ENSARİ: ‘İspanya Şampiyon, Danimarka Hüsran’

23.Hentbol Erkekler Dünya Şampiyonası İspanya’da sona erdi.Günal Ensari, Hentbolhaber.net takipçileri için final maçını yorumladı.

 Dünkü yazımı bitirirken okurlarıma beklentimi şu son cümleyle yazmaştım.

 ” Bugün TSİ 18:15’ de oynanacak DANİMARKA – İSPANYA maçı umarım hentbol dünyasının beklediği kalitede olur.”

Hırvatistanın çok iyi oynadığı ezeli rakipleri Fransa  galibiyetinden sonra, hedefine ulaşmışcasına bir sevinç yaşayan  ve içi boşalan sporcularını tekrar istenen seviyede şarj ederek motivsyonunu yüksek tutamadığı için kaybetti. Dün yarı finalde en önemli rakibi Hırvatistan’ı çok iyi bir oyunla yenerek o galibiyetin sevinci ve rehaveti ile İspanya maçına çıkan Danimarka,  Hırvatistan’ın düştüğü duruma düşerek Dünya şampiyonası finalinde hiç unutulmayacak tarihi bir yenilgi aldı. Oysa İspanya Antrenörü Valero Rivera kendi ülkesinde olmasına rağmen hep diğer takımları favori olarak gösterdi  ve ancak elimizden geleni yapacağımızı da herkes bilmeli dedi. Her defasında oyuncularını bir sonraki maça hazır tutmaya gayret etti.Bu nedenle oyuncuları hep her maça daha temkinli çıktı. Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yaparak, hedefini de koyup her türlü hazırlığını buna göre yapan ve neticede de hedefine de ulaşan İspanyol talkımını,antrenörleri Valero Rivera ve teknik ekibini kutluyoruz.

1600 den fazla medya mensubu akrdite olurken oynanan 84 maçta, 150 ülkede,  40 tan fazla televizyon istasyonu maçları canlı yayınladı. Maçları milyonlarca seyirci televizyonlardan izledi. 84 ününde  canlı olarak yayınlandığı maçlarda, 10 üst düzeydeki maçta 43 milyondan fazla seyirci maçları televizyondan izledi.

Gelelim Maça:

Barselona  Palau Sant Jordi salonunda, maça ilgi gösteren 16 500 seyircinin yanında  medyanın da ilgisi gerçekten üst seviyede idi. Takımlar sahaya  muhteşem bir atmosferde çıktı.

Maçın başından itibaren çok iyi ve arzulu savunma yapan duvar gibi bir İspanya izledik. Bu savunmanın arkasında da fevkalade bir Arpad Sterbik eklenince hücumlardan boş dönen Danimarka’ya İspanya arka arkaya 3 gol kaydederek durumu 3:0 yaptı. Tehlikenin farkına varan tecrübeli antrenör Ulrik Wilbek hemen ilk molasını daha maçın başında 5.dakikada aldı. Bu moladan sonra bir süre skorda denge vardı. Maçın 10.dakikası 6-4 ve 20. dakakasını İspanya  9 – 8 önde bitirdi. Ancak 20. dakikadan itibaren 10 dakikalık İspanya’nın coştuğu bölümde  İspanyollar 11 gol kaydederken, Danimarka ancak 3 gol bulabildi. Danimarka genelde iyi savunma yapamayıp kalesinde sürekli  gol görünce, en önemli silahı olan hızlı hücumdan da yoksun kaldı.Tecrübeli antrenör Ulrik Wilbek  molalar, kaleci, oyuncu ve taktiksel değişikliklerle müdahale etmesine rağman İspanyolları durduramadı.  Danimarka hücümda da  İspanya savunmasına çözüm üretemeyince tam tersine golleri kendi kalesinde buldu. İspanya büyük bir moralle ilk yarıyı da 18 – 10  önde bitirdi.

İkinci yarıda aynı arzu, istek ve başarı ile oynayan bir İspanya izledik. İkinci yarıda Danimarka ilk golünü attıktan sonra 40. dakikaya kadar kalede devleşen Arpad Sterbik ve dinamik savunması ile gole izin vermeyen İspanya  arka arkaya 9 gollük bir seri yakadı ve Danimarka’nın hatalarını iyi değerlendierek  skoru 26-11 yaptı. Savunmada ve hücumda temposunu hiç düşürmeden devam ettiren İspanya 50. dakikayı da  31 -15 önde geçti. İspanya maçın sonuna kadar aynı performansı istikrarlı bir şekilde sergileyerek maçı da tarihi bir farkla 35 –19  kazandı ve 23. Erkekler Hentbol Dünya şampiyonu oldu.

Maçın hemen ardından yapılan törende İspanyollar Dünya Şampiyonluğu Kupası ve altın madalyalarını IHF Başkanı Dr. Hasan Mustafa ve İspanya Prensi Felipe’den aldılar.

Danimarka ise İkincilik Kupası ve gümüş madalyalarını Danimarka Prensesi Mary ve IHF Asbaşkanı Miguel Roca Mas’ın elinden aldılar.

Danimarka’dan ünlü oyuncu Mikkel Hansen Dünya şampiyonasının en değerli oyuncusu seçildi.

Bir Dünya Şampiyonası’nı daha geride bıraktık.

Sağlıkla kalın.

Günal ENSARİ

Bakmadan Geçme