Engelleri Yıkan Dünya İkincileri

Şampiyonada alınan sonuçlara göre sırasıyla Hırvatistan, Türkiye, Sırbistan, Rusya, Danimarka ve Brezilya'nın katılımıyla bu yıl Samsun'da ilki düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Hentbol Şampiyonası sona erdi.

Rusya’yı yarı finalde 21-18 mağlup eden Türkiye, final müsabakasında Hırvatistan’a 34-18 mağlup olarak Dünya 2.si oldu.

(Şampiyona ile ilgili ayrıntıları aktarmaya devam edeceğiz. Milli Takım oyuncularının görüşlerini aktarmak bunlardan ilki olacak.)

Milli Takım Teknik Heyeti’nin şampiyona sonrası aldığımız görüşlerini özetle aktarıyoruz:

“BAMBAŞKA BİR DÜNYA”

İşitme engellilerle ilk defa milli takımda çalışan Antrenör Korer Koral;  tamamen farklı bir dünyaya adım attıklarını; ilk günlerinde iletişim açısından zorlandıklarını ancak alışma sürecini hızlıca aşarak anlaşma aşamasına geçtiklerini ve bu sayede verimli bir hazırlık dönemi geçirdiklerini belirtti. Milli Takımdaki oyuncularımızın 22,23 yaşlarında hentbol oynamaya başlamış olduklarının altını çizen Korer Koral, teknik ekip olarak sporcularına ellerinden gelen katkıyı yaptıklarına inandıklarını belirtti. Şampiyonada derece yapma hedefiyle başladıklarını, finale çıkmanın ise kendilerini sevindirdiğini söyleyen Koral; "oyun anlayışı, teknik ve taktik olarak hedefimize ulaştık ."dedi.

Haber

“HIRVAT OYUNCULAR İŞARET DİLİ BİLMİYORDU!”

Finalde karşılaşıp mağlup olduğumuz Hırvatistan Milli Takımı ve Milli Takımız ile ilgili ilginç bir detaya değinen Koral; “Hırvatistan Milli Takımı oyuncularından üçü kendi ülkelerinin süper liginde oynuyor. Bizi asıl şaşırtan ve Hırvatlara avantaj sağlayan husus ise Hırvat takımının kendi arasında konuşması, iletişimlerinin işaret diliyle değil konuşarak sağlanması oldu. İşaret dili kullanmıyor, konuşuyorlardı. Hatta oyunculardan biri benimle İngilizce konuştu. Bu oyuncuların röportajlarını internette izledik. Konuşuyorlar, düdük çaldığında topu bırakıyorlar. Bizim oyuncularımızın çoğunda %90’a yakın duyma kaybı var. Tek bir oyuncumuzda %70 duyma kaybı var. Hırvatların aksine işaret olmadığında bizim oyuncularımız düdük çaldığında oynamaya devam ediyorlar… Oyuncularımız olabilecek en iyi dereceyi yapmıştır “ dedi. 
 

TÜRKİYE’NİN İMAJI AÇISINDAN ÖNEMLİ BAŞARI

Elde ettikleri sonucun sportif anlamda iyi bir başarı olarak nitelendirildiğini söyleyen Korer Koral, engelli sporcuların böyle bir derece almasının Türkiye’nin dünya kamuoyundaki imajı açısından da önemli olduğunu belirtti. Antrenör Korer Koral sözlerine şöyle devam etti:  “Benim adıma asıl sevindirici olan sporcularımızın emeklerinin karşılığını almaları oldu. Başta sporcularımız olmak üzere bize yardım eden, arayıp soran, tebrik eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bugüne kadar Türk Milli Takımları kaç defa dünya şampiyonası finali oynamıştır?  Bu soru bile İşitme Engelli sporcularımızın elde ettiği başarının değerini anlatmaya yeter. “

KALE GİBİ SAĞLAM

Şampiyona sonrası sorularımızı yanıtlayan Murat Sancakçeken, İşitme Engelliler Dünya Hentbol Şampiyonası’nda elde edilen ikinciliğinin ülkemiz adına çok büyük bir başarı olduğunu ve bu dereceyi hentbol camiasına kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Kayseri’deki Deniz İşitme Engelliler Spor Kulübü’nün de antrenörlüğünü yapan Murat Sancakçeken; “Milli Takımda iki yıldır görev alıyorum. Dünya standartlarına göre kısa zamanda çok ciddi çalışmalarda bulunduk ve meyvesini aldık. Her şeyden önce teknik ekip olarak çok uyumluyduk ve ciddi çalışmalarımız sonucunda bu başarıyı elde ettik. Korer Koral ve Aydın Şentürk hocalar aramıza bu yıl katıldılar. Korer Koral’ın tecrübesini tartışmaya gerek yok, iki hocamızın da bize büyük güç kattığını düşünüyorum” dedi.

Haber

“ANTRENÖR OLARAK EN GURUR DUYDUĞUM  ANLARDI”

“Kalecilerimizin her ikisi de çok iyi mücadele etti. Özellikle kadroya ikinci kaleci olarak katılan Remzi’nin performansı mükemmeldi. Onun bu çıkışında emeğim olduğunu düşünüyorum. O yüzden çok mutluyum. Şampiyonada iyi maçlar çıkardık ancak burada Remzi’ye büyük bir parantez açılmalı. Birebirlerde çok başarılıydı. Örneğin Ruslarla oynadığımız Yarı Final maçında üç tane 7 Metre çıkardı. Mustafa Özbay ve Cem Denli ise savunmadan çok başarılıydılar. Mehmet Ünsal da Rusya maçında savunmadaki müthiş gayreti ile herkesin kalbini kazandı. Bu oyuncularımızla iki yıl önce çalışmaya başladığımızda pas yapamıyorlardı. İlk yıl paslaşmayı öğrettik, bu yılki kamplarda da taktik çalışmaya başladık.

YIL BOYUNCA DÜZENLİ ANTRENMAN YAPMIYORLAR

Dünya Şampiyonası Finalinde mağlup olduğumuz Hırvat Takımı oyuncularının kendi liglerinde oynadığını belirten Sancakçeken;  milli takımımızın düzenli antrenman yapma imkanından yoksun olduğunun altını çizdi. Antrenör Murat Sancakçeken, milli sporcuları ikinci ligde tek bir takım altında oynatma düşüncelerinin olduğunu, bunun için gereken düzenlemelerin yapılmasını umduğunu söyledi.

SIRBISTAN MAÇI…

Şampiyonada yaşanan ve pek çok kişiyi hüngür hüngür ağlatan bir olayı Murat Sancakçeken şöyle anlattı: “Geçtiğimiz yıl bizi Olimpiyat Oyunları’nda farklı yenen ve Olimpiyat 2.si olan Sırbistan ile yaptığımız maçta 4 Sayı ilerideyken Sırplar 19-19 beraberliği sağladı. Süre bitti… Milli Takım temdit atışı yapacak… Hamza Alkoyun topu aldı ve o son atış gol oldu. Atışı yapan oyuncu 1.65 boyunda. Karşısındaki savunmanın boy ortalaması 1,90… Ben ömrümde böyle bir hissiyat yaşamadım. Milli sevinç başka bir olay.”

 

Murat Sancakçeken sözlerine şöyle son verdi: “İşitme Engelli sporcularımız bize hayat anlamında çok güzel şeyler kattılar biz de onlara. Aramızda abi kardeş bağı oluştu. Her şeyden çok bu bağ önemli bizim için. Yaptığımız iş çok zor ama çok güzel. Paha biçilemez.”

 

“SAMSUN HARİKA BİR SPOR KENTİ OLMUŞ”

İşitme Engelliler Hentbol Milli Takımı Teknik Direktör Yrd. Doç. Dr Serdar Eler, Samsun şehrinin Dünya Şampiyonası’na başarıyla ev sahipliği yaptığını söyledi. Organizasyon açısından hiçbir eksikliğin bulunmadığını söyleyen Serdar Eler, tüm takımların Türkiye’den memnun ayrıldığını belirtti. Belediyenin ve özellikle Gençlik Spor İl Müdürü Güven Öztürk’ün şampiyona ve milli takım için tüm imkanları seferber ettiğini belirten Eler, Samsun basınının ilgisine de ayrıca dikkat çekti.

HIRVATİSTAN’IN GALİBİYETİ TARTIŞMALI

Serdar Eler; “Final müsabakasına kadar dengeli maçlar oynadık. Hırvatistan maçını sportif nedenlerden kaybettiğimiz söylenemez. Her ne kadar Hırvatlar son yılların şampiyonu olsa da müsabakadaki fark başka bir şeyden kaynaklandı. Takım konuşarak iletişim sağlıyordu. Takımın önemli bölümü duyuyor ve konuşuyordu. İzleyenler tarafından açıkça görüldü. Hırvat Milli Takımı’nın odyogram testi sonuçları her ne kadar itiraz edilemez sınıfta olsa da yaşananlardan sonra şüphelidir. Ayrıca şampiyonanın ICSD Delegesi Hırvat’tı ve onun da kendi ülkesi lehine epey tartışmalı hareketi oldu” dedi.

Değerli bir ikincilik aldıklarını belirten Teknik Direktör Serdar Eler, emeklerinin karşılığını aldıklarını; kendilerine şampiyona süresince destek olan, bireysel olarak arayıp tebrik eden tüm sporcu, antrenör, idareci ve sporseverlere teşekkür etti.

Haber

 

Haber :  Fulya Öktem- Hentbolhaber.Net
Fotoğraflar: Şampiyona Resmi Sayfasından alınmıştır.

Bakmadan Geçme