EHF Euro 2022 Avrupa Şampiyonası nasıl geçti?

Hentbolhaber.Net ekibinden Cemal Görkem Erim, 2022 yılı geride kalırken, Avrupa Hentbolunda yaşanılanları, organizasyonları sizler için derledi.

CEMAL GÖRKEM ERİM / HENTBOLHABER.NET – 2022 yılı geride kalırken 2023 yılına “Merhaba” dedik. 2022 yılında EHF Euro 2022 Erkekler Avrupa Şampiyonası organize edildi. Peki neler yaşandı? Neler oldu? 

Cemal Görkem Erim, Hentbolhaber.Net okuyucuları için kaleme aldı.

2 haftadan fazla süren, çekişme derecesi yüksek pek çok maça sahne olan 2022 Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda İsveç 5. kez Avrupa şampiyonluğuna uzandı.

İsveç İspanya’yı finalde, Niclas Ekberg’in son saniye penaltısında attığı golle 27-26 mağlup etti. Son 7 metre atışına sebep olan, Canellas’ın Lagergren’e yaptığı faul kısa bir süre için tartışılsa da pek fazla sansasyon yaratmadı. Bu sonuç İsveç’in 2009’dan itibaren İspanya karşısında kazandığı ilk maç olarak da kayıtlara geçti.

Bu final, kaybeden taraf İspanya için de ayrıca öneme sahipti tabii ki. 2012’den itibaren bütün turnuvalarda yarı final, 2016’dan itibaren ise finalde yer almış bulundu İspanya. Bu turnuvada aldıkları gümüş madalya ise toplamdaki 9 Avrupa Şampiyonası madalyalarının 5. gümüşü oldu.

Bronz madalya ise Fransa’yı 35-32 mağlup eden Danimarka’nın oldu. Bu sonuçla birlikte Danimarka ilk kez bir Avrupa Şampiyonası maçında Fransa’yı yenmiş oldu ve 2014’ten sonra, bu turnuvada ilk kez podyum görmüş oldular.

Turnuvanın en değerli oyuncusu İsveç’in yıldızı Jim Gottfridsson oldu. 2018’deki ödülle beraber ikinci kez bu onura erişen İsveçli yıldız, şampiyona boyunca 36 golün yanı sıra 54 de asistle takımına katkı sağladı. Ivano Balic ve Nikola Karabatic’in yanına bu ödülü iki kez kazanan isimler arasına adını yazdırdı. Ayrıca 2014’ten sonraki bütün Avrupa şampiyonalarında ödülü kazananın finalde kaybeden takımda olması laneti de kırılmış oldu.

Bütün bunların yanında parlayan yeni ve genç yıldızları da gördük elbette şampiyonada. Aron Palmarsson ve kaleci Pall Gustavsson gibi büyük tecrübelerin Covid-19 protokolleri gereği olmadığı turnuvada, İzlanda’nın yarı final şansı son haftaya kadar sürdü. Aslında bir önceki hafta Hırvatistan’ı mağlup etmiş olsalardı böyle bir sorunları olmayacaktı fakat son hafta Fransa’nın Danimarka’yı son 10 dakikada ufak çaptaki geri dönüşle yenmesi kendileri için büyük şanssızlık oldu. 5.’lik maçında Norveç’e uzatmalarda da kaybederek, önümüzdeki Ocak’taki Dünya Şampiyonası’na direkt bileti de kaçırmış oldular. Neyse ki elemelerde Avusturya’yı geçerek turnuva biletini aldılar da bu durum onlar adına büyük bir kelebek etkisi yaratmamış oldu.

Haber

 

Rakamlarlar EHF EURO 2022 Erkekler Avrupa Şampiyonası

114 Ülkede canlı yayın, EHF’nin sosyal medya kanallarında 20milyon etkileşim, 420milyon gösterim, 5150 Saat yayın zamanı, 100milyon Tiktok izlenmesi, 100bin Tiktok takipçisi oldu.

 

Bakmadan Geçme