EHF’nin yeni itiraz kuralı FINAL 4’te devreye giriyor

EHF, Kadınlar Şampiyonlar Ligi FİNAL4'te takımların kararlara itiraz edebilmesine yönelik yeni bir uygulama başlatacak.

Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF), kulüp müsabakaları tarihinde ilk kez, hentbolda adalet ve kapsayıcılığa hizmet edecek bir uygulama (coach’s challenge) başlatıyor.

Yeni kural, 3 ve 4 Haziran 2023 tarihlerinde Budapeşte’deki Kadınlar EHF Şampiyonlar Ligi dörtlü finalinde (EHF FINAL4) uygulanacak.

Bu yılın FINAL4 kulüpleri Györi Audi ETO KC, Vipers Kristiansand, FTC Rail-Cargo Hungaria ve Team Esbjerg – etkinlik öncesinde yeni kuralla bilgilendirildi ve antrenör kadrolarına seminer verildi.

Antrenör itirazı şeklinde nitelendirilebilecek yeni uygulama, bir takımın hakem kararlarına itiraz etmesine ve itiraz edilen pozisyonun tekrar izlenmesine olanak tanıyacak.

HER İTİRAZIN BİR BEDELİ VAR

Her takıma maç başına bir itiraz hakkı verilecek.

Takım yetkilisi (team official A), sadece kendi takımını ilgilendiren bir hakem kararına veya verilmediğine kanaat getirdiği bir karar için itiraz edebilecek. Söz konusu itiraz bir molaya mal olacak, ancak itiraz kabul edilirse takım molasını geri alacak. Bir takım, itirazı ancak üç mola hakkını da kullanmamışsa kullanabilecek.

İtiraz ivedilikle ve yalnızca video tekrarının kullanılabileceği durumlarla ilgili olarak kullanılabilecek. Örneğin; bir gole izin verilip verilmemesi, diskalifiyeler, hatalı oyuncu değişiklikleri, oyuncuların hakemleri yanıltmaya çalışıp çalışmadığı dahil sahadaki tartışmalar ve maçın son 30 saniyesinde maçın kaderini değiştirecek durumlar.

İtiraz edilen bir kararın iptal edilmesi veya itiraz yoluyla gözden geçirilebilir bir konunun sonucunu değiştirmek için, oyunun bu yönüyle ilgili ilk hükmün yanlış olduğuna dair “açık ve kesin görsel kanıt” olması gerekiyor.

Kaynak: eurohandball.com

Bakmadan Geçme