Final4’da ilk günün ardından

Velux EHF Şampiyonlar Ligi’nde finalin adı Barcelona – THW Kiel oldu.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Velux EHF Şampiyonlar Ligi’nde finalin adı Barcelona-THW Kiel oldu. Her iki takım Şampiyonlar Ligi’nin Final 4 formatıyla oynandığı ilk sezon olan 2009-2010’da da  karşı karşıya gelirken gülen taraf 36-34 ile Alman temsilcisi THW Kiel olmuştu bakalım tarih tekerrürden ibaret olacak mı?

BARCA ÇOK RAHAT FİNAL BİLETİNİ ALDI

 Yarı finalin ilk maçında Paris St Germain ile karşılaşan turnuvanın favorisi Barcelona zorlanmadan finale adını yazdırdı. Maçın ilk yarısını 18-14 önde tamamlayan Barca maçın 2.devresinde vites yükselterek farkı açtı. Karşılaşmanın son anlarında farkı alan az süre alan alan oyuncularına da süre verirken sahadan 37-32 galibiyetle ayrıldı. Barcelona’da Fransız sağ oyun kurucu  Dika Mem 8, İzlandalı orta oyun kurucu Aron Palmarsson ise 6 gol ile en skorer isimler oldular. PSG’de ise Fransız sol forvet  Dylan Nahi’nin 9 golü galibiyet için yeterli olmadı. Barcelona bu sonuçla 14.defa Şampiyonlar Ligi’nde Finale çıkacak, Paris St Germain ise 3.defa 3-4 karşılaşması  oynayacak. Barcelona P.S.G zaferinin ardından Şampiyonlar Ligi’ndeki galibiyet serisini 22 maça çıkardı. Barca bu ligde son mağlubiyetini 14 Eylül 2019’da Macaristan takımı M.P Szeged karşısında (31-28) almıştı. 

Haber

 FİLM GİBİ MAÇTA SON GÜLEN THW KİEL

 Yarı finalin diğer maçı ise deyim yerindeyse tam olarak nefesleri kesti. Üzerine adeta filme senaryosu yazılabilecek mücadele de son gülen Almanya temsilcisi THW Kiel oldu. Maçın ilk yarısını domine eden THW Kiel soyunma odasına 18-13 önde gitti. 2.yarının başında Alman takımı farkı açınca maç bitti diye düşünenler epey yanıldı.Savunmasını oldukça sertleştiren Telekom  Veszprem farkı kapadığı bitime 10 dakika kala 28-24 öne geçti.Ancak her şey bitmemişti.Macaristan takımında Moroes’in aldığı kritik 2 dakika cezası dönüm kırılma anlarından biri oldu. THW Kiel tekrar geri dönerek farkı kapatınca normal süre 29-29 eşitlikle sonuçlandı.

  Heyecan uzatma dakikalarında da devam etti. İlk 5 dakika da üstün olan taraf Telekom Veszprem ‘di. İlk 5 dakikalık periyodunun bitimine 1 dk 25 saniye kala THW Kiel’de Patrick’in Wiencek’in tartışmalı bir kırmızı kartla oyun dışı kalması ile Veszprem, bu bölümü 34-32 önde tamamladı. Ancak Macaristan temsilcisi bu avantajını son 5 dakikada 4-1 gibi önemli bir seri yapan THW Kiel uzun yıllar unutulmayacak bu maçtan 36-35 galip ayrıldı.

 Alman takımında Hendrik Pekeler 8 , Niklas Ekber de  7 golle en skorer isimler oldular.Son Avrupa Şampiyonası’nın Sayı Kralı Sander Sagosen 5  aynı turnuvanın MVP’si Domagoj Duvnjak ise 4 golle maçı tamamladı. Telekom Veszprem de Gasper Marguç ve Vuko Borozan’ın 7’şer golü galibiyete yetmedi.

 Bu sonuçla alt yapı oyuncularıyla takviyeli eksik kadrosu ile turnuvaya gelen THW Kiel böylece 8.defa finale çıkmayı başardı. Telekom Veszprem de 2017’in ardından 2.defa  3-4 maçı oynayacak.

Haber

@veszprem

  TELEKOM VESZPREM-PARİS ST GERMAİN

Velux EHF Şampiyon Ligi’nde 3-4 maçına çıkacak olan Telekom Veszprem ve PSG bugüne dek 11.defa karşı karşıya geldiler. Bu maçlarda Fransız temsilcisinin rakibine karşı 6-4 üstünlüğü bulunuyor.2 takımın 1 maçı ise berabere sonuçlandı. Bu mücadele de gol üstünlüğü ise 302-299 Telekom Veszprem lehine.2 takımın son 5 maçında ise gülen hep PSG oldu. Telekom  Veszprem ve Paris St Germain Final 4’da ise sadece 1 defa karşılaştı. 2016-17 sezonunda oynanan Yarı Finalinde PSG rakibini 27-26 mağlup etmeyi başardı.

 Ben  Paris St Germain’in Avrupa 3.olacağını düşünüyorum. Oldukça yıpratıcı bir yarı final maçı oynayan  ve dramatik bir şekilde final şansını kaybeden Telekom Veszprem’in Paris St Germain maçına kısa sürede motive olacağını düşünmüyorum. Barcelona karşısında fazla direnç gösteremeyen  PSG ‘nin  Macaristan takımı karşısında ki galibiyet serisini devam ettireceğini tahmin ediyorum.

 THW KİEL-BARCELONA

Şampiyonlar Lig Final 4 tarihinde en çok maça çıkan iki takım THW Kiel ve Barcelona Avrupa’nın en büyüğü olmak için mücadele edecek.Yazımızın girişinde de belirttiğim gibi 2 takım 2010 yılında ilk Final 4 finalinde karşılaşmış ve gülen taraf THW Kiel olmuştu.

 Barcelona ve THW Kiel bugüne kadar 27 defa karşılaştılar. 2000 yılında başlayan bu rekabette Barca’nın rakibine 14-11 üstünlüğü bulunuyor. 2 karşılaşma ise berabere sonuçlandı. Bu mücadele de Barcelona’nın 790 golüne Alman takımı 786 golle karşılık verdi. İki takım arasında oynanan son 3 maçı ise Barcelona kazandı.

 Şampiyonlar Liginin eski formatında ise 2000 yılı finalinde Barcelona ve THW Kiel karşılaşmış ve 2 maç üzerinde oynanan seride gülen taraf İspanyol takımı olmuştu.

Her iki takım Avrupa’nın 2 numaralı kupası olan EHF Cup’ın 2002 finalinde de kozlarını paylaşırken kupa Almanya’ya gitmişti.Yani istatistiklere baktığımızda finallerde THW Kiel’in 2-1 üstünlüğü bulunuyor.

Bir çok otoriteye göre turnuvanın  en büyük favorisi olarak gösterilen Barcelona’nın ben de 10.şampiyonluğuna ulaşacağını düşünüyorum. Ancak son yıllarda finallerde yaşanan süpriz sonuçları da unutmamak gerektiğini belirterek azıcık da olsa açık kapı bırakıyorum.

Bakmadan Geçme