Győri hanedanlığı yıkıldı

Foto: Aniko Kovacs
EHF Delo Şampiyonlar Ligi Final4 Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de spor tarihine geçecek müthiş bir maçla başladı.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – DELO EHF Final4’un ilk maçı ile ilgili aldığım yaklaşık 6 sayfa nota bakıyorum nereden başlayacağımı da açıkçası bilmiyorum.

Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası’nda ki Danimarka -Mısır maçının ardından Győri Audi ETO KC – Brest BRETEGNA karşılaşmasında yaşananlar üzerine film senaryosu yazılır desem kesinlikle abartmış olmam. Son yıllarda Şampiyonlar Ligi’ni açık ara  domine eden Győri Audi ETO bu organizasyona ilk defa katılan Brest karşısında maçın açık favorisiydi. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve Brest rakibini penaltı atışları ile 27-25 mağlup ederek adını finale yazdırdı.

Haber

Foto Uros Hocevar / Kolektiff

Maça geçecek olursak:

Savunma Savaşları

İki takımda çok sert savunmayla oyuna başladı. Takımlar ilk dakikalarda gol atmakta zorlanırken 15.dakika geçildiğinde skor tabelasında Brest’in 5-4 üstünlüğü bulunuyordu. Skor olarak oldukça düşük periyotta geçen bu bölümde iki takımın attığı 9 golün 4 tanesinin 7 metrelerden gelmesi de savunma savaşları yapıldığının göstergesi oldu. Rakibine göz açtırmayan sert savunmasını devre sonuna kadar sürdüren Fransız temsilcisi Brest Ana Gros, Djurdjina Jaukovic ve Sladjana Pop Lazic ile goller bulunca farkı 4 gole kadar çıkardı. Gol yollarında oldukça etkisiz kalan Győri Audi ETO, 7 metre atışlarını saymazsak yaklaşık 12 dakika skor üretemedi. Turnuvanın büyük favorisi Macaristan temsilcisi Brest savunmasını geçtiği anlarda da kalesine duvar ören Kleopatra Darleux engeline takıldı. Maçın ilk yarısı 11-8 gibi oldukça düşük bir skorla Brest lehine kapanırken Győri Audi ETO 7 metre atışları dışında sadece 5 gol bulabildi.

Solberg Faktörü 

Maçın ikinci yarısına Győri kalesine Silje Solberg geçti. Győri Eto ikinci 30 dakikaya daha istekli bir savunma ile başladı. Savunmasını çok yüksek kuran Macaristan temsilcisi Eduarda Amorim ve Veronica Kristiansen ‘in golleriyle 3-1 seri yakalayarak 11-12 ‘lik skorla farkı 1 gole kadar indirdi. Ancak bu dakikadan sonra tekrar oyuna dönen Brest kısa sürede yakaladığı 3-0’lik seriye aradaki farkı tekrar 4 gole çıkardı. Maçı bu andan itibaren Brest’in koparması beklenirken kırılma anlarından biri yaşandı. Pop Laziç’in aldığı 2 dakika cezası nedeniyle ibre tekrar Győri’ye döndü. Macar takımı Kristiansen,  Dale, Amorim ve Görbicz ile 5-0 seri yakalayan Györi uzun süre sonra öne geçti. Skoru 17-15 taşıyan Yeşil Beyazlılar sert defansı ve Solberg ‘in kritik kurtarışları rakibine yaklaşık 14 dakika gol izni vermedi.

Bu defa da Györi ‘nin maçı kazanacağını düşünenler yanıldı. Geri dönme sırası Brest’e gelmişti. EHF Delo Şampiyonlar Ligi’nin en golcü oyuncusu Ana Gros’un liderliğinde vites artıran Fransız takımı maçı bırakmadı. Karşılaşmanın bitimine 47 saniye kala 20-19 önde olan Györi Eto,  Anita Görbicz ile 7 metre atışından yararlanamadı. Mola sonrası bitime saniyeler kala Jaukovic ile golü bulan Brest maçı uzatmaya (20-20) taşıdı.

Uzatmada da durum değişmedi 

 Maçtaki denge uzatma periyodunda da devam etti. Karşılıklı atılan 2 golle ilk 5 dakikalık uzatma periyodu 22-22 sonuçlandı. İkinci 5 dakika da denge bozulmadı. Brest’in Alicia Toublanc ile attığı gole Győri 7 metreden Kristiansen ile cevap verince maçın uzatma dakikaları 23-23 beraberlikle sonuçlandı. 

Ve penaltılar…

İlk penaltı atışını Brestin skor yükünü taşıyan Ana Gros kullandı. Ancak Gros’un atışını maç boyunca hiç süre almayan Laura GLauser kurtardı. Győri adına ise Kristiansen topu dışarı atınca denge değişmedi. Toublanc ve Görbicz karşılıklı goller bulunca ikinci atışlar sonucu denge değişmedi. Üçüncü atışlarda Fransız takımı Niakate ile gol bulurken vatandaşı Nze Miko’nun atışını Sandra Toft kurtardı. Dördüncü atışları Jaukovic ve Oftedal gole çevirdi. 5.penaltılar öncesi avantajı elinde turan Brest’de son noktayı İsabella Gulden, Brest’in galibiyetini ilan etti.

Haber

Foto:Aniko Kovacs

 Yıllarca unutulmayacak bu maçı 27-25 kazanan Brest adını finale yazdırdı. Brest de Ana Gros 9 golle maçın en skorer oyuncusu olurken takım arkadaşlarından Jukoviç 5 , Pop Lazic 5 golle maçı tamamladı. Győri de ise Kristiansen ‘in 8 golü galibiyete yetmedi.  

Final 4 formatına geçildiğinden beri oynanan 6 organizasyonun dördünden şampiyon olan Győri bir defa da 2.olmuştu. Son 3 yılın da şampiyonu  olan Macar takımının Avrupa Kupalarında 55 maçtır devam eden yenilmemezlik   ünvanı da sona erdi. Macar takımı Avrupa Kupalarında 55 maçın ardından penaltı atışlarıyla da olsa yenilgi yüzü gördü.

Penaltı atışları Győri ‘ye yaramıyor 

 Győri Eto 2015-2016 finalinde de CSM Bükreş’e penaltı atışları sonucunda 26-25 mağlup olmuştu.

Bakmadan Geçme