmanda mağlup ettiği Hollanda ile kendi evinde berabere kalarak sürprize imza atmıştı. 

 Barcelona ‘da forma giyen Jure Dolenec, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Kiel’in kadrosunda yer alan Miha Zarabec, Telekom Veszprem’den Blaz Blagotinsek ve Gasper Marguç ile EHF 2020’nin All Star takımına seçilen Blaz Janc Slovenya’nın en önemli oyuncuları .

 

BELARUS

 Belarus 5.defa Dünya Şampiyonası’nda boy gösterecek. Doğu Avrupa ülkesinin bu turvuada elde ettiği en iyi derece 1995’de elde ettiği 9.culuk. Belarus daha önce iştirak ettiği 4 Dünya Şampiyonası’nda oynadığı 28 maçın 11’inde sahadan galibiyet ile ayrıldı.

 SSCB formasıyla Olimpiyat ( 1988) ve Dünya ( 1982) şampiyonluğu yaşayan Yuri Shevtsov yaptığı açıklamada, ” Çok zor bir gruptayız. Her takımın % 50 şansı olduğuna inanıyorum.”dedi.2018 yılından beri Kielce forması giyen 24 yaşındaki Uladzislau Kulesh Belarus’un en önemli oyuncularından biri Mikita Vailupau, Artsem Karalek ve kaleci Ivan Matskevich de Belarus Milli Takımının önemli yıldızları arasında bulunuyor

 Barys Pukhouski 174 maçla en çok Milli olan oyuncu. Aynı isim aynı zamanda 758 golle ülkesinin en skorer hentbolcusu.Dünya Şampiyonası’nda forma giyecek olan 33 yaşındaki Pukhouski rekorlarını daha da ileriye taşıyacak.

 

GÜNEY KORE

 Asya’nın en önemli hentbol ekollerinden biri olan Güney Kore de 12.defa Dünya Şampiyonasına katılıyor.Güney Kore 1997 Dünya Şampiyonası’nda 8.olarak bu turnuvadaki en iyi derecesini elde etti. 9 Defa Asya Şampiyonu olan Güney Kore Olimpiyat Oyunlarında da çok büyük bir başarıya imza attı.Kendi evinde düzenlenen 1988 Seul Olimpiyatlarında final oynayan Asya ülkesi SSCB’ye yenilerek Gümüş Madalya kazanmıştı.Hatırlanacağı gibi Güney Kore’nin Kadın Hentbol Milli Takımı da aynı turnuvada şampiyon olmuştu..

 Güney Kore Milli Takımının en çok formasını giyen isim ( 260 defa) Yoon Kyung Shin.Ülke hentbolünün efsane oyuncusu 12 sezon oynadığı Almanya Bundesliga 2905 gol atarak önemli bir başarıya imza attı.

 Güney Kore’yi Il Koo Kang çalıştırıyor.Genç oyunculardan oluşan bir kadroya sahip olan Güney Kore’de en çok dikkat çeken isim ise 20 yaşındaki Kim Jin Young. Young son Asya Şampiyonası’nda 33 golle gol kralı oldu.

 

H GRUBU SIRALAMA TAHMİNİM

1) Slovenya 2) Rusya Hentbol Federasyonu Takımı 3) Belarus 4)  Güney Kore

Bakmadan Geçme