“En kaliteli olan Polonya’da oynandı”

EHF EURO 2016 Erkekler Avrupa Şampiyonası Polonya’da oynandı. A Milli Takımlar Teknik Direktörü Adnan Öztürk, Şampiyonayı ele aldı ve değerlendirmelerde bulundu.

“Son Dünya ve Avrupa şampiyonalarına göre en kaliteli olanı oynandı Polonya’ da.

Nedenine gelince, bildiğiniz gibi dünya hentbolu 2000’li yıllarda büyük bir değişim geçirdi. Hentbol hız ve güç sporu haline geldi. Antrenman sistemleri büyük bir değişime uğradı. Daha güçlü, daha hızlı ve daha yetenekli oyuncuların var olabileceği bir spor haline geldi.  Bu şampiyonada bu değişimi sağlayan takımların daha başarılı olmaları dikkat çeken en önemli noktaydı.

Son yılların en çekişmeli ve hentbol kalitesi yüksek Avrupa Şampiyonasının galibi Almanya oldu. Turnuvanın başından itibaren her maç oyun kalitesini yükselterek gelen Almanya, bütün hentbol severlerin taktirini kazanarak şampiyon oldu.

Hızını kuvveti, yeteneğini ve disiplini ile birleştiren Almanya turnuvanın haklı galibi oldu. Turnuvanın geneline baktığımızda jenerasyon değiştiren takımların daha başarılı olduğu bir gerçek. Almanya ve Norveç’in genç oyuncularının maçlarda aldığı sorumluluk ve bunda da başarılı olmaları, takımlar arasındaki en belirgin farktı. Turnuvada kuzey disiplini savunmaları kullanan takımların daha başarılı olmaları ise belirgin başka bir farktı.

Gelelim Almanya’ya; Kuzeyden gelen İzlandalı antrenörün oyun anlayışının takımla olan uyumu başarının altındaki temel neden diye düşünüyorum. Uyguladıkları ofansif 6:0 savunma başarıların temel anahtarıydı. Takım genelinin atış yüzdelerinin yüksekliği başarıların başka bir noktasıydı. Şampiyon olmalarında savunmayı destekleyen kaleci performansı ise gözden kaçmaması gereken önemli faktörlerden birisi idi. Ofansif 6:0 savunmanın en büyük zaafı olan çizgi atışlarında kalecinin gösterdiği performans, şampiyonluğun en önemli belirleyicisi idi diye düşünüyorum. İyi kaleci performansının savunma motivasyonunu arttırması gerçeği Almanya’nın en büyük kazançlarından idi.

Savunmada klasik İskandinav sistemini uygulayan takımda yardımlaşma ve kademe anlayışı üst düzeydeydi. Rakibin etkili hücumcularını kalelerinden uzak tutmak bununla birlikte maçta rakip hücumun zayıf olduğu bölgeye oyunu yönlendirip bu bölgelerdeki savunma başarıları ardından hızlı çıkış ardından pozisyon var ise kullanmaları yok ise set oyununa dönüp disiplinli hücum etmeleri başarılarının temel anahtarıydı. Hücumda etkili birebirler ve sonrasında yapılan çaprazlarla kullanılan başarı yüzdesi yüksek atışlar ise gözden kaçmaması gereken  başka belirgin özellikleri idi. Ayrıca her oyuncunun sorumluluk alması ve bunu başarı ile yerine getirmeleri en büyük kazançları idi. Diğer başka bir özelikleri ise kaybedilen her hücumdan sonra etkili geriye dönüş ve dönerken yaptıkları etkili alan savunması ile rakibin hızlı çıkışlarını ikinci bölgede bitirmeleri herkesin dikkat etmesi gereken en önemli özellikleri idi.

Kısacası finalde savunma ve hücumda kendi oyun anlayışını rakibe kabul ettiren Almanya’nın final performansı oldukça çekici ve etkiyiciydi.

Final maçında yüksek 2 dakika yüzdesi dezavantaj olması yerine avantaja dönüşte Almanya için. Rakibin hücumlarını ne kadar çok faulle kesebilirsen rakibi yıpratır ve hücumlarını etkisiz hale getirisiniz yada hakeme savunmada çok düdük çaldırabilen. Bunu da iyi uygulayan Almanya’nın finalde başka bir başarısı idi.

Kısacası tadı damağımızda kalan bir şampiyona izledik. Başta Sports tv ve hentbol haber olmak üzere herkese teşekkür ediyorum”




Bakmadan Geçme