EHF EURO 2020’de yaşananlar

Çeşitli gazete ve televizyon kanallarında görev yapan Ali Erbil Altanlar, EHF Euro 2020 Kadınlar Avrupa Hentbol Şampiyonası ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Haber

 

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Gerçekten bir acayip yıl olan 2020’nin son anlarına yaklaştığımız şu günlerde ortak tutkumuz olan Hentbol de 14. Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nı geride bıraktık. Turnuva öncesi çoğunluğun ortak favorisi Norveç idi. Hatta Hentbol ailesinden konuştuğum bir çok insanın tahmin ettiği gibi Norveç-Fransa finalini izleme  şansını yakaladık. İzleme şansını yakaladık derken tabi ki ülkemizde hiç Televizyon kanalı bu organizasyonu yayınlamadı. Spor servislerini yönetenlerin çoğunun haberinin bile olduğunu sanmıyorum. Neyse bu saatlerce üzerinde konuşulacak ayrı bir durum.

İnternet üzerinden maçları canlı olarak EHF TV sayesinde 47 karşılaşmayı da izleme fırsatı buldum.

 

 

NORVEÇ VE ÖTESİ

Norveç 14. Avrupa Şampiyonası’nda 8 defa şampiyon olurken Kadınlar Hentbolun da bir anlamda patron olduğunu yeniden gösterdi. Bu turnuvada 11 final oynayan İskandinav ülkesi 1994’de de Bronz Madalyanın sahibi olmuştu. Yani 14 Avrupa Şampiyonası’nda Norveç sadece 2  turnuva da kürsü dışında kalarak kırılması çok zor bir rekora da imza atmasını bildi. Kuzey ülkesi ayrıca 2016  yılında İsveç de kazandığı  Avrupa Şampiyonluğundan  sonra çeşitli nedenlerle büyük turnuvalar da bir türlü altın madalya kazanamıyordu. İzlandalı usta teknik adam Thorir Hergeirsson’un öğrencileri bu defa başka bir komşusu Danimarka da bu şansızlığa son verdiler. 

Haber

Uros Hocevar / kolektiffimages

Bilindiği gibi normal de Avrupa Şampiyonası’nı Danimarka komşusu Norveç ile birlikte organize edecekti. Ancak bütün dünyayı sarsan Covid-19 salgınını gerekçe gösteren Norveç ev sahipliği yapamayacağını belirtince organizasyonun yükünü Danimarka sırtlandı. Tekrar Norveç’e dönersek yıldız oyuncuları Nora Mork bilindiği gibi Romanya kulübü CSM Bükreş de forma giyerken geçirdiği ağır sakatlık sebebiyle uzun bir süre sahalardan uzak kalmıştı. Sezon başında ülkesinin  Vipers Kristiansand kulübüne transfer olan Mork’un sahalara dönüşü de kariyerine yakışır bir şekilde oldu. 29 yaşındaki sağ oyun kurucu 52 golle turnuvanın en skorer ismi olurken kullandığı 35  tane 7 metre atışının 29 tanesi gole çevirdi. Nora Mork her ne kadar gol yükünü sırtlansa da takımın beyni şüphesiz Stine Bredal Oftedal oldu. Geçen yıl Dünyanın En İyi Kadın Hentbolcusu seçilen 29 yaşındaki orta oyun kurucu takımını deyim yerindeyse  Maestro  Şefi gibi yönetti. Her hattıyla mükemmel bir organizasyon olarak göze çarpan Norveç neredeyse hiç bir maçta krize girmeden turnuvayı tamamladı. İskandinav ülkesi oynadığı 8 maçı da kazanırken attığı 254 gole (31.75 ortalama) kalesinde 180 gol (22.5 ortalama) gördü.

2009 yılından beri Norveç’in başında olan Thorir Hergeirsson bu başarıyla birlikte  4. Avrupa Şampiyonluğu kazanmış oldu.

Norveç’in başarısında şüphesiz 40 yaşında ki büyük tecrübe Katrine Lunde’nin katkısı da göz ardı edilemez. Kaleciler için açacağım paragraf da kendisinden daha detaylı olarak bahsedeceğim.

Haber

Anze Malovrh / kolektiffimages

SON ŞAMPİYON BU DEFA YAPAMADI

Danimarka’ya son şampiyon etiketi ile gelen Fransa’da işler final maçına kadar gayet iyi geçti. Estelle Nze Minko liderliğinde finale kadar oynadığı Fransa  7 maçta 6 galibiyet alarak sadece Rusya ile berabere kaldı. Özellikle Hırvatistan ile oynanan yarı final karşılaşmanın ilk yarısında muhteşem bir savunma yaptı. Böylesine üst düzey bir maçta rakibine ilk yarıda 12 dakikadan fazla gol izni vermezken Hırvatistan ilk 30 dakika da sadece 5 gol bulabildi. Turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen Estelle Nze Minko  dışında takımın 2 kalecisi Amandine Leynaud, Cleopatre Darleux, Kalidiatrou Niakate,Alexandre Lacrabere Fransa’yı performanslarıyla Fransa’yı finale taşıyan isimler oldular. 

 HIRVATİSTAN PERİ MASALI YAZDI

Takım sporlarının hepsinde neredeyse her büyük turnuva da bir ülke veya kulüp takımı hiç beklenmedik sürpriz bir başarı elde eder. Bu spor dünyasında artık yazılı olmayan kurallar arasına eklendi. “Peri Masalı” olarak nitelendirilen bu başarıya bu defa Hırvatistan imza attı. Çok önemli bir spor ülkesi olmasına rağmen Kadınlar Hentbol de bugüne kadar büyük turnuvalardaki en büyük başarısı 1994 Avrupa Şampiyonası’nda 5.sıra olan Hırvatlar turnuva öncesi kura çekimine de 4 .torbadan girmişti. Yani kimsenin şans verdiği bir ülke değildi. Ancak ilk maçın başlamasının  ardından herkes yanıldığını görüyordu. Nenad Sostoriç’in yönetimindeki Hırvatlar kalecisinden pivotuna kadar maçların çoğunda neredeyse kusursuza yakın oynadı. Turnuvanın en iyi kalecilerinden Tea Pijeviç’in yanı sıra Dora Krsnik, Camilla Mijiceviç, Katarina Jeziç, Valentina Blazeviç, Larissa Klaus ve Turnuvanın En İyi Pivotu seçilen Ana Debeliç Hırvatistan’ı bu büyük başarıya taşıdılar. Fransa ile oynadıkları yarı final maçını saymazsak oynadıkları karşılaşmalarda özellikle skorda geriye düştüklerinde  önemli geri dönüşlere imza attılar. Saha dışında sosyal medya paylaşımlarından da takip ettiğim kadarıyla oldukça neşeli ve eğlenceli bir takım olan Hırvatistan kafilesi turnuvaya renk kattı. Bronz madalya kazanan Hırvatistan gelecek turnuvalarda da başarılı olacakların sinyallerini verdi.

 

Haber

Uros Hocevar / kolektiffimages

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATANLAR

Son Olimpiyat Şampiyonu Rusya, Son Dünya Şampiyonu Hollanda ve Son Dünya Şampiyonası finalisti İspanya bu turnuvanın hayal kırıklığı listesinde ilk sıraları aldılar.

2016 Rio Olimpiyatları Şampiyonu Rusya için aslında işler Danimarka ile oynanan 2.tur grup maçına kadar fena gitmedi. Bir çok ters gelen bir oyun yapısı olan Rusya’da Danimarka maçında deyim yerinde ise teker patladı. Bu karşılaşmada bir türlü maça giremeyen Rusya maçı 30-23 kaybedince hem yarı final şansını yitirdi hem de bu karşılaşmadan sonra Rusya Federasyonu Hollanda ile oynanacak 5-6.maçını beklemeden İspanyol teknik adam Jose Martin Cedres’in işine son verdi. Hollanda maçına yardımcı antrenör Alexey Alekseev ile çıkan Rusya turnuvayı 5.olarak tamamladı..

Bana göre bu turnuvanın en büyük hayal kırıklığı yaratan takımı Hollanda. Geçen yıl Japonya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda dramatik bir finalin ardından İspanya’yı yenerek tarihinde ki en önemli başarıya imza atan Hollanda düşe kalka oynadığı Avrupa Şampiyonası’nda ise 6 basamakla yetinmek zorunda kaldı.

Hollanda ise özellikle yıldız oyuncusu  Estavana Polmanı yokluğunu fazlasıyla hissetti.

 Son Dünya Şampiyonasının finalisti İspanya ise kabus gibi geçirdiği turnuvadan 9.olarak ülkesine döndü.

Haber

Jure Erzen / kolektiffimages

KALECİLER

 14. Kadınlar Avrupa Hentbol Şampiyonası aynı zamanda kalecilerin ön plana çıktığı bir turnuva oldu dersek herhalde doğru bir tespit yapmış oluruz. Oynanan  47 maçın 12’sinde (%25.5) buna final karşılaşması da dahil kaleciler Maçın En İyi Oyuncusu seçildi. Aynı zamanda Turnuvanın da En İyi Kalecisi olan Sandra Toft 3 defa Maçın Oyuncusu seçildi. Danimarka kaptanı Toft dışında Katrine Lunde (Norveç), Silje Solberg (Norveç), Tea Pijeviç (Hırvatistan), Navarro Martinez(İspanya), Lubija Neneziç (Karadağ), Petra Kudlockova ve final maçının” En İyi Oyuncusu” olan Cleopatre Darleux önemli performanslara imza attılar.

Norveç de yaşanan sakatlıklar sebebiyle sonradan turnuvaya dahil olan Katrine Lunde ne kadar büyük bir profesyonel olduğunu gösterdi. 40 yaşında olan ve 300 den fazla Milli formayı giyen Lunde kariyerine bir şampiyonluk daha eklemesini bildi. İspanya’nın 41 yaşındaki kaleci Navorra Martinez de bu turnuvada boy göstererek unutulmazlar arasına girdi. Martinez ayrıca ilk turda 23-23 berabere kaldıkları maçın da En İyi Oyuncusu olmayı başardı.

SIRADA DÜNYA ŞAMPİYONASI VAR

Hentbol Dünyası’nda artık gözler yeni yılın ilk ayında Mısır’da başlayacak olan Erkekler Dünya Şampiyonası’na çevrildi. Bir gün bu büyük turnuvalarda Milli Takımımızı da görmek umuduyla. Hentboll Güzeldir.

Bakmadan Geçme