Gökhan ÇETİNBAŞ: 𔃴 Büyükler’

Türk Hentbolunun NTVSPOR ile buluşmasından sonra, tanıdığı isimlerden biri olan Gökhan ÇETİNBAŞ’ın, NTVSPOR’da yayınlanan köşe yazısını siz hentbol severler ile paylaşmak isteriz.

Olimpik sporlar arasında takım sporlarının farklı bir yeri vardır. Herne kadar bireysel sporcuların kendi taraftarları olsa da takım sporlarıtaraftar olmayı daha çok önemser. Bunda biraz da takım sporlarının ligsistemininin de etkisi var. Çoğu sporsever için olimpiyatlarda takımsporları çok daha tanıdık yüzleri bir araya getiriyor.

Geneldeyıl içinde de çoğu ülkede sıralama değişse de 4 takım sporu en fazlatakip edilen sporların başında geliyor. Ülkemiz için bu sıralamayıfutbol, basketbol, voleybol ve hentbol olarak yapmam mümkün. Busporların sıralaması çoğu ülkede daha farklı, mesela ülkemizde 4büyüklerin sonunda yer alan hentbol özellikle kuzey ve orta avrupada enfazla takip edilen sporlardan biri. Son 1,5 yılda daha yakındantanıdığım türk hentbolunda da büyük bir potansiyel olduğunu rahatlıklasöyleyebilirim.

Türk hentbolu 1980’lerde zirvede yer alıyordu.Özellikle Arçelik, İstanbul Bankası, Eskişehir Eti, ASKİ, TMO gibi birçok takımın varlığı Türkiye’de hentbolu gazetelerin ilk sayfalarınataşımıştı. Tabi Beşiktaş’ı da unutmamak lazım, 1980 ve 1981 yılındaşampiyonluğa ulaşan siyah beyazlı ekip halen erkeklerde Türk hentbolununen büyük lokomotifi.

2000’li yıllarla beraber bir tür duraklamadevrine giren hentbol özellikle son yıllarda eski güzel günlerinedönmenin sinyallerini veriyor. Kadınlarda Muratpaşa Belediyesi’nin üstüste avrupa kupasında final oynaması, Beşiktaş ike Ankaraspor arasındageçen sene oynanan final serisi, avrupada Türk sporunu belki de en iyitemsil eden Yeliz Özel gibi özel bir hentbolcunun varlığı Türkhentbolunun önünün açık olduğunun bir kaç göstergesi. Bu arada avrupakupalarında bir çok maç yöneten Türk hakemlerini de unutmamak lazım.

Bugelişimde doğal olarak federasyonun ve Başkan Bilal Eyüboğlu’nun büyükkatkısı var. Federasyonun hentbolun tanıtımını başlı başına bir projeolarak ele alması, başta alt yapılar olmak üzere hentbolun bir çoksorununu çözmeye çalışırken, hentbolun ihtiyaç duyduğu ilgi seviyesinide arttırmak açısından çok önemli.

Tabii şu anda söz konusu olansadece büyük bir potansiyel. Hentbol ailesi büyük ve güzel bir aile veşu ana kadar herkes hentbolun gelişmesi ve daha fazla tanınması içinelinden geleni yapmaya hazır. Federasyondaki bir çok gizli kahramanellerinden ne iş gelirse yapma gayreti içerisinde.

Ama her şeyitoz pembe olarak görmek hala mümkün değil. Kaliteli oyuncu havuzu hemerkeklerde hem de kadınlarda çok dar. Özellikle kadınlarda şu anda ligdeyer alan 2 takım ile diğerleri arasındaki fark, la ligada yok.Muratpaşa Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi ligde her kupaya aday.Okullarla yaptığı işbirliği sayesinde alt yapıda bir çok hentbolcuyetiştiren Üsküdar Belediyesi güçlü kadrosu ile Challenge kupasının dafavorilerinden biri. Burada bir parantez açarak Muratpaşa Belediyebaşkanı Süleyman Evcilmen ve Üsküdar Belediye başkanı Mustafa Kara’yıspora verdikleri destek dolayısyla kutlamak gerek.

ErkeklerdeBeşiktaş son yılların en güçlü takımı. Sadece hentbol içinde değilTürkiye’deki takım sporlarında Beşiktaş kadar sporu domine eden başkabir takım son yıllarda yok. Ama geçen sene Ankaraspor final serisinde budominasyona son vermek için muhteşem bir mücadele verdi. Erkekhentbolunda da önümüzdeki yıllarda büyük bir değişim kaçınılmazgörünüyor. Diğer sporlarda yabancı sayısını azaltmak özellikle altyapılar için bir çözüm gibi gözükürken şu anda hentbolda en azındanönümüzdeki 1-2 yıl için yabancı oyuncular hentbolun seviyesiniyükseltmeye devam edecek gibi duruyor.

Hentbolla ilgili en büyüksorun tesis sıkıntısı. Bir çok spor salonu basketbol ve voleyboldüşünülerek yapılıyor ama normal bir hentbol sahası basketbol sahasından12 metre daha uzun. Bu yüzden hentbol için özel yapılmış ya da enazından hentbol da düşünülerek yapılmış salonlara ihtiyaç var. Tabi aynışekilde bu salonların zeminlerinin de uluslararası federasyonuntalimatlarına uygun serilmesi gerekiyor. Mesela erkek hentbolununlokomotifi Beşiktaş bile yetersiz bir hentbol salonuna sahip durumda.Federasyon Ankara’da inşa ettirdiği salonla en azından hentboluAnkara’da evsahibi konumuna getirdi. Aynı şekilde Muratpaşa Belediyeside yeterli bir salona sahip. Ama İstanbul’da düzgün bir hentbol salonubulmak mümkün değil. Tabi buradaki kriter sadece ölçüler değil,televizyon yayınları, seyircinin ulaşımı, skorbord gibi teknikdonanımlar da bu “düzgünlük” kriterlerini oluşturuyor.
 

Gökhan Çetinbaş

NTVSPOR.NET Yazarı
[email protected]

Bakmadan Geçme