Enterasan bir Avrupa Şampiyonası

Foto Norbert Barczyk / Pressfocus Yazarımız Günal Ensari, Polonya’da devam etmekte olan ve yarı finalistlerin belirlendiği dün geceden sonra, EHF EURO 2016 ile ilgili düşüncelerini siz Hentbolhaber.Net takipçileri için kaleme aldı.

Enterasan bir Avrupa Şampiyonası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İkinci etaptaki maçlar sonuçlanırken yarı finale kalan takımlar da belli oldu. Bu takımlar Norveç, Hırvatistan, İspanya ve Almanya.
Norveç bugüne kadar şampiyona boyuncu hentbol adına ortaya koyduğu performansı ile tüm hentbol otoritelerinin tahminlerini alt üst etti. Her kazandığı maç sonrası bir sonraki maçta acaba ne yapar diye değerlendirilirken, Norveç şu ana kadar temposunda bir değişiklik yapmadan başarılı hentbolunu oynayarak iyi bir takım olduğunu ve bu Avrupa Şampiyonasındaki başarısını herkese kabul ettirdi. Dünkü maçta son yıllarda tüm kupalara ambargo koyan Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Fransa ile oynadığı maçta da başından sonuna kadar önde götürdüğü maçı, net bir skorla 29-25 kazandı ve bileğinin gücü ile hiç yenilmeden ilk yarı finalist oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse bunu önceden kimsenin tahmin edebileceğini hiç sanmıyorum. Ancak dünyada kadın hentbolunda en başarılı ülke olan Norveç, bugüne kadar sergilediği performansı ile yaptığı çalışmanın karşılığını alarak erkeklerde de başarılı olabileceğini kanıtladı. İlk dört takım arasında sıralamadaki yeri ne olursa olsun, şu ana kadar aldığı sonuçlar bunun kanıtıdır.

Hırvatistan takımına baktığımızda kendine özgü dünyada bir ekole sahip olan, ve bugüne kadar gerek Avrupa, gerek Dünya ve gerekse Olimpiyatlarda elde ettiği başarılarla kendini kanıtlamış hentbolda herkesin saygı duyduğu bir ülke konumundadır. Bu Avrupa şampiyonasında sürpriz Norveç ve her zaman ona ters gelen hentboldaki belalısı Fransa’ya takıldı. Yakından tanıdığım bir çok kaliteli oyuncuya sahip. Tüm bu oyuncuları turnuva boyunca ihtiyaca göre oynatarak hepsinden yararlanmaya çalışan tecrübeli çok iyi bir turnuva takımı olduğunu söyleyebilirim. Bu özelliğini iyi kullanan ve bankta oturan hemen hemen bütün oyuncularını kullanan Hırvatistan, dikkat edilirse şampiyonanın sonuna doğru daha diri kalıyor. Bir motorize ekip gibi maç sonuna kadar hızından bir şey kaybetmiyor. Buna benzer şampiyonaları çokça yaşamış ve büyük bir tecrübeye sahip olan Hırvatistan, iyi bir turnuva takımının nasıl olması gerektiğini herkese gösterdi. Son maçta ev sahibi güçlü Polonya’yı on beş bin seyircisinin önünde sergilediği tipik savunması ile durdururken, hücumda bir birinden güzel gollerle coştu ve Polonya’yı 34-23 lük galibiyeti ile adeta sahadan sildi. Galibiyetin yetmediği ve 11 averajın ihtiyaç duyulduğu maçta, Hırvatlar 14 farkla galip gelerek yarı finale yükseldi ve belki de şampiyonada bir rekora imza attı.

İspanya, hentbolda üst seviyedeki başarılarda söz sahibi olan ve turnuva tecrübesi olan ülkelerden biridir. Şampiyonada şu ana kadar bir tek Danimarka karşısında mağlup olan İspanya, geri kalan tüm maçlarını başarılı bir şekilde tamamlayarak iyi bir performans sergiledi. En belirgin karakteristik özelliği, hızlı hentbol oynaması ve mücadeleyi çok seven bir takım oluşuyla göze hoş gelen bir hentbol sergilemesidir. İyi ve tecrübeli oyunculara sahip olan İspanya, bugüne kadar ortaya koyduğu performansı ile hentbol severlerden tam not aldı. Rusya ile oynadığı son maçta Tomas ve Rivera’nın attığı gollerle coşan İspanya, Rusya’yı 25-23 yendi. Bu galibiyetle puanını 8 e çıkararak grubu lider olarak tamamladı. Bu sonuçla da hakkıyla yarı finale ismini yazdırdı.

Almanya hentbolu sahiplenen ve geniş bir kitleye hitabeden, hem ulusal hem de uluslararası alanda çeşitli başarılara imza atan ve hentbolun beşiği sayılan ülkelerden biridir. Son 8-10 yılda eski gücünden biraz uzak bir performans sergilese de, bu şampiyonada eskiye dönüşün sinyallerini veren tarzda oynuyor. Bu şampiyonada da bunu kanıtlarcasına, güçlü bir hentbol sergileyerek yarı finale çıkmak için büyük bir gayret gösterdi.  Önce içinde güçlü ülkelerin yer aldığı gruptan çıktı ve ardından yine güçlü ülkelerin bir araya geldiği üst grupta da iyi bir mücadele örneği vererek 6 puana ulaştı. Son maçta da yenilgisiz güçlü bir takım olan Danimarka ile oynadı. Danimarka karşısında Reichman, Weide ve Fath’ın etkili olduğu maçta, çok iyi bir mücadele örneği vererek maçı 25-23 kazandı. Bu sonuçla hem yarı finale ismini yazdırdı, hem de bu şampiyonada Danimarka’nın yenilmezlik ünvanına son verdi.

Yarı finale ismini yazdıran bu ülkelerin dışında, son yıllarda tüm kupalara ambargo koyan Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Fransa’nın averajla elenmesi ve yarı finale kalamaması, bırakın hentbol otoritelerini, hentbol severler için de büyük bir sürpriz olduğunu ve hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz.

Fransa’nın yanı sıra bu şampiyona için özel hazırlanan ev sahibi Polonya’nın averaj ile elenmesi de sürpriz oldu. Diğer taraftan favorilerden biri olarak gösterilen Danimarka’nın yenilgisiz gelip, son maçta yenilerek yarı finale kalamaması diğer sürprizlerden biriydi.
Bu Avrupa Şampiyonası’nda oynanan hentbol kalitesinin, geçmiş yıllardaki Avrupa Şampiyonalarına oranla daha yüksek olduğunu ve enteresan bir Avrupa Şampiyonası yaşandığını söyleyebiliriz.

Yarı finalde İspanya, Hırvatistan ile, Norveç de Almanya ile karşılaşacak. Bir günlük aradan sonra başlayacak bu maçlarda heyecan daha da artacaktır. Şampiyona sonuna doğru yorgunluk nedeniyle artacak hataları da görebiliriz.

Son etapta şampiyona için fiziki hazırlığını iyi yapmış takımlar, Avrupa Şampiyonası’nda güçlü oyuncuları ve takım oyunları ile biraz daha avantajlı olacaktır. Buna oyuncuların madalya için istek ve motivasyonu eklenirse final maçlarında bizi daha kaliteli ve daha heyecanlı maçların beklediğini söyleyebiliriz.

Fransa – Danimarka 5-6,  Polonya – İsveç 7-8,  Rusya – Belarus 9-10  ve  Macaristan –Makedonya da 11-12. lik için mücadele edecek.

Bu şampiyonanın tüm güzelliğini ekranlara yansıtan Spots Tv’ye ve hentboldaki heyecanı haber ve röportajlarıyla doruğa çıkaran Hentbolhaber.net’ e çok teşekkür ederiz.




Bakmadan Geçme