- Haberler
- Dünya Hentbolu
- Gürcan Budakçı’dan, grup maçları ve çeyrek final yorumları
Gürcan Budakçı’dan, grup maçları ve çeyrek final yorumları
Tokyo 2020 Hentbol’da Kadınlar’da grup maçları tamamlandı. Çeyrek Final maçları 4 Ağustos Çarşamba günü oynanacak.
GÜRCAN BUDAKÇI / HENTBOLHABER.NET – Tokyo 2020 Olimpiyat oyunları; pandemi gölgesinde geçen bir hentbol resitali, saat farkı sevenine fark etmiyor, gözler kan çanağı ve şimdiden çeyrek final heyecanı sardı bekleyenlerini.
Aslında başlayana kadar zaman geçmek bilmemişti, şimdi ise zaman su gibi akıyor. Çeyrek final eşleşmeleri belli oldu, peki bu ana kadar neler oldu nasıl değerlendirebiliriz?
Serüven, 2019 Dünya şampiyonası şampiyonu Hollanda haricinde diğer takımlar eleme maçları ile başladı. Aslında her maç beklenen gibi sonuçlandı ama en büyük sürprizi Karadağ, Norveç’i yenerek grup birincisi olarak katılma hakkı elde ederek gerçekleştirdi. Kim Rasmussen antrenör olarak bu sansasyonel galibiyetin ardından kontratı yenilenmeyerek, Karadağ takımından ayrıldı. Yerine Bojana Popovic getirilerek olimpiyatlara doğru yol aldılar. Eleme maçlarından sonra katılım hakkı kazanan takımların hazırlık evreleri ve maçları vardı. Güney Kore haricinde tüm takımların hazırlık maçlarını takip etme imkânım oldu. Bu done ışığında ilk gözüme çarpan İsveç takımı oldu. Rusya (ROC), Hollanda ve Fransa sakatlık konusunda en şanssız takımlardı. Sonucunda A ve B gruplarında altışar takımla fikstür belirlendi. İlk bakışta B zor bir grup olduğunu haykırıyordu.
A Grubu
Norveç, Karadağ, Hollanda, Angola, Güney Kore ve Japonya ile oluşan grupta ağır basan takım hiç şüphesiz Avrupa şampiyonu Norveç’ti. Daha sonraki sıralama istendiğinde yine bir çırpıda sayılana Hollanda, Karadağ deniliyordu. Çeyrek final için dördüncü takım belirsizlik gösteriyordu. Ama şunu belirteyim ki Güney Kore’nin İki altın madalya, üç gümüş madalya ve bir bronz ile olimpiyatlardaki madalya sıralaması birincilikti. Ayrıca kapalı bir kutu olarak gelmesi hep bir soru işaretiydi.
A grubunun çeyrek finale yükselen takımlarını değerlendirirsek;
Norveç ise toplamda hücumda170/255 gol/şut oranı ile %67’lik performansı çok yüksek olmamakla birlikte, kalede 67/190 kurtarış/şut oranı ile %35’lik bir performans çeyrek final sıralamasında fark yarattı. Nora Mork gibi solak ve çok yetenekli bir sağ oyun kurucusu olması, Norveç için büyük şans çünkü olimpiyatlarda bu mevkide sıkıntı yaşayan takım oldukça fazla.
Hollanda olimpiyatlara dünya şampiyonası apoletleri ile geldi. Sakatlık sıkıntısı had safhadaydı. Fransız antrenör Emmanuel Mayonnade takımı oluşturmakta zorlanırken en iyi sıralamayı da hedeflemekteydi. Neticede hücumda 169/254 gol/şut oranı ile %67’lik performans, kalede de 46/189 kurtarış/şut oranı ile %24’lük bir performans ile çeyrek finale kaldı.
Karadağ hala istenilen , beklenen performansta değil. Son maçta Hollanda karşısında son 7 dakikada güzel bir geri dönüş sergiledi ama 1 sayı farkla mağlup olmaktan kurtulamadı. Durdina JAUKOVIC bu olimpiyatlarda büyüteç tutulan bir oyuncuydu ancak 20/41 gol /şut oranı ile %49’luk bir performansta olması Karadağ’ı sıralamada etkiledi. Kalecilerin toplamda %24 kurtarış performansı da sıkıntı yarattı.
Güney Kore ise hayal kırıklığı oluşturan takımlardandı. Olimpiyatlarda ve Dünya şampiyonalarında seyrettiğimiz, enerjikliği ile, çabukluğu ile parmak ısırtan oyuncularını görmek bizlere zevk veririken, iz bırakmış tüm ülkelerin Güney Kore’yi temkinli olarak konuşmaları bile önemli bir göstergeydi. Ancak bu yıl istenilen olmamıştı grup maçlarında. 147/246 gol/ şut oranıyla %60 hücum performansı, kalede de 51/216 kurtarış/şut oranı %24 performansı ile aslında sıralamadaki yeri belli oluyordu. Hele ki 2 Ağustos günü Angola ile 31-31 berabere kalınan son maç çeyrek final eşiğinden nasıl zor geçtiğini gösteriyor.
B grubu:
İsveç, Fransa, Rusya (ROC), Macaristan, İspanya, Brezilya ile oluşan grupta ilk dört sırayı kim alır diye sorulduğunda, kimse bir çırpıda söyleyemezdi. Ancak İsveç’in hazırlık maçlarındaki oyunu, Linn BLOHM (%100), Jamina ROBERTS (%76), Nathalie HAGMAN (%75) gibi oyuncuların performansı olimpiyatlar için çok olumlu sinyaldi. Fransa son Avrupa ikincisi bir takımdı ve kale performansı Avrupa şampiyonasında üst düzeydi. Fransa Norveç ile hazırlık maçlarında bir yenilgi ve bir beraberlikle göz dağı verdi. Japonya hazırlık maçında ise resmen hızlı hücum antrenmanı yaptı. Rusya ise son olimpiyat şampiyonu (Rio 2016) apoleti ile grupta yer almaktaydı. Ancak Rusya takımında sakatlıkların çok olması ve yeni hocası Alexey Alekseev hazırlık maçlarındaki kötü performansla ilgili miydi? Macaristan ise hazırlık maçlarında Karadağ ve Brezilya’yı yenerek ben buradayım diyordu.
B grubunun çeyrek finale yükselen takımlarını değerlendirirsek;
İsveç hücumda 152/239 gol/şut oranıyla %64, kalede de 57/190 kurtarış/şut oranıyla %30’luk performans göstererek çeyrek finali hak etti. Son Macaristan maçında yenilmesi benim açımdan ilginçti. O maçı Macaristan çok istedi evet ama İsveç maça ağırlığını tam anlamıyla koymadı. Bu durumda İspanya’nın dışarda kalmasına neden oldu. B grubu paragrafında saydığım oyuncular çok etkili oyunlar sergilediler.
Rusya (ROC) Tokyo’ya sakatlıklar gölgesinde, antrenör değişikliği ile ve teknik kadroda üzerinde Yevgeni Terefilov tedirginliği ile geldi. İlk iki maç kötü başlayan Rusya, sonrasında Macaristan, Fransa ve İspanya galibiyetleri ile çeyrek finalde buldu. Sağ oyun kurucudaki solak ve yetenekli Anna VYAKHIREVA ile bu mevkide şanlı takımlardan. 9 metre atışlarında %42’lik bir performans sergileyen Rusya bunun acısını ilk maçlarda çekti. Toplamda hücumda148/233 gol/şut oranıyla %64 performans sergilerken, kalede de 53/202 kurtarış/şut oranıyla %26 efektiflik sergiledi.
Fransa grup maçlarında kendine yakışmayacak oyun sergiledi. 9 metre atışlarındaki çok kötü performans, çok fazla top kayıpları, 7 metre atışlarında gol bulamama az kalsın olimpiyat maceralarının sonu oluyordu. İspanya’nın Macaristan ve Rusya’ya yenilmesi ekmeklerine yağ sürdü diyebiliriz. İsveç ve son Brezilya maçları haricinde kendi kimliklerinde değillerdi. Hücumda 139/214 gol/şut oranıyla %65, kalede de 49/184 kurtarış/şut oranıyla %27’lik bir performans sergiledi.
Macaristan hazırlık maçlarının dikkat çekici diğer takımıydı. Ancak evdeki hesap Tokyo’ya uymadı. İlk üç maç yenilgi üstüne yenilgi. Gidecek dediğimiz takım İspanya ve favori İsveç galibiyetiyle, benim işim garanti havasına giren İspanyayı saf dışına attı, Grubun sıralama şeklini değiştirdi. Hücumda 142/241 gol/şut oranıyla %59’luk performans ile çeyrek finalin en düşük yüzdeli takımı oldu. Kaledeki performansına bakarsak; 56/205 kurtarış/şut oranı ile %27’lik performansla lider Norveç’ten sonraki en iyi performansı sergiledi.
Eşleşmelere bakacak olursak;
Norveç – Macaristan; Yenilmez armada Norveç’in Macaristan karşısında zorlanacağını zannetmiyorum.
Fransa-Hollanda; İki Fransız antrenörün güç kapışması olarak görüyorum. Fransa’da Oliver Krumbholz bundan sonraki turnuva (ispanya 2021 dünya şampiyonası) için dahi sorgulanmaya başlandı. Yerine belki de Emmanuel MAYONNADE neden olması. Ortada bir maç kale performansları çok önemli, Fransa’nın dış atışları iyi olmazsa işi zor.
Karadağ- Rusya; Yine çekişmeli bir maç kale performansı Rusya’nın daha iyi. 6 metre hücumları çok denk. Belirleyecek yer bu maç içinde dış atışlar.
Güney Kore – İsveç ; Tüm istatistiklerde daha iyi olan bir İsveç söz konusu. Ancak tabi ki maç içinde değişik durumlar oluşur ve sonuç çok farklı olabilir ama bu olasılığı saf dışı edersek uzak ara İsveç deriz.
Birde Tokyo’da şunları gördüm; Kaleci ve uzak atış performanslarında düşüklük, kanat atışlarında iyi performans, sağ oyun kurucuda sıkıntı (Fransa, Brezilya, Macaristan, Japonya, Angola) yaşandı.
Çeyrek finallerde telafisi olmayan maçlarda heyecan çok daha üst noktada olacak, şimdiden iyi seyirler.