Dünya Şampiyonasında C ve D Grubuna bakış

Ali Erbil Altanlar takımların çekildiği Dünya Şampiyonasını katılabilecek olan ekipleri ve grupları tanıtmaya devam ediyor.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonasında grupların tanıtımına devam ediyoruz. Sırada C ve D  Grupları  var.

Haber

C GRUBU

Dünya Şampiyonası’nın büyük favorisi Hırvatistan grubun açılış maçında 15 Ocak Cuma günü Japonya ile karşılaşacak. C grubunda aynı gün Katar ve Angola galibiyet için sahaya çıkacak.

HIRVATİSTAN

Sadece C Grubunun değil Dünya Şampiyonasının favorileri arasında gösterilen Hırvatistan 1991’de bağımsızlığını kazanmasının ardından son derece önemli başarılara imza attı. Son derece sağlam bir spor alt yapısı Hırvatistan’da Hentbol Federasyonun kuruluşu 1941’e dayanıyor. Yugoslavya devleti kurulmadan önce Bağımsız Hırvatistan Devleti ( NDH) Milli Takımı adı altında kurulan takım tarihindeki ilk maçı Macaristan ile oynadı. Şu andaki adı Ferenc Puskas olan NEP stadyumunda 30.000 kişi önünde karşılaşmayı Macaristan 9-0 kazandı.

Yugoslavya Devletinin kurulmasının ardından 1945’den 1991’e kadar bu forma altında mücadele eden Hırvat hentbolcular önemli başarılara imza attılar. Yugoslavya Milli Takımı bu dönemde Dünya Şampiyonları ve Olimpiyat oyunlarında madalyaları toplarken kadronun iskeletini Hırvat oyuncular oluşturuyordu.Bu kadronun başında yine bir Hırvat olan efsane teknik adam Ivan Snoj vardı.Snoj’lu Yugoslavya Milli Takımı 1972 Olimpiyatlarında şampiyon olurken 1970 ve 1974 yılında Dünya 3.oldu.

1991 yılında Bağımsız Hırvatistan devleti kurulunca ada başarılar artarak devam ettİ. Hırvatlar 30 yıllık tarihinde 2 Olimpiyat (1996,2004) ve 1 Dünya Şampiyonluğu kazanırken en sonuncusu 2020’de olmak üzere 3 defa (2008,2010 ve 2020) Avrupa 2.oldu.Hırvatistan bu dönemde  3 büyük turnuvada toplam 14 defa ( 3 Altın,6 Gümüş ve 5 Bronz) kürsüye çıkarak büyük bir başarıya imza attılar.

Temeli Yugoslavya dönemine ait olan yüksek 3-2-1 yüksek savunmanın mucidi olan ve her dönem bu savunmayı uygulayan Hırvatların başında tecrübeli teknik adam Lino Cervar bulunuyor. Cervar daha önce de 2002-2010 yılları arasında Hırvatistan’ı çalıştırmıştı. Hırvatistan Cervar döneminde başta 2004 Olimpiyat Şampiyonluğu olmak üzere önemli başarılara imza attı. Lino Cervar aynı zamanda 2003-2008 yılları arasında Hırvatistan milletvekili olarak Parlamentoda yer alan bir siyasetçi.

Son Avrupa Şampiyonası’nda final  oynayarak Mısır biletini alan Hırvatistan 14.defa bu turnuvada boy gösterecek. Hırvatistan Dünya Şampiyonaları’nda bugüne kadar oynadığı 111 maçın 82’i tanesini kazandı.

Oyuncuların büyük bir bölümü ülke dışında forma giyen Hırvatistan’ın en önemli yıldız Domagoj Duvnjak. Şampiyonlar Ligi’nin son şampiyonu Kiel’in en önemli oyuncularından biri olan Duvnjak 2020 Avrupa Şampiyonası’nda MVP seçilmişti.32 yaşındaki Dunjak’ın yanı sıra Luka Cindriç, Zeljko Musa, Marko Mamiç, Marino Mamiç ve Igor Karaciç Hırvatistan’ın en önemli oyuncuları.

246 defa Milli olan Igor Vori ülkesinin formasını en çok giyen isim olurken rakip ağlara 719 gol bırakan Mirza Dzomba  bu alanda ilk sırada yer alıyor.

Haber

JAPONYA

Pandemi nedeniyle 1 sene erteleme ile bu yaz yapılacak olan Olimpiyat Oyunları’nın ev sahipliğini yapacak olan Japonya da 15 defa Dünya Şampiyonası’na katılıyor.Olimpiyatlar öncesi en önemli provasını Mısır’da yapacak olan Japonya’nın Dünya Şampiyonası’nda ki en önemli başarısı 10.sıra.

Asıl başarılarını kıta turnuvalarında elde eden  Japonya’nın 1977 ve 1979 Asya Şampiyonluğu bulunuyor. Japonya 2020’de de Asya 3.olarak Dünya şampiyonasına katılmaya hak kazandılar

Japonya’yı 2017 yılından beri İzlandalı teknik adam Dagur Sigurdsson çalıştırıyor. Sigurdsson hatırlanacağı gibi Almanya ile önemli başarılara imza atmış ,bu ülke 2016 da Avrupa Şampiyonluğu yaşarken aynı yıl  Rio Olimpiyatlarında Bronz madalya kazanmıştı.

Japonya’nın en önemli oyuncuları Fransa kökenli olan ve bu ülkede kariyerlerini sürdüren Remi Anri Doi ve Adam Yuki Bag. Japonya kadrosunda yer alan oyuncuların bir çoğu yerel ligde forma giyiyorlar.

KATAR

Asya kıtasının en önemli hentbol ülkelerinden biri olan Katar’ın Dünya Şampiyonları tarihinde de ayrı bir yeri bulunuyor.2015 yılında kendi ülkesinde yapılan turnuvada finale kalmayı başaran Katar Fransa’ya 25-22 yenilerek Gümüş madalya kazanmıştı. Avrupa ülkeleri dışında ilk defa bir ülke kürsüye çıkmayı başardı. Şu ana kadar Katar dışında başka Avrupa kıtası dışından bir ülke bu başarıyı yakalayamadı.

Ancak  kadronun iskeletini oluşturan isimlerin önemli bir bölümünün devşirme olması hatta sadece kökeni Katar olan 4 oyuncu bulunması tartışmaları beraberinde getirdi.Katar’ın o turnuvada formasını giyen Danijel Sariç’in daha önce de Sırbistan Karadağ  (Tek ülke olduğu dönem) ve Bosna Hersek Milli Takımında da oynaması tartışmayı alevlendiren unsurlardan bir oldu.

Katar’ın 2015 Dünya Şampiyonasına ücreti karşılığında destek olması  yurt dışından taraftar getirmesi de o turnuvanın detayları arasında yer aldı.

Olimpiyat oyunlarına 1 defa katılan Katar 2016 Rio’da 8 sırada yer aldı.Asıl başarılarını kendi kıtasında  Katar  son 4 Asya Şampiyonası’nda kürsünün ilk basamağında yer aldı.

Barcelona ve İspanyol Milli takımlarını uzun yıllar çalıştıran Valero Rivera Lopez 2013 yılından beri Katar’ın başında .Katar Milli Takımını oluşturan oyuncuların tamamına yakını Katar Ligi Duhail ve El Wakrah kulüpleri ağırlıklı olmak üzere forma giyiyor.

 

HaberANGOLA

Dünya Erkekler Şampiyonası’nda Afrika Kıtasını temsil edecek olan ülkelerden biri de Angola.5.defa bu organizasyonda yer alacak olan Angola’nın 20.sıradan yukarı çıkmayı başaramadı.2016 ve 2018 Afrika Şampiyonaları’nda elde ettikleri 3.lük tarihlerinde ki en büyük başarı olarak kayıtlara geçti.Angola kıta turnuvasında 4.olarak Dünya Şampiyonası bileti aldı.

Angola Milli Takımını Felipe Cruz çalıştırıyor.Kadronun tamamı Angola Ligi’nde oynarken iskeleti Primeiro de Agosto takımı oyuncuları teşkil ediyor.

 

C GRUBU SIRALAMA TAHMİNİM

1) Hırvatistan 2) Katar 3) Japonya 4) Angola

 

D GRUBU

Son Dünya Şampiyonu Danimarka’nın yer aldığı bu grupta da maçlar 15 Ocak Cuma günü oynanacak 2 karşılaşmaya başlayacak.Güney Amerika temsilcisi Arjantin ,Kongo  Cumhuriyeti ile karşılaşacak. Danimarka da Bahreyn maçı ile turnuvayı açacak.

Haber

DANİMARKA

Hentbol denilince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Danimarka için “HentbolUn Beşiği ” ifadesini rahatlıkla kullanabiliriz. Son Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu olan Danimarka’nın ayrıca 2008 ve 2012 de kazandığı Avrupa Şampiyonluğu bulunuyor. Danimarka 3 büyük turnuvada tam 12 defa kürsüye çıktı ( 4 Altın,4 Gümüş ve 3 Bronz) Madalya dağılımındaki denge bir madalyanın lehine değişme olasılığı çok yüksek .Ancak o madalyanın rengini bu büyük olasılık gerçekleştiği takdirde Dünya Şampiyonası bitiminde netleşecek.

24 defa Dünya Şampiyonası’na katılacak olan Danimarka sadece 3 defa (1990,1997 ve 2001) bu turnuvayı kaçırdı. Bu büyük organizasyonda oynadığı 155 maça çıkan Danimarka 99 defa sahadan galibiyete ayrıldı. İskandinav ülkesi ayrıca bu turnuva da oynadığı son 10 maçı da kazandı.

338 defa Danimarka Milli Takımının formasını giyen Lars Christiansen bu maçlarda 1503 gol kaydetti.20 yıl aralıksız Milli Takım kadrosunda yer alan Danimarka’nın efsane ismi her iki kategoride de  ilk sırada yer alıyor

148 defa Danimarka Milli Takımı’nda oynayan arka arkaya 2 sezon Almanya’da Rhein Neckar Löwen’i  şampiyon yapan Nikolaj Jacobsen 2017 yılından beri Milli Takımın başındaki isim.Kiel ile Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu yaşayan Niklas Landin Jacobsen Danimarka Milli Takımının kalecisi ve aynı zamanda kaptanı. Yine Kiel’de oynayan kardeşi Magnus Landin Jacobsen,Barcelona’da oynayan takının diğer kalecisi Kevim Moller,Flensburg Handewitt de forma giyen Mads Mensah Larsen ve ülkesinde Aalborg’un başarısı ter döken Henrik Moollgaard  ve PSG’ddn Henrik Toft Hansen Danimarka’nın kadrosunu oluşturan önemli yıldızlar.

Unuttuk mu ? Tabiki hayır. Danimarka ve Paris St Germain deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan  Mikkel Hansen’den (Henrik Toft ile akraba değil) bahsediyorum.Kadrosuna katıldığı 2012 yılından beri  PSG’nin bütün başarılarında başa aktörlerden biri olan Hansen dünyanın en pahalı kontratlı hentbolcuların başında geliyor. Çıktığı 210 Mill Maçta maçta  1036 gol atan 33 yaşındaki takım arkadaşları ile birlikte Danimarka’nın ünvanını koruması için mücadele edecek.

Haber

ARJANTİN

Güney Amerika’nın önemli hentbol ülkelerinden biri olan Arjantin 13.defa Dünya Şampiyonası’nda yer alacak. Daha önce katıldığı 12 turnuvada Arjantin’in elde ettiği en önemli başarılar 2011 ve 2015’de yakaladığı 12 .sıra.2 defa da ( 2012 ve 2016) Olimpiyat Oyunlarında yer alan Arjantin önemli derecelerini diğer Avrupa dışındaki ülkeler gibi kıta turnuvalarında elde etti. Pan American Oyunlarında 7 defa zirveye çıkan Arjantin 2020 Orta ve Güney Amerika Şampiyonluğunu kazandı.

Ezeli rakibi Brezilya’yı  geçerek Orta VE Güney Amerika Şampiyonu olan Arjantin bu başarısı ile Dünya Şampiyonası biletini aldı. Güney Amerika ülkesi daha önce katıldığı 12 Dünya Şampiyonası’nda oynadığı 77 maçta 21 galibiyet elde etti.

Aynı zamanda İspanya Asobal ligi takımlarından Ademar Leon’u çalıştıran Manola Cadenas Arjantin Milli Takımı’nın da teknik sorumlusu. Cadenas .2014 ‘de Danimarka’yı Avrupa 3. ,2016’da da Polonya’yı Avrupa 2.yapmıştı.Arjantin Milli Takımı oyuncularının önemli bir kısmı  İspanya Ligi başta olmak Avrupa’nın  çeşitli takımlarda forma giyiyor. Sebastian,Pablo ve Diego Simonet kardeşler, Mattias Vieyra , kaleci Matias Schulz’u sayabiliriz. Takımın en golcü isimlerinden biri olan Federico Gaston Fernandez de Arjantin Ligi’nde UNLU takımında oynuyor.

BAHREYN

2020 Asya Şampiyonası’nda 4.olarak Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elden Bahreyn daha önce 3 defa bu turnuvada yer aldı.Bahreyn bu 3 turnuvada oynadığı 21 maçta sadece 1 defa galibiyetle ayrılırken son Dünya Şampiyonası’nı 20.olarak tamamladı.

Bahreyn ‘de kendi kıtasında daha başarılı olan bir ülke.Küçük körfez ülkesi 4 defa Asya 2 olarak gümüş madalya kazandı.Bahreyn aynı zamanda güçlü rakiplerinin önünde 2021 Tokyo Olimpiyatları vizesi almayı başarmıştı.İzlanda Milli Takımının eski  antrenörü Aron Kristiansson 2018 yılından beri Bahrey’nin başında yer alıyor.Bahreyn Milli Takımının oyuncularının tamamı kendi ülkelerinin liginde oynuyor.

Haber

DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ

Erkekler Dünya Hentbol Şampiyonası’nın kapalı kutularından biri de Demokratik Kongo Cumhuriyeti. İlk defa bu büyük organizasyonda yer alacak olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti ‘nin en büyük başarısı 1992 ve 2010’da elde ettiği Afrika 4.lüğü.

Afrika ülkesinin başındaki isim ise Francis Tuzolana.Sabırsızlıkla bu turnuvayı beklediklerini ifade eden Tuzolana www.ihf.com‘a yaptığı açıklamada  çok güzel bir deneyimin kendilerini beklediğini dile getirdi .

Takım kaptanı Aurelien Tchitombi ‘de yine www.ihf.com‘a turnuvaya ile ilgili görüşlerini ifade ederken “Ülkemizi ve ailemizi en iyiler arasında Dünya Şampiyonası’nda temsil etmekte gurur duyuyoruz.” dedi.

D GRUBU SIRALAMA TAHMİNİM

1) Danimarka 2) Arjantin 3) Bahreyn 4) Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Bakmadan Geçme