En Kapsamlı Spor Araştırması

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı SESAM, 7 bölge ve 21 ilde yürüttüğü, tam olarak 13 bin 7 lisanslı aktif sporcuyla yaptığı anket çalışması ile 'Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırmasına' imza attı.

Anket sonuçları; lisanslı aktif sporcuların, yüzde 57,95’inin ortaöğretim, yüzde 24,92′sinin ilköğretim, yüzde 16,29′unun üniversite ve binde 8’inin ise lisans üstü öğretim mezunu olduğunu da ortaya çıktı.

SESAM’da çalışan spor uzmanı Muharrem Karanfilci, fizyoterapist BanuKabak, diş hekimi Osman Hamamcılar ve diyetisyen Ebru Aslanoğlu’nun,çeşitli spor branşlarında meydana gelen yaralanmaları tespit ederek,sakatlıkların önlenmesi ve tekrarının önüne geçmek için çözüm önerilerisunmak amacıyla başladıkları çalışma, 7 aylık anket süreci ile yaklaşık10 ayda tamamlandı.

Atıcılık, atletizm, tekvando, judo, okçuluk, cimnastik, karate,badminton, buz pateni, basketbol, boks, masa tenisi, halter, voleybol,hentbol, güreş, yüzme, kayak, tenis, bisiklet, su topu, yelken, kano,bowling, bocce, çim hokeyi, buz hokeyi, eskrim, kürek, modern pentatlonve triatlon olmak üzere 31 spor branşından, en azından ulusal çaptakiyarışmalara katılmış aktif sporculara yapılan anket sonucunda şuistatistiklere ulaşıldı:

Branşlara göre cinsiyet

Verilere göre lisanslı aktif sporcuların, yüzde61’i erkek, yüzde 39’u ise kadınlardan oluşuyor. Erkek sporcuların enfazla yer aldığı branş, yüzde 98,5 ile güreş oldu. Güreşi, yüzde 95,8ile sutopu, yüzde 86,8 ile bisiklet, yüzde 81,3 ile triatlon ve 79,6 ileboks takip etti. Kadın sporcuların en çok görüldüğü branşlar ise yüzde79,5’lik oranla cimnastik, yüzde 78,7’lik oranla buz pateni ve yüzde69,9’luk oranla voleybol oldu.

Hentbolde ise Erkek Sporcu oranı %69,8 , Kadın Sporcu oranı ise %30,2 olarak araştırmada yer aldı.

Haber

Bölgelere göre sporcu dağılımı

Ankete göre Türkiye’de en fazla sporcu bulunanbölge, yüzde 25,95 ile İç Anadolu. İç Anadolu Bölgesi’ni yüzde 23 ileMarmara takip ederken, Ege Bölgesi yüzde 16,19 ile üçüncü, AkdenizBölgesi de yüzde 12,66 ile dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin en azsporcu bulunan bölgeleri ise yüzde 11 ile Karadeniz, yüzde 6 ile DoğuAnadolu ve yüzde 5 ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi oldu.

NOT: Bazı branşların, erken yaşlarda yapıldığı dikkate alınmalıdır.

Haber

Öğrenim durumuna göre sporcu dağılımı

Anket sonuçları; lisanslı aktif sporcuların,yüzde 57,95’inin orta öğretim, yüzde 24,92’sinin ilköğretim, yüzde16,29’unun üniversite ve binde 8’inin ise lisans üstü öğretim mezunuolduğu ortaya çıktı. Buz pateni sporcularının yüzde 76,4’ü,cimnastikçilerin yüzde 72,3’ü ve tenisçilerin yüzde 63,7’sininilköğretim mezunu olduğu görülürken, yüzde 51,6’sı üniversite mezunuolan bowling ve yüzde 47,2’si üniversite mezunu olan atıcılık,üniversite mezunu sporcu oranının en yüksek olduğu branşlar oldu.

Sakatlanmalar

HaberAraştırmanın sonucunda, antrenman esnasında enfazla rastlanan yaralanmanın, yüzde 38 ile “burkulma” olduğusaptanırken, burkulmayı yüzde 17,3 ile “ezilme”, yüzde 15,8 ile de“çekme” izledi.İstatistikler, müsabaka sırasında en fazla yaşanan yaralanmanın iseyüzde 32,6’lık oranla yine burkulma olduğunu gösterdi. Müsabakasırasında en fazla yaşanan ikinci yaralanma türü, yüzde 20,2 ile ezilmeçıkarken, çekme yüzde 11,3 ile üçüncü sırayı aldı.Araştırmada, basketbolun, savunma sporlarını geride bırakarak en çoksakatlanmanın yaşandığı spor branşı olması dikkat çekti. Verilere görecimnastik branşında, antrenmanda geçirilen yaralanmaların müsabakadayaşanan yaralanmalardan daha fazla olduğu görülürken, yüzme vebadmintondaki sakatlanma oranının, bokstan fazla olduğu sonucu çıktı.

KAYNAK: Hurriyet.Com.Tr

Bakmadan Geçme