Fikret Orman: Kırılma noktası Ekim’de…

Beşiktaş JK Başkanı Fikret Orman’dan Hentbolhaber.Net’e çok özel açıklamalar…

HENTBOLHABER.NET / FULYA ÖKTEM – Türk sporunun öncü kulübü Beşiktaş, birçok branşta olduğu gibi hentbolda da iddialı yol alıyor. Bu başarının kaynağının siyah beyazlı kulübün köklü geleneğini Türkiye’nin alışık olmadığı yöneticilik stiliyle birleştiren Fikret Orman olduğunu anladık. Çünkü Beşiktaş için önemli günlerden birinde yapıldı bu röportaj… Beşiktaş Divan Kurulu toplantısı ve takımlarının çıkacağı çok kritik maçlar öncesinde, onca yoğunluğunun içinde Sayın Fikret Orman bize zaman ayırdı ve her sorumuzu samimiyetle yanıtladı.

İşte Fikret Orman, hentbol, basketbol, futbol, Vodafone Arena ve aşk…

Hentbolhaber.Net: Bu sezon ilk defa katıldığı Şampiyonlar Ligi’nde dünya hentbol kamuoyunun saygısını kazanmış bir hentbol takımınız var. Beşiktaş Mogaz bunu nasıl başardı?

Fikret Orman: Elbette bugünün çalışması değil. Beşiktaş’ta hentbolun kuruluşu 79-80 yıllarında oldu. Rahmetli babam da o dönemde yöneticiydi. Ben de ilk şampiyonluk maçında bulunmuştum. Bağlarbaşı Salonu’nda oynanmıştı maç. O zamandan bu yana Beşiktaş hentbola yatırım yapıyor. Bir hentbol kültürü de oluştu bizde. İyi sporcular ve çok iyi bir teknik heyetle bugünlere geldik. Avrupa’da hentbol çok ilgi gören bir spor. Biz de bu sene Şampiyonlar Ligi’nde büyük kalabalıklara oynadık. Avrupa’da bir heyecan yarattığımızı düşünüyorum. Bu sezon ilkti. Bundan sonra sürekli Şampiyonlar Ligi’nde yer almayı istiyoruz.

“YÖNETİM OLARAK HENTBOLA DAHA ÇOK KONSANTRE OLACAĞIZ”

Hentbolhaber.Net: Hentbolun en meşhur takımı Alman THW Kiel zorlu bir rakip olarak gördüğü Beşiktaş Mogaz ile maç yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Hentbolhaber.Net bu ziyaret ve maçın haberlerini yaptıktan sonra Türk basını olaya ilgi gösterdi. Hentbolda neden basın, halkla ilişkiler ve pazarlama faaliyetiniz yok?

Fikret Orman: Bazı kültürler zaman içinde oturuyor. Az önce anlattığım hentbolun bugüne gelme süreci gibi. Şampiyonlar Ligi organizasyonuna bu sene katıldık. Bazı konularda biz de yeni tecrübeleniyoruz diyelim. İkincisi Beşiktaş’ın gündeminde o kadar çok mevzu var ki. Futbol takımı hangi statta oynayacak, lider mi, stat bitiyor mu, borç ne oldu, basketbol takımı ne oldu, hentbol takımı hangi salonda oynayacak gibi… Hentboldaki bu işlerin zaman içerisinde daha iyi oturacağını düşünüyorum. Son Barcelona maçına binlerce kişi geldi. Şampiyonlar Ligi’nde artık 6 binlere 7 binlere oynayabilen bir takımımız varsa Beşiktaş’ı yönetenler olarak bizim de hentbola biraz daha konsantre olmamız lazım. Eksiklik demenizde haklılık payı var.

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş, Avrupa’da en çok hentbol taraftarı olan takımlardan biri olarak anılıyor artık.

Fikret Orman: Evet doğru. Ve hentbolda Şampiyonlar Ligi maçlarına gelenler futboldan çalınan bir taraftar grubu değil.

Haber

“BEŞ TAKIMA YATIRIM YAPILACAK”

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş Başkanı olmasaydınız, bir Beşiktaş gönüllüsü olarak hangi branşı geliştirmek isterdiniz?

Fikret Orman: Ben basketbol oynadım. Basketbola merakım büyüktür. Şahsi olarak basketbol dedim ama kulüp olarak geliştireceklerimizi belirledik. Beş bölüme daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz. Futbol Erkek, Basketbol Erkek, Hentbol Erkek takımlarımız, sosyal sorumluluk olarak baktığımız Tekerlekli Sandalye Basketbol takımımız ve Voleybol şubemiz. Dağılım bu şekilde olacak. Hentbol bizde ilk üçte geliyor. Bunu hak ettiklerini düşünüyorum.

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş’ın uzun vadeli planlarında bir kadın hentbol takımı var mı?

Fikret Orman: Biraz bu süreci yaşamamız, gelişmemiz lazım. Beşiktaş’ın hentbolda birinci hedefinin, kadın hentbol takımından önce, erkek takımıyla Şampiyonlar Ligi’nde yarı final, final oynamak olması lazım. Takımın buna göre yapılanmasını sağlayabilmek lazım.

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş hentbolun bayraktarı oldu. Federasyon başta olmak üzere devletin kurumlarından destek görüyor musunuz?

Fikret Orman: Hentbol Takımı’ndan sorumlu yönetim kurulu üyemiz Erdal Karacan bu konuya daha vakıftır ama federasyon başkanımız Bilal Bey’den (Bilal Eyüboğlu) destek gördüğümüzü söyleyebilirim. Onun haricinde şu ana kadar hentbolda maddi olarak aldığımız bir destek yok ama manevi olarak bizimle hep beraberler.

“HENTBOL SALONUMUZU DA KENDİMİZ YAPACAĞIZ”

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi maçlarını Kocaeli’nde oynamasından ötürü kamuoyu kulübünüzün destek görmediğini düşündü.

Fikret Orman: İstanbul’da salonlar yapılmış ama hentbol oynayacak salonlar yapılmamış. Biz kendi işimizi kendimiz çözmeye alıştık. Her şeyi de devletten beklememek lazım. Stadyum bittikten sonra hentbolun en üst seviyede oynanabileceği büyüklükte güzel bir salon yapacağız.

Hentbolhaber.Net: Bunun için bir tarih verebilir misiniz?

Fikret Orman: Projenin izinleri, tüm işlemleri bittikten sonra tarih verebiliriz.

“TÜRK HENTBOLUNDA BÜYÜK SPONSOR YOK”

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş’ın rakibi THW Kiel’in sponsor sayısını akılda tutmak mümkün değil.  Beşiktaş Hentbol Takımı’nın ise bir sponsoru var. Bu konuda gelişmeler var mı?

Fikret Orman: Çok yok açıkçası. Bunları da dürüstçe söylemek lazım. Avrupa maçları hariç hentbol maçları küçük kitlelere oynanıyor. Ve biz buna sponsor oluyoruz. Beşiktaş yaklaşık 35 senedir hentbola yatırım yapıyor, dile kolay, 35 sene. Ülkemizde hentbolda büyük sponsorlar yok. Biz geçtiğimiz yıl Mogaz ile sponsorluk anlaşması yaptık. Umarım devam eder.

Hentbolhaber.Net: Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Başkanı ile yaptığımız röportajda Türkiye’deki büyük kurumlara hentbolda ne kadar görünür olabileceklerini gösterirsek sponsorlukların başlayacağını söylemişti.

Fikret Orman: Maalesef ki Türkiye’de yüzde 80 futbolun ağırlığı var.

“İYİ BİR BEŞİKTAŞ SEVDALISIYIM. İYİ ANILMAK İSTİYORUM”

Hentbolhaber.Net: İş yaşamındaki başarılarınız, Beşiktaş Başkanı olmanız… Tüm bunları başarırken örnek aldığınız, size ilham veren biri oldu mu?

Fikret Orman: İlham veren olaylar ve kişiler vardır herkesin hayatında. Rahmetli babam Beşiktaş yöneticisiydi. Eski başkanlarımızı, yöneticilerimizi, büyüklerimizi tanırım. Ben iyi bir Beşiktaş sevdalısıyım. Olaylardan ve kişilerden feyz alırım ama bana ilham veren şudur diye işaret edemem. Süleyman Ağabey’den de çok şey almışımdır, Mehmet Üstünkaya’dan da, Gazi Ağabey’den de, Rıza Ağabey’den de almışımdır. Babamdan ve çevremdeki birçok kişiden feyz almışımdır. Bazı konularda da yüce önder Atatürk’ten feyz almışımdır. Biz Beşiktaş’ta yönetime çok sıkıntılı bir dönemde geldik. Herkeste bir soru işareti vardı. Dedim ki, Atatürk; ayakta postalı, elde tüfeği, tüfeği olsa da mermisi olmayan bir ordu ile dünya devlerine karşı savaşarak bu ülkeyi kurdu. Beşiktaş gibi büyük bir camianın da bu sorunların altından kalkması mümkün. Burada kendimi önderimizle kıyaslamıyorum, olaylarla alakalı konuşuyorum. En önemlisi, bana şevk veren şudur; iyi bir şekilde geldim iyi bir şekilde anılarak gitmek istiyorum.

Haber

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş öncü bir kulüp, elektronik spor takımı bile var. Futbol dışındaki bunca branşın yükünün altından nasıl kalkıyorsunuz?

Fikret Orman: Çok zorlanıyoruz. Ekip olarak yoğun mesai harcıyoruz. Beşiktaş için mesaimiz sabah erken saatlerde başlayıp geceye kadar devam ediyor. İcrai tarafı yanında bunun bir de sosyal tarafı var. Avustralya’daki Beşiktaşlılar Derneği’nin gecesine de katılıyorum, New York, Antalya, Ankara, Çanakkale’dekine de. Bütün Beşiktaşlılarla bir araya gelmeye çalışıyorum. Zor ama bir tek şeyle oluyor bu, aşk ile. Aşk olmadan bunlar olmaz. Bir role bürünmek ile olmuyor bu işler. Benim yaptığım şey içimde olan aşk ile alakalı. Aşk olmadan da meşk olmaz zaten.

VODAFONE ARENA…

Hentbolhaber.Net: Geçtiğimiz günlerde Sayın Abdullah Gül ile Vodafone Arena’yı gezdiniz. Bu buluşmadan bizimle paylaşacağınız bir anekdot var mı?

Fikret Orman: Sayın Cumhurbaşkanımız çok iyi bir Beşiktaşlı ve nazik bir insan. Onun gelmesindeki amaç bizlere şevk vermek, güzel işler yaptığımızı söylemekti. Biz de tekrar temiz bir nefes aldık. O şevkle işleri bitirmeye gayret ediyoruz. En önemlisi, siyasetle ilgili sorulara cevap vermedi, burası bir spor kulübü, spor ile alakalı geldik dedi. Güzel mesajlar verdi.

BEŞİKTAŞ SOMA’DA…

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş Mogaz HT, 15 Mayıs’ta Soma’da maden şehitlerini anma etkinliğinde Somalı çocuklarla hentbol oynayacak. Toplumun hassasiyetlerine yönelik başka projeleriniz var mı?

Fikret Orman: Sadece Soma ile alakalı konuşayım. Soma’daki o elim olay olduğunda hemen gittim. Orada Beşiktaş’ın taraftarları da hayatını kaybetti. İzmir Derneğimizle birlikte Köseler Köyü’nde bir okul, lojman ve saha yaptırdık. Beşiktaş, her yerde taraftarı olan bir kulüp. Devamlı olarak sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyoruz ama daha çok eğitim tarafına eğiliyoruz. Çok projemiz var bunlarla alakalı.

Haber

“O UÇURUMU KAPATACAĞIZ”

Hentbolhaber.Net: En kısa vadeli hedefleriniz?

Fikret Orman: Öncelikle futbol takımını şampiyon yaparak Vodafone Arena’ya getirmek. Bundan sonra Beşiktaş o kırılma noktasının sonuna gelmiş olacak. Rakiplerimizle aramızdaki uçurumu kapatarak başka projelere daha rahat gelir ayırabilir hale geleceğiz. Projelerimiz çok, zamanı geldiğinde kamuoyu ile paylaşacağız.

“ÜZERİMİZDEKİ ÖLÜ TOPRAĞI KALKTI. KIRILMA NOKTASI EKİM’DE…”

Hentbolhaber.Net: “Dünya karşılaştığın fırtınalara değil, gemiyi limana yanaştırıp yanaştıramadığına bakar.” Süleyman Seba’nın bu sözü yönetim katında tüm duvarlarda asılı. Siz bu gemiyi limana getireceğim diye yola çıktınız. Beşiktaş limana ne zaman varacak?

Fikret Orman: Bir şeyi yıkmak çok kolay, yapmak çok zor. Bir insanı düşünün, bir binayı düşünün. Kırmak çok kolaydır, yıkmak çok kolaydır. Yapmaktır zor olan. Biz işin “yapmak” kısmındayız. Senelerdir oluşan tahribatlar var. Bu tahribatları onarmamız çok kolay değil. Ama şöyle bir gerçek de var, Beşiktaş artık üzerindeki ölü toprağını atmış bir camiadır. Beşiktaş hiçbir kulübün, kurumun reklam alamadığı yerde her branşında sponsorluklar bulan bir kulüptür. Beşiktaş artık tesis yatırımlarıyla, bir sıçrama tahtası oluşturarak, rakiplerinin önüne geçmeye başlamış bir kurumdur. Bu sene Eylül, Ekim ayından itibaren Beşiktaş’ta işler daha rayına oturacaktır. Bunu sadece tesis yatırımı olarak düşünmeyin. Oyuncu yatırımlarını da kastediyorum. Mesela hentbol takımımızın bir bazı var. Oraya bir iki tane üst düzey sporcu aldığımız takdirde biz Şampiyonlar Ligi’nde daha ileri gidebiliriz. Sıfırdan bir takım kurmaya çalıştığınız zaman, örneğin bir hentbol takımını bugün kursanız, Şampiyonlar Ligi’nde iyi bir yere getirmek için sekiz on seneye ihtiyaç var. Onun için de var olanın üstüne koyarak yola devam ediyoruz. Artık Eylül, Ekim aylarından itibaren stadyumun açılmasıyla beraber her şey daha iyi olacak.

“İLGİ GÖSTERİN, TAKIMI ŞAMPİYONLAR LİGİ ŞAMPİYONU YAPALIM”

Hentbolhaber.Net: Türk hentbolunu domine eden kulübün başkanı olarak hentbol severlere bir mesajınız var mı?

Fikret Orman: Maçlara gitsinler. Sevmek fedakarlık demektir. Fedakarlık olmadan sevgi olmaz. İstiyoruz, istediğimiz zaman karşılığını da vermemiz gerekir. Ben hentbolda ilk şampiyonluk geldiği gün de oradaydım. Hentbol takımından çok şey bekliyorsak en azından onun popüler bir spor olması, onun medyada yer alabilmesi için, üzerine basarak söylüyorum, seyirci olması gerekiyor. Sevmek; evinde gazeteden bugün kimi yendik diye bakmak değil, Beşiktaş televizyonundan hentbol maçlarının görüntülerine bakmak değil; takımının maçlarını takip etmekle olur. Maçlara gitsinler, takip etsinler. Biz hentbolda o ilgiyi gördüğümüz sürece bu takımı Şampiyonlar Ligi Şampiyonu da yaparız.

Haber

PAZAR KAHVALTISI…

Hentbolhaber.Net: Hentbolhaber.Net bu işi gönüllü olarak yapıyor. Tek hentbol yayıncısı olarak bu çağrıya bir nebze de olsa katılmış olmaktan mutluluk duyduk.

Fikret Orman: Sevgi fedakarlıkla oluyor Fulya Hanım. İnsanlar akşamlarını, hafta sonunu dinlenerek geçirirken ben Beşiktaş için haftada 7 gün, günde 18 saat çalışıyorum. Şu anda en çok özlediğim şey Pazar günü sabah kalkıp gazeteleri okuyup tekrar uyumak.

Hentbolhaber.Net: Teşekkür ederiz Sayın Başkan.

Fikret Orman: Ben teşekkür ederim.

Bakmadan Geçme