EYÜBOĞLU, NTVSPOR’un Sorularını Yanıtladı

Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüboğlu NTVSpor.net’e konuştu.

Hentbolun dünü, bugünü ve geleceği hakkında soruları yanıtlayan Eyüboğlu,Galatasaray’ın önümüzdeki sene ligde yer alabileceğini söyledi. Eyüboğlu, MilliTakımlar için de hedef belirledi…

Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüboğlu NTV Spor Radyo’nun konuğu oldu. Hentbolun dünü, bugünü vegeleceği hakkında açıklamalarda bulunan Bilal Eyüboğlu, NTVSpor.net’in desorularını yanıtladı.

Hedeflerinin SporToto Süper Lig’deki takımların hentbol şubesi açması olduğunu ve bu yöndegörüşmeler yaptıklarını belirten Eyüboğlu, Galatasaray ile mesafe aldıklarını vesarı kırmızılıların önümüzdeki sezon ligde yer alabileceğinibelirtti.

Altyapının önemine dedeğinen Bilal Eyüboğlu, Milli Takımlar içinse hedef belirledi: AkdenizOlimpiyatları

İşte Eyüboğlu’nun Gökhan Çetinbaş’a yaptığıaçıklamalar:

"AMAÇ HENTBOLA POPÜLERLİK KAZANDIRMAK"
Hentbol ilkbaşladığı yıllarda ve 1980’li yıllarda çok popülerdi. Ama zamanla diğersporların gerisine düştü. Şu anda yine bir toparlanma süreci içerisinde. Sizhentbolu Türk sporunda nerede görüyorsunuz?

Eski dönemle kıyasladığımızdaçok gerideyiz. Çünkü hentbolun ilk başladığı yıllarda, 80’li yıllarda inanılmazbir atılım vardı. Okullardan başlayan hentbol atılımı özellikle kurumsalyapıların işin içine girmesiyle bu sporu geliştirmişti. Ama daha sonra altyapılara ilgi gösterilmemesi, müessese takımların kapanmasıyla bir gerilemedönemine girildi. Biz de şu anda bu atılımı yeniden sağlamak için çalışıyoruz.Özellikle Spor toto Süper Lig’de yer alan takımların hentbol takımları kurmalarıiçin çalışmalar yapıyoruz. Hentbolun o ilk günlerindeki popülaritesine dönmesiiçin iyi bir yoldayız.

"PROGRAMIMIZ 8 SENELİK"
Hentbol içinönümüzde nasıl bir yol haritası var? Federasyon olarak 4 yıl için seçildiniz amasizin daha uzun vadeli planlarınız neler?

Ben 2,5 sene önce göreveolağanüstü kongre ile gelmiştim. Bu süre içerisinde toparlama sürecine girdik;hem mali olarak hem de yapısal olarak. Şu anda 4 sene değil aslında 8 senelikbir program yapıyoruz. 4 sene sonra, benden sonra da devam ettirilebilecek birplan için arkadaşlarımızla bir çalışma yapıyoruz. Antrenörlerimizle teknikanlamda yaptığımız toplantılarda altyapıya eğilmemiz gerektiği rotaya çıkıyor.Zaten hentbolun ilk yıllarında da altyapıya verilen önem, hentbolu o yıllarda önplana çıkarmıştı. Bu yüzden günü kurtaracak değil daha uzun süreli planlaraihtiyaç var. Belki 1-2 sene milli takımlar olarak kötü sonuçlar da alabiliriz.Ama bugün kuracağımız takımlarla 5-6 yıl sonra Avrupa’da çok iyi sonuçlaralabiliriz.

Ülke olarak hentbola yatkınız. Antrenörlerimizle pilot illerbelirleyip buralarda kurulacak takımlarla 12-13 yaşındaki çocuklarımızı bu sporayönlendirmek istiyoruz. 5-6 yıl sonra bu çocuklarımız milli takımlarda yeralabilmeli. Bunun bir çok örneği var, Danimarka’da, Mısır’da benzer projelerbaşarıya ulaşıyor. Danimarka erkek milli takımı çok güçlü durumdayken yaşlananoyuncuları yüzünden bir duraklamaya girdi. Bu duraklamadan benzer bir projeyleçıkıp yeniden final oynadılar. Şu anda Danimarka milli takımı 22-23 yaşındakioyunculardan kurulu.

"KULÜPLER ALTYAPIYAÖNEM VERMELİ"

Liglerde yer alan takımlar arasında önemli bir güç farkı var.Özellikle kadınlar liginde Üsküdar Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi ile diğertakımlar arasında makas açılıyor gibi. Sizin bu konudaki görüşünüzne?
Kadınlar Ligi’nde10 tane takımımız var. Bunlardan 2 tanesi diğerlerinden çok daha güçlü durumdaama bu 2 takımın altında yer alan diğer takımlar arasında da büyük bir mücadelevar. Ama tabii ki bu mücadele avrupada başarı getirebilecek bir mücadele değil.Ama bunlar hep yatırımla olacak şeyler. Aslında geçen seneye göre diğer takımlardaha güçlü. Bu sene iddiadan gelen gelirlerle iyi transferler yapıldı. Üstteki 2takım kadar olmasa da diğer takımlar da transfer yapabildiler ve dahagüçlendiler. Ama tabi ki bir kez daha söylüyorum, daha uzun vadeli başarı içinaltyapıya önem vermemiz gerekiyor. Bununla ilgili olarak bu sene gençler liginibaşlattık. Gençler Ligi’nde alınan puanların yüzde 10’u Süper Lig’dekitakımların puanlarına eklenecek. Buna karşı çıkan, ertelenmesini isteyentakımlarımız da oldu. Altyapıları hazır olmayan takımlarımız vardı ama biz neolursa olsun bunu devam ettirmek istedik. Ve bu sene bu uygulamayıgerçekleştiriyoruz.

Altyapıya önem vermeye sürekli vurgu yapıyorsunuz.Antrenörler konusunda yeterli ve sağlıklı bir yapımız var mı?

Kendieleştirimizi de yapıyoruz. Alt yapılar için antrenörlerimiz yeterli değil.Teknikte eksikliklerimiz var. Altyapıdan avrupadan en büyük eksikliğimiz bu.Altyapıdan gelen oyuncularımız temel teknik bilgilerden yoksun olabiliyor. Bizbu dönemde bu konuda teknik kurulumuzla beraber çalışmalar yapacağız.Yurtdışından da gelecek hocalarla beraber antrenörlerimiz için seminerleryapacağız.

"GALATASARAY SENEYE LİGDE OLABİLİR"
Son dönemdehentbolla ilgili medyada çıkan haberlerin büyük bölümü Galatasaray ileilgiliydi. Galatasaray Hentbol takımı için şu anda durum nedir?

SüperLig’de yer alan futbol kulüplerinin hentbol şubesi kurmasını özellikle seyircipotansiyelleri için istiyoruz. Bu sezon Orduspor ve Antalyaspor Süper Lig’de yeralıyor. Galatasaray ilk olarak kendileri bize gelerek şube kurmak istediklerinisöylediler. Maddi açıdan bu süreç uzadı ama geçen ay Galatasaray Başkanı ile birgörüşmemiz oldu,Mayıs ayında bir toplantı daha yapacağız ve önümüzdeki yıliçin bunun gerçekleşebileceği düşüncemiz var. Müessese takımlarının kurulmasıiçin de görüşmelerimiz var ama daha ortada somut bir gelişme yok. Buna sıcakbakan kurumlar var. Hentbol ilk başladığında ASKİ, Arçelik, ETİ gibi müessesetakımları sporun gelişmesine büyük katkı sağladılar. Ama bu takımlar küstürüldüeğer hala bu kurumlar hentbolun içinde olsalar şu anda bir çok sorunu konuşuyorolmazdık. Şimdi bayrağı belediye takımları aldı. Belediyeler inanılmaz destekoluyorlar.

"BAĞLARBAŞI’NDA YENİ SALON YAPILIYOR"
Ankara’da,Eskişehir’de ve Konya’da bir çok güzel tesis var. Ama İstanbul’da bu konudabüyük bir eksiklik var. Bu konuda planlarınız var mı?

Bağlarbaşında yenibir salon için çalışma yapılıyor. Oradaki salonların yıkılıp yerine büyük birspor kompleksi yapılması planlanıyor. Bu kompleks içinde 2 salon yapılacak vebiri hentbol için de uygun lacak. Umarım bu proje gerçekleşir. Bu çalışmalarÜsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara öncülüğünde yapılıyor. Bağlarbaşı’ndakisalonlar hentbolun başladığı yerdi. Oranın hentbolun merkezi olması hentbolungelişmesi için çok önemli bir adım olacak.

"HEDEF AKDENİZ’DE MADALYAKAZANMAK"
Kadın milli takımımız Dünya Şampiyonası için Danimarka ile eşleşti,erkek milli takımımız grup maçlarına devam ediyor. Milli takımlar için başarıhedefleriniz ne?

Milli takımlarda bir gençleştirme politikasıuyguluyoruz. Hem kadınlarda hem erkeklerde milli takımlarımızı gençleştiriyoruz.Tabi bunu bir anda gerçekleştirmiyoruz, yani 30 yaş üstündeki oyuncularımızıçağırmadan sadece gençlerle devam etmiyoruz. Şu anda başarılı, formda olan kimseonları milli takıma çağırıyoruz ama bunların yanı sıra gençleri de bu takımlaramonte etmeye çalışıyoruz. Bizim ilk hedefimiz 2013 Akdeniz Oyunları, daha sonrada 2016’da yapılacak olimpiyatlar ve inşallah 2020’de İstanbul’da yapılacakOlimpiyatlar. Kadınlarda milli takımımız Danimarka ile eşleşti. Zor bir kuraoldu ama ben oyuncularımıza güveniyorum, mutlaka ellerinden geleniyapacaklardır. Danimarka da genç bir takım, ne olursa olsun iyi bir maçolacağını düşünüyorum. Erkeklerde zor bir gruba düştük, Fransa ve Norveç ileaynı gruptayız. Milli takımlarda hedefimiz Akdeniz Oyunları’nda ilk 3’te yeralıp madalya kazanmak.

"ÇOK İYİ HAKEMLERİMİZ VAR"
Hentbolun önemlibir ayağı da hakemler. Takımlarımız kadar hakemlerimiz de avrupada kendilerineyer buluyorlar. Türk hakemliği avrupanın neresinde?

Çok iyi hakemlerimizvar. İbrahim Özdemir, Kürşat Erdoğan hakem çiftimiz avrupada sürekli maçyönetiyor ve ben onların ileride avrupada final yöneteceklerine de inanıyorum.Murat Çelik ve Cengiz Ömer’i de avrupaya gönderdik. Onlarda yakında avrupakupalarında maç yönetecekler. Kadınlarda Pınar Ünlü Hatipoğlu-Mehtap Şimşek debir çok önemli maç yönetti. Şimdi biri doğum yaptığı için ara verdi. Türkhakemliği, avrupa ile kıyaslandığında iyi bir yolda.

Bakmadan Geçme