Gürcan Budakçı’dan Kadınlar Yarı Finallerine bakış…

Tokyo 2020 Hentbol Olimpiyat Oyunlarında Erkeklerde finalin adının belli olmasından sonra gözler Kadınlar Finalinde hangi ülkeler olacağa çevrildi.

Gürcan Budakçı’dan Kadınlar Yarı Finallerine bakış…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜRCAN BUDAKÇI / HENTBOLHABER.NET – Yarı final eşleşmeleri ve muhtemel final adayları hakkındaki düşüncelerimizi seslendirirsek neler dökülür, haydi beraber deneyelim.

Yarı final takımlarına bakalım ;

Norveç dediğimizde hep bir ağızdan “ama o çok güçlü, Avrupa şampiyonu, şampiyonlar ligi şampiyonu olmuş oyuncuları var! Nora Mork, Etine Bredal Oftedal, Camilla Herrem,Veronica Kristiansen, Jenny Reistad, Katrine Lunde …….. saymakla bitmiyor. Yani çeyrek finalden çıkması en güçlü adaydı, yarı final ve finalin en güçlü adayı.

Hücumda %67, kalede %35 performans, 6 metre %66, kanat %61, 9 metre %47, hızlı hücumda 30/35 – %86 ile oynayan sistemli bir takım.

Macaristan ile oynadıkları çeyrek finalde ikinci yarı bir nebze sendeleseler de çok kısa sürede toparlandılar.

Rusya ise o son olimpiyat şampiyonu, onun çantasında Avrupa dereceleri, Dünya  dereceleri var. Anna Vyakhireva, Anna Sen, Catia Dmitrieva, Polina Kuznetsova, Viktoriia Kalinina…. varda var. Zaten yakından tanıyoruz milli takımımızla son maçlarından. Şampiyonlar ligi gediklileri olan oyuncuları var, bu tür şampiyonalarda büyük tecrübeye sahipler.

6 maçta hücumda %64, kalede % 27, 6 metrede %65, kanatlarda %69, 9 metrede %41, hızlı hücumda 24/30 -%80 ile oynayan bir Rusya. Grup maçlarında istenilen dışında bir oyun, sonraki maçlarda toparlanma ve şimdi yarı finaller.

Fransa Dünya şampiyonluğu, Avrupa şampiyonluğu, olimpiyat derecesi bulunan bir takım. Ancak gruptan çok zor çıkan bir takım ve çeyrek finalde Hollanda karşısında çok iyi oynayan oyuncular. Sanki takım komple revize edildi.

Grace Zaadi, Laura Flippes, Pauletta Foppa, Meline Nocandy, Allison Pineau, Amandine Leynaud….. şampiyonlar ligi tecrübeli, turnuva tecrübesi üst düzey oyuncular.

Sıkıntılar var mı?  Evet var özellikle sağ oyun kurucuda ama sağ kanat orijinli Laura Flippes orayı son maçta çok iyi idare etti.

Fransa 6 maçta hücumda %64, kalede%30, 6metrede %64, kanatlarda, %66, 9 metrede %44, hızlı hücumda 22/33-%73 gibi bir performans sergiledi.

İsveç ; Tokyo hazırlıklarından bu güne dikkat çeken bir takım. Basit etkili oyunu, oyundaki problemlere doğru ve çabuk çözüm bulan oyuncular, iyi bir pivot, çok net atış yapan kanatlar, oyun kurabilen ve atış yapabilen oyun kurucular (aynı meziyette solak sağ oyun kurucu eksikleri var). Carin Strömberg, Jamina Roberts, Linn Blohm, Nathalie Hagman… gibi oyuncuları var.

Kale performansı biraz daha iyi olsa büyük favori olabilir. 6 maçlık performanslarına bakarsak; hücumda %65, kalede %30, 6 metrede %63, kanatlarda %68, 9 metrede %42, hızlı hücumda 27/33 -%82 gibi yüzdelere sahip.

Haber

Gelelim eşleşmeleri ve tahminimize;

Norveç – Rusya eşleşmesi de yüzdelere bakıldığında Norveç önde. Diğer yönden Norveç’in üstünlüğü mevcut. Çünkü Rusya CSKA, Rostov ve Lada takımlarından oluşmakta. Norveç takımı Vipers 2020-21 Şampiyonlar ligi final4 öncesinde Rostov’vu, yarı finalde ise CSKA’ yı eledi. Bu doneler ışığında Norveç bir adım daha önde ve eşleşmenin favorisi.

Fransa – İsveç eşleşmesi biraz daha zor tahmin. Eğer Fransa son Hollanda maçı gibi oynarsa açık ara diyebilirim. Grupta bu iki takım berabere kalmışlardı, hatta son 7 metre atışını Fransa Zaadi ile kullanamamıştı. İstatistiklerde İsveç çok az üstünlük göstermekte, örneğin hızlı hücumlarda ancak hızlı hücum için kaleci performansı çok önemli. İsveç’te bu noktada Fransa’nın gerisinde kalmakta. Grupta kendi aralarındaki maçı analiz edersek;

6 metrede İsveç %37 – Fransa %49,

9 metrede İsveç %34 – Fransa %17,

kanat atışlarında İsveç %17- Fransa %22’lik skora göre dağılım göstermekte.

İnanıyorum ki hiç kimse kesinlikle şu takım kazanır diyemez bu maçta. Fransa son maçlarında ilk maçlara oranla daha az basit hatalarla top kaybı yaptığını da belirtelim. Ve %50 – %50 kaçamak cevap vermek en mantıklısı ama ben başlangıç ve son hikayesi için Fransa diyorum.

NOT: Gürcan Budakçı – Hentbol Antrenörü, Beden Eğitimi Dersi Öğretmeni olarak Hentbolhaber.Net’te müsabaka analizi ve maç yorumları yapmaktadır.

Bakmadan Geçme