Gözyaşları İle Kariyerine Veda Etti! Hoşça kal Nikola Karabatic

Fransa'nın ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları'nda Almanya'ya karşı çeyrek finalde yaşanan dramatik ama acı verici mağlubiyet, Nikola Karabatić'in uzun ve görkemli kariyerinin sonunu getirdi.

40 yaşındaki Karabatić, bir başka Olimpiyat madalyası kazanamadan spora veda ediyor olsa da, Fransız el topu oyuncusu, birçok hayranının gözünde tüm zamanların en büyük oyuncusu olarak kabul ediliyor. Bu sevgi ve saygı, Lille'deki Stade Pierre-Mauroy'da gerçekleşen 35:34'lük uzatma yenilgisinin ardından 27.000 kişinin ayakta alkışlamasıyla gözler önüne serildi.

Gözyaşları İle Kariyerine Veda Etti! Hoşça kal Nikola Karabatic

Sırbistan'ın günümüzdeki Niš kentinde doğan ve üç yaşındayken Fransa'ya taşınan Karabatić'in köken hikayesini her hentbol hayranı bilir! 2002'de Fransa Milli Takımı'nda ilk kez sahaya çıkan Karabatić, 350'den fazla maçta görev aldı ve 1000 gol barajını uzun süre önce geçti.

Paris'teki Olimpiyat Oyunları, Karabatić'in altıncı Olimpiyat deneyimiydi; Atina'da başladığı Olimpiyat macerasında dört final gördü ve Pekin, Londra ve Tokyo'da altın, Rio de Janeiro'da ise gümüş madalya kazandı.

EHF EURO ve IHF Dünya Şampiyonası'ndaki başarıları ise daha da etkileyici. Dört altın madalya kazanan Karabatić, 2017'de Fransa'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda ve 2024 yılı başında Almanya'daki EHF EURO'da son uluslararası kupasını kaldırdı.

Karabatić, ulusal takımda kazandığı toplam 17 büyük uluslararası madalya ile Fransa'nın el topundaki tarihini yeniden yazdı. Fransa Milli Takımı'na katılmadan önce yalnızca dört uluslararası madalya kazanabilen bir ülke için bu başarı olağanüstü bir başarı olarak kabul ediliyor.

Başarıları sadece uluslararası alanda sınırlı kalmadı; Karabatić, üç farklı kulüple üç kez EHF Şampiyonlar Ligi'ni kazandı: 2003'te Montpellier Handball, 2007'de THW Kiel ve 2015'te Barça. Ayrıca, 2017'de dördüncü bir kulüp olan Paris Saint-Germain ile de ikinci oldu.

Gözyaşları İle Kariyerine Veda Etti! Hoşça kal Nikola Karabatic

İki kez IHF Super Globe şampiyonu olan Karabatić, Fransa, Almanya ve İspanya'da toplam 22 ulusal lig şampiyonluğu kazandı ve birçok yerel kupa şampiyonluğuna da imza attı.

Böylesine bir efsane, bireysel ödüller almadan geçemezdi. 2007, 2014 ve 2016'da IHF Dünya Yılın Oyuncusu seçilen Karabatić, yedi kez ilk üçe girdi ve iki EHF EURO ve iki Dünya Şampiyonası'nda MVP ödülünü kazandı.

Karabatić, kariyerinin sona erdiği günü "ilk hayatımın sonu" olarak tanımladı. Eğer öyleyse, ikinci hayatında neler yapacağını merakla bekliyoruz!

Ama şimdilik, elveda Niko, teşekkürler ve bravo!

Foto: © IHF / kolektiff images

Bakmadan Geçme