EHF EURO 2016’da final zamanı

12. Erkekler Avrupa Şampiyonası bugün Polonya’da oynanacak olan final maçı ile sona eriyor. Hentbolhaber.Net ekibinden Ali Erbil Altanlar, Şampiyonayı en başından beri sizlere detayları ile verirken final maçınında genel bir değerlendirmesini yaptı.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda finalin adı İspanya-Almanya olurken, Norveç ile Hırvatistan’da 3.’lük için mücadele edecek.

İlk olarak Norveç ve Hırvatistan arasındaki müsabakaya değinecek olursak:

Trajik bir yarı final maçının ardından uzatmalar sonucunda final şansını kaybeden Norveç,  Erkekler   Hentbolun de en başarılı olduğu turnuvayı bronz madalya ile kapamak istiyor. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı 7 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 yenilgi alan Norveç  attığı 211 gole karşılık 201 gol yedi. Norveç’in Avrupa Şampiyonası’ndaki en golcü oyuncu ise 42 gol ile Kristian Bjornsen  oldu. Bayan hentbolun da yıllardır hakimiyet kuran Norveç , erkekler de bu turnuva ile birlikte çıkışa geçmeyi  hedefliyor.

Büyük organizasyonlarda Norveç’ göre çok daha tecrübeli bir takım Hırvatistan ise üst üste yedinci defa Avrupa  Şampiyonası’nda son 4 ülke arasına kalmayı başardı. Son 6 turnuvada (2 gümüş,1 bronz ve 3 defa 4 oldu) yarı finale kalan Hırvatistan’ın alın madalya umutları 2018’ e kaldı. Hırvatistan Milli Takımı’nın başka bir özelliği ise 2012 ve 2014 Avrupa Şampiyonalarının ardından üst üste üçünde defa bronz madalya maçına çıkıyor olması.2012’de İspanya’yı 31-27 mağlup ederek bronz madalya kazanan Hırvatlar 2014’de ise aynı ülkeye 29-28 mağlup olunca dördüncülük ile yetindi. Hırvatistan Polonya’da oynadığı 7 maçta 4 galibiyet alırken 3 defa sahadan mağlubiyet ile ayrıldı. Hırvatlar bu maçlarda 219 gol atarken kalesinde 195 gol gördü. Bu turnuvada Hırvatistan’ın en golcü ismi 39 golle Manuel Strlek oldu. 

Haber

Foto Norbert Barczyk / Pressfocus

Yolları ilginç bir şekilde kesişen Norveç ve Hırvatistan’ın ilk maçlarını 1999 yılında oynadılar. Bu ilk maça 23-23 berabere sonuçlanırken genel toplamda iki ülke 10 defa karşılaştılar. Bu maçlar da Hırvatistan’ın 5-3 üstünlüğü bulunuyor.2 karşılaşma berabere sonuçlanırken Hırvatistan’ın rakibine  karşı gollerde 269-254 üstünlüğü bulunuyor. İki ülkenin Avrupa Şampiyonalarında oynadığı 6 maçta ise Hırvatistan 4 galibiyet alırken 1 karşılaşma berabere sonuçlandı. Norveç  Hırvatistan’a karşı Avrupa Şampiyonaları’nda ki ilk galibiyetini Polonya’da aldı. Yukarıda da belirtiğimiz gibi B grubunun açılış maçında Norveç Hırvatistan’ı 34-31 mağlup etti. İki takımın Avrupa Şampiyonalarında oynadığı 6 maçta toplam golde Hırvatların 164-151 üstünlüğü bulunuyor.

Final şansını uzatmalarda son anda kaybeden Norveç’in göze hoş gelen ve sempati kazandıran performans sergilediği turnuvayı, bronz madalya ile kapatacağını tahmin ediyoruz.

Haber

Foto Norbert Barczyk / Pressfocus 2016.01.27

Ve gelelim finale: İspanya – Almanya

12.Avrupa Hentbol Şampiyonası’nda perde Almanya-İspanya finali ile kapanacak. Hentbolun  çok sevildiği adeta bir kültür olduğu bu iki ülke aynı zamanda Avrupa’nın en iyi 2 hentbol ligine sahipler. Yolları eleme gruplarından beri  bir şekilde kesişen İspanya ve Almanya sonuçta final maçında buluştular.

Yarı finalde Norveç’i uzatmalara giden maçın son anlarında bulduğu golle devirerek final bileti Almanya 2004 yılında Hentbol de Avrupa’nın en büyüğü olmayı başarmıştı. Altın madalyaları ikilemek isteyen  Almanya, Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı 7 maçta 6 galibiyet elde ederken tek mağlubiyetini de grup aşamasında final maçındaki rakibi İspanya karşısında aldı. Almanya bu turnuvada 199 gol atarken kalesinde 183 gol gördü.43 golle Tobias Reichman ise Almanya’nın  en  golcü oyuncusu olurken  gol krallığında İspanya Folch’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

Haber

29. Januar 2016 – EHF EURO 2016

Avrupa Şampiyonların da şu ana kadar 3 defa final oynamasına rağmen bir türlü altın madalya ya uzanamayan İspanya bu defa final şansızlığını kırmak istiyor .Polonya’da oynadığı 7 maçta 5 galibiyet, 1 beraberlik alan İspanya sadece Danimarka’ya yenildi. Bu maçlarda 192 gol atan İspanya 183 gol yedi. İspanya’nın en golcü oyuncusu ise gol krallığında 47 golle ilk sırada yer alan Valero  Rivera Folch

 İspanya 1996,1998 ve 2006 Avrupa Şampiyonların da final oynasa da sırasıyla Rusya, İsveç  ve  Fransa karşısında başarılı olamadı. Almanya ise 2004’de Slovenya’yı 30-25 yenerek şampiyon olurken 2002’de İsveç’ e 33-31 yenilerek gümüş madalya da kaldı.

 Avrupa Hentbol Şampiyonaları tarihinde final maçlarında bugüne kadar en çok gol atan isim 11 golle Nikola Karabatiç ( 2006 final maçında İspanya’ya) olurken bu Avrupa Şampiyonası’nın en golcü iki ismi Folch ve Reichman kapışmasından çıkan sonucu hep birlikte göreceğiz.

Almanya ve İspanya ilk defa 1992 yılında Olimpiyat oyunlarında karşılaşırken bu maçı 19-18 kazanan İspanyollar genel toplamda ki 21 maçta rakibine 15-4 gibi ezici bir üstünlük sağladı.2 karşılaşma berabere biterken  Almanya’nın  503 golüne İspanya 563 golle cevap verdi. Her iki ülke         Avrupa Şampiyonaları tarihinde de 7 maç oynarken İspanya 5 defa galip gelen taraf oldu.1 karşılaşma berabere sonuçlanırken Almanya sadece 2002 Avrupa Şampiyonası’nda İspanya’yı 19-18 mağlup edebildi. Bu maçlarda İspanya’nın 192 golüne karşılık Almanya 168 gol bulabildi. İki son olarak daha önceden de belirttiğimiz gibi Polonya’da karşılaştı ve İspanya 32-29 ile kazanan taraf oldu.

Almanya ile daha önce oynadığı maçlarda rakibine karşı istatiksel olarak üstünlüğü bulunan ve üç defa final sendromunu aşacağına inandığımız İspanya’nın şampiyonluğa ulaşacak taraf olduğunu düşünüyoruz.

Bu önemli karşılaşma Sports TV ekranlarından Saat:18.30 Canlı olarak yayınlanacaktır.

Haber

Krakau (Polen), 29. Januar 2016. Im Halbfinale der Handball-Europameisterschaft trifft Norwegen (rot) auf Deutschland (weiß).




Bakmadan Geçme